Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΝΔΡΑ - ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ - ΜΕΓΑΡΑ
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων διαλύει τη ζωή των λαϊκών οικογενειών
  • Για δεύτερη μέρα χτες, κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή έζησαν τον εφιάλτη του περασμένου Νοέμβρη
  • Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες

Αυτή η φωτογραφία είναι από τη 15η Νοέμβρη. Οι ομοιότητες, 8 μήνες μετά, καταμαρτυρούν τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων

Eurokinissi

Αυτή η φωτογραφία είναι από τη 15η Νοέμβρη. Οι ομοιότητες, 8 μήνες μετά, καταμαρτυρούν τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων
Εναν νέο εφιάλτη ζουν από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, όταν ξεκίνησε να βρέχει, οι κάτοικοι της Μάνδρας, των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Οκτώ μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή με τους 24 νεκρούς, εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων και με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, οι ίδιοι άνθρωποι είδαν την περιοχή τους να μετατρέπεται σε έναν τεράστιο χείμαρρο που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του.

Χτες, από το μεσημέρι και μετά, όταν άρχισε να ξαναβρέχει, άνθρωποι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα και ζητούσαν βοήθεια από την Πυροσβεστική. Αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους. Εως το απόγευμα, στην ευρύτερη περιοχή Μάνδρας και Μαγούλας η Πυροσβεστική είχε δεχτεί 90 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 35 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Στην περιοχή επιχειρούσαν 95 πυροσβέστες με 40 οχήματα. Ωστόσο, οι αριθμοί των επεμβάσεων αυξάνονταν, καθώς κάτοικοι δεν επικοινωνούσαν με το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής για να ζητήσουν βοήθεια, αλλά καλούσαν τους πυροσβέστες που περνούσαν μπροστά από το σπίτι ή το κατάστημά τους.

Επιπλέον, είχε διακοπεί για αρκετή ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από το 29,5ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Κόρινθο, στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από το 33ο χιλιόμετρο έως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα και στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών από κόμβο Μάνδρας. Εκτροπή των οχημάτων πραγματοποιούνταν στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου Ε8 προς Νέα Εθνική Οδό Αθήνας - Λαμίας, στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Κάτοικοι και επαγγελματίες προσπαθούν να γλιτώσουν ό,τι τους έχει απομείνει από τις καταστροφές του περασμένου Νοέμβρη

Eurokinissi

Κάτοικοι και επαγγελματίες προσπαθούν να γλιτώσουν ό,τι τους έχει απομείνει από τις καταστροφές του περασμένου Νοέμβρη
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι όλο αυτό το διάστημα παλεύουν μόνοι τους, χωρίς καμιά βοήθεια, για να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά και τα μαγαζιά τους, κόποι μιας ζωής που καταστράφηκαν σε μία μόλις νύχτα. Παράλληλα, άλλοι τόνιζαν πως χτες το πρωί, που τους βρήκε σε πλημμυρισμένα σπίτια, τους έφτανε η απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο πως δεν δικαιούνται αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν από την τραγική πλημμύρα του Νοέμβρη.

Το ΚΚΕ δίπλα στους πληγέντες

Χτες, κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ, και τον Μπάμπη Θεοδώρου, δημοτικό σύμβουλο Μάνδρας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», βρέθηκε στην περιοχή της Μάνδρας.

Το κλιμάκιο του Κόμματος συναντήθηκε με κατοίκους, οι οποίοι ήταν αγανακτισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Περιφέρειας, που παρά τις υποσχέσεις τους πριν μερικούς μήνες δεν έχουν κάνει τίποτα όσον αφορά τις υποδομές και τα απαραίτητα έργα για να προληφθεί ξανά μια καταστροφική πλημμύρα. Οι κάτοικοι αναρωτιούνταν, εάν με μία καλοκαιρινή μπόρα γίνεται τέτοια καταστροφή, τι θα γίνει πάλι το χειμώνα, χωρίς τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Οπως δήλωσε ο Γ. Γκιόκας: «Οκτώ μήνες μετά τις μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα, οι κάτοικοι ξαναζούν τον ίδιο εφιάλτη με φόβο και με αγωνία. Το πρόβλημα είναι ότι τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει, με ευθύνη προφανώς της κυβέρνησης και της περιφερειακής διοίκησης Αττικής, αλλά και αυτά τα αντιπλημμυρικά τα οποία εγκρίθηκαν δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής. Το κρίσιμο, επομένως, είναι αυτό, κατά τη γνώμη μας: Να ξεκινήσουν με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφερειακής διοίκησης τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, γιατί υπάρχει κόσμος σήμερα που λέει ότι δεν μπορώ άλλο να ζω εδώ, και θέλει να φύγει. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και αντί να προχωρήσουν όλα αυτά, το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν "αναπτυξιακές" φιέστες εδώ στην περιοχή, για να κουκουλώσει το όλο πρόβλημα. Αυτή είναι η αγωνία των κατοίκων. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει σήμερα».

Προκλητική η περιφερειακή αρχή

Ιδιες εικόνες κάθε φορά που βρέχει... Κυβέρνηση και Περιφέρεια, σε ένα ρεσιτάλ θράσους, αποδίδουν τις καταστροφές στην ...κλιματική αλλαγή

Eurokinissi

Ιδιες εικόνες κάθε φορά που βρέχει... Κυβέρνηση και Περιφέρεια, σε ένα ρεσιτάλ θράσους, αποδίδουν τις καταστροφές στην ...κλιματική αλλαγή
Προκλητική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Περιφέρεια Αττικής σχετικά με τις νέες πλημμύρες και τις ζημιές στη Μάνδρα, αφού ισχυρίστηκε ότι «τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα». Στην αγωνία της να αποσείσει τις ευθύνες της, η Περιφέρεια Αττικής ξεπέρασε κάθε όριο ιταμότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να κατηγορεί για «επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών» όσους καταλογίζουν ευθύνες στην Περιφέρεια, καθώς, όπως υποστηρίζει, για τις καταστροφές φταίνε τα «πρωτόγνωρα» πλημμυρικά φαινόμενα και «η κλιματική αλλαγή».

Η περιφερειακή αρχή, έχοντας λειψή μνήμη, ξεχνά πως στη συγκεκριμένη περιοχή - αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής - τον περασμένο μόλις Νοέμβρη υπήρξαν 24 νεκροί από την ολιγωρία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των πλημμυρών. Στη συγκεκριμένη περιοχή, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είχε σπεύσει να υποσχεθεί έργα υποδομής, που οκτώ μήνες μετά δεν έχουν καν ξεκινήσει, ενώ από την προηγούμενη πολύνεκρη καταστροφή αποκαλύφθηκε πολύχρονη καθυστέρηση της σχετικής μελέτης για την κατασκευή αντιπλημμυρικών αγωγών.

Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι τον Ιούλη του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας στη Νέα Πέραμο και άρα πως δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, παρότι κυβέρνηση και διοίκηση της σημερινής Περιφέρειας, όπως και οι προκάτοχοί τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γνώριζαν τουλάχιστον από το Νοέμβρη του 2004, όπως είχε τονιστεί σε σχετική ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ότι για την αντιπλημμυρική προστασία του Θριασίου επιβαλλόταν χωρίς καθυστερήσεις η κατασκευή συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων. Για τη Μάνδρα, μάλιστα, διαπιστωνόταν πολύ υψηλός κίνδυνος.


Η Μάνδρα χτες το πρωί μέσα στις λάσπες

Eurokinissi

Η Μάνδρα χτες το πρωί μέσα στις λάσπες

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ χτες το πρωί στη Μάνδρα
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ χτες το πρωί στη Μάνδρα

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ