Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για την απεργία της Κυριακής

Η αφίσα με τις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν από κοινού Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ΟΒΣΑ και ΟΓΕ
Η αφίσα με τις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν από κοινού Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ΟΒΣΑ και ΟΓΕ
Κλιμακώνονται οι προσπάθειες για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στο Εμπόριο την Κυριακή 15 Ιούλη, τη μία από τις οκτώ Κυριακές κατά τις οποίες προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, προετοιμάζουν απεργιακές συγκεντρώσεις, ξεδιπλώνουν πολύμορφες δράσεις, με έμφαση στην οργανωμένη παρουσία μέσα στους χώρους δουλειάς.

Ταυτόχρονα, στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Κυριακή, με αιχμή το αίτημα νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας, καλούν επίσης Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολουμένων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ καθώς και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια σειρά από πόλεις σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες πρωτοβουλίες συντονισμού των εργαζομένων στο Εμπόριο, αυτοαπασχολουμένων και Συλλόγων Γυναικών.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αττική έχουν προγραμματιστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις την Κυριακή:

  • Κέντρο, 10.30 π.μ., πικετοφορία στην πλατεία Ομόνοιας.
  • Καλλιθέα, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη.
  • Περιστέρι, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στην Καραθεοδωρή και Εθνικής Αντιστάσεως.
  • Νέα Ιωνία, 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Σημηριώτη.
  • Εκπτωτικό χωριό Σπάτων, συγκέντρωση στις 10.30 π.μ.
  • Πειραιάς, 10.30 π.μ., στην πλατεία Κοραή.
  • Ελευσίνα, 10.15 π.μ., στο δημαρχείο.

Στην υπόλοιπη χώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

-- Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

-- Αγρίνιο, 10 π.μ. στον πεζόδρομο της Παπαστράτου.

-- Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ. μπροστά στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

-- Αρτα, 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Γιάννενα, 10.30 π.μ., στον πεζόδρομο Μιχαήλ Αγγελου.

-- Δράμα, 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Ηράκλειο, 10.30 π.μ. έξω από τα Δικαστήρια.

-- Κέρκυρα, 11 π.μ. στην πλατεία Γεωργάκη.

-- Κόρινθος, 10 π.μ. στον πεζόδρομο Εθν. Αντίστασης (Εθνική Τράπεζα).

-- Λαμία, 10.30 π.μ. μπροστά στα Δικαστήρια.

-- Λάρισα, 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Μυτιλήνη, 11.30 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς.

-- Ξάνθη, 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Πάτρα, 10 π.μ. Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου.

-- Ρέθυμνο, 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ρόδος, 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Χαλκίδα, 10.30 π.μ. στην Αβάντων (πίσω από τον Αγ. Νικόλαο).

-- Χανιά, 11 π.μ. στον Κάτωλα

Λάρισα: Εμπόδισαν το σχέδιο που οδηγούσε σε διεύρυνση ωραρίου

Η προετοιμασία για την απεργία της Κυριακής συνδυάζεται και με μάχες σε μια σειρά από χώρους και μέτωπα, ενάντια σε απολύσεις και απληρωσιά, ενάντια σε σχέδια «απελευθέρωσης» του ωραρίου κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας πραγματοποίησε προχτές παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, όπου θα ερχόταν προς ψήφιση η πρόταση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας για αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά τους θερινούς μήνες (από 5.30 μ.μ. - 9 μ.μ. σε 6 μ.μ. - 9.30 μ.μ.).

Η εν λόγω μεθόδευση, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων η Αγγελική Δασκαλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, αντικειμενικά ευνοούσε τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες αλυσίδες, ανοίγοντας το δρόμο για παραπέρα ξεχείλωμα του ωραρίου στα καταστήματα που λειτουργούν με συνεχές ωράριο, ενώ παράλληλα πρόσθετε επιπλέον βάρος στους εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου.

Τελικά, εξαιτίας και της δυναμικής παρέμβασης του κλαδικού σωματείου, η πρόταση για αλλαγή του ωραρίου καταψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τη στήριξή του στις θέσεις του σωματείου εξέφρασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Τάσος Τσιαπλές, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπου μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι «πάνω από 300 εργαζόμενοι στο κέντρο της Λάρισας και πέριξ δουλεύουν με τέτοιο καθεστώς συνεχούς λειτουργίας» και άρα θα επιβαρύνονταν από την εν λόγω αλλαγή.

Κοινό κάλεσμα από τα κλαδικά σωματεία της Κρήτης

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Τετάρτη 11/7 τα κλαδικά σωματεία εργαζομένων στο Εμπόριο από τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, απαιτώντας νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας - καμιά επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

«Δύο φορές τον τελευταίο χρόνο έχουμε αποτρέψει την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις 11 το βράδυ, που αποτελεί πάγιο αίτημα του εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου, δείχνοντας τις δυνατότητες που έχει το κίνημα όταν έχει κατεύθυνση σύγκρουσης με τους μεγαλέμπορους, απέναντι στην υποταγή και τη μοιρολατρία που καλλιεργούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες», υπογράμμισε η Εύη Χατζημηνά, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου.

Ο Φώτης Ρηγανάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, τόνισε ότι οι προωθούμενες και εφαρμοζόμενες αλλαγές στον κλάδο ωφελούν τις πολυεθνικές εταιρείες, σε βάρος των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων.

Η δε πρόεδρος του Συνδέσμου Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Νομού Ρεθύμνου, Αρετή Σταγάκη, κάλεσε τις γυναίκες του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, καθώς με την εργασία 32 Κυριακές το χρόνο και μέχρι τις 11 το βράδυ, θα χάσουν την τελευταία ευκαιρία που τους έχει απομείνει για να ζήσουν με τις οικογένειές τους ως εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org