Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα κινητοποίηση των συμβασιούχων στους δήμους

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Συνεχίζουμε ακόμα πιο οργανωμένα, πιο μαχητικά. Μετατροπή τώρα όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν μέσα από τη νέα στάση εργασίας, τη συγκέντρωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και την πορεία που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στους δρόμους της πόλης, απολυμένοι και μη συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση για τη νέα κινητοποίηση είχε παρθεί σε συνέλευση που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες οι απολυμένοι και μη συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, έχοντας στο πλευρό τους τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

Από τις αρχές Μάρτη, οπότε με νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να απολύονται πανελλαδικά χιλιάδες συμβασιούχοι των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, που δούλευαν σε αυτές για χρόνια, στο δήμο Θεσσαλονίκης απολύθηκαν 450 εργαζόμενοι, περίπου 80 παραμένουν με προσωρινή διαταγή και 193 κέρδισαν πρωτόδικη απόφαση για τη μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου. Για τους 193 η διοίκηση Μπουτάρη υπέβαλε έφεση, παρότι ο νόμος τής έδινε το δικαίωμα να μην υποβάλει.

«Το αν είναι απαραίτητοι αυτοί οι εργαζόμενοι το βλέπουν όλοι καθημερινά το τελευταίο διάστημα, με την κατάσταση που επικρατεί στην καθαριότητα σε πολλούς δήμους, όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης», επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι «αρκετοί δήμοι προσλαμβάνουν νέους συμβασιούχους, ενώ άλλοι, σαν έτοιμοι από καιρό, προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας».

Την ίδια ώρα, «η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Σκουρλέτη κυνικά απάντησε πριν λίγες μέρες στους απολυμένους "να πουν και ευχαριστώ που δούλεψαν τόσον καιρό", λες και η ανάγκη για δουλειά είναι μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα. Η προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, που διαφημίζει η κυβέρνηση, έγινε κάτω από την πίεση των εργαζομένων και τις περσινές 15ήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις. Μόνο που θα προσλάβουν λιγότερους από όσους θα απολύσουν».

«Οι ανάγκες των δήμων για μόνιμο προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες είναι μεγάλες», τονίζει το σωματείο, υπογραμμίζοντας ότι «η αποψίλωση των δήμων από εργαζόμενους και η υποχρηματοδότησή τους από το κράτος οδηγεί σε αυξημένους δημοτικούς φόρους και χαράτσια για να κερδίζουν οι ιδιωτικές μεγαλοεταιρείες».

Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, απαιτώντας: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Να φύγουν οι ιδιωτικές εταιρείες που λυμαίνονται τις υπηρεσίες των δήμων. Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ