Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επαινοι στην Ελλάδα για τη συμμετοχή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Επιβεβαιώνεται η σημασία που δίνει η ελληνική αστική τάξη στην επικίνδυνη για τους λαούς «στρατιωτική διπλωματία»

Την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς επιβεβαίωσε χτες ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, το Σεπτέμβρη στην Ουαλία.

Μιλώντας σε εκδήλωση της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» («think tank») «Atlantic Council», ο Α. Φ. Ράσμουσεν επαίνεσε την Ελλάδα για το γεγονός ότι μαζί με ΗΠΑ, Βρετανία και πρόσφατα την Εσθονία είναι οι μόνοι (από τα 28 κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας) «σύμμαχοι που επενδύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα».

Ο γγ του ΝΑΤΟ επέμεινε ότι «ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί - και πρέπει - να κάνουν περισσότερα», αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα, που παρά την οικονομική κρίση «επενδύει» τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Στην πραγματικότητα, το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία που δίνει η ελληνική αστική τάξη στη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία, στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή. Τα τεράστια ποσά που δίνονται για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αποτελούν μία ακόμα επιβεβαίωση για την αυξανόμενη επιθετικότητα της αστικής τάξης της Ελλάδας, αλλά και για το ότι ο λαός ούτε ευθύνεται για τα κρατικά χρέη, ούτε έχει να περιμένει τίποτα από την αναδιάρθρωσή τους και τα ματωμένα «πλεονάσματα».

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ για τους οικονομικούς πόρους και τα διαθέσιμα στρατιωτικά μέσα επανέρχεται συνεχώς τελευταία στο προσκήνιο, καθώς στα σκαριά βρίσκονται νέα επιχειρησιακά σχέδια της λυκοσυμμαχίας για ανάπτυξη ευρείας στρατιωτικής δράσης, παντού στον πλανήτη, στην αντιπαράθεσή της με άλλα κέντρα, όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει ένα «θεωρητικό» υπόβαθρο για την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, ο Α. Φ. Ράσμουσεν - κατά τη συνήθη ορολογία της λυκοσυμμαχίας - υποστήριξε ότι οι λαοί και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού μοιράζονται κοινές αξίες όπως «η ατομική ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αρχή του νόμου» και πρόσθεσε ότι «σήμερα αυτές οι αξίες και ο τρόπος ζωής μας δέχονται για άλλη μια φορά απειλές».

Αναφέρθηκε μάλιστα σε «ένα τόξο αστάθειας από τη Μέση Ανατολή ως τη Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ (σ.σ: Υποσαχάρια Αφρική)», φράση που χρησιμοποιούν και κορυφαίοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη ΝΑΤΟική γραμμή.

«Δείχνοντας» την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Α. Φ. Ράσμουσεν εστίασε επίσης στις «αυξανόμενες εντάσεις και εδαφικές διενέξεις στην Ασία» και έκανε λόγο για «μια ρεβιζιονιστική Ρωσία που καταπατά τους διεθνείς κανόνες και υποσκάπτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Σαν αντίδραση στα παραπάνω, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι χρειάζεται: «Να ενισχύσουμε τους οικονομικούς δεσμούς μας. Να εμβαθύνουμε τις προσωπικές και πολιτισμικές επαφές μας. Και να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας». Διευκρινίζοντας σε τι αναφέρεται, πρόσθεσε: «Οι εμπορικές συμφωνίες που αυτή τη στιγμή είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης είναι το επόμενο βήμα. Και το σωστό βήμα. Η Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) θα καταργήσει τους δασμούς, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα ανοίξει νέες αγορές. Είναι πιθανώς η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία για το εμπόριο και τις επενδύσεις». Σημειωτέον ότι με αυτήν τη συμφωνία, το «οικονομικό ΝΑΤΟ» όπως το έχει αποκαλέσει ο ίδιος ο Ομπάμα, θα καταργηθεί πάνω από το 98% των δασμών που επιβάλλονται από την ΕΕ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ ζήτησε επίσης «να αυξηθούν οι διατλαντικές υποτροφίες των φοιτητών μας και τα προγράμματα ανταλλαγής. Να ενισχύσουμε την επιστημονική και πολιτιστική συνεργασία μας», επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της λυκοσυμμαχίας για ακόμα πιο άμεση διασύνδεση της Παιδείας και της Ερευνας με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org