Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια σύντομη περιήγηση στην Ιστορία του ΚΚΕ

Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, που λειτουργεί στον Περισσό, πραγματοποίησε η ΚΟ Τεχνικών Εταιρειών Αττικής

Την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό επισκέφτηκαν οι ΚΟΒ Τεχνικών Εταιρειών της ΤΟ Κατασκευών Αττικής του ΚΚΕ την Τρίτη 19/6/2018, ώστε να περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση προς τιμήν των 100 χρόνων του Κόμματος, έχοντας κατά νου «ότι η γνώση της Ιστορίας είναι δύναμη, ότι βοηθά όχι μόνο για να γνωρίζεις το παρελθόν, αλλά να κοιτάς σταθερά το παρόν και να χαράσσεις σωστά το μέλλον».

Η επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και διδακτική για τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος που συμμετείχαν. Παρά τη συνοπτική παρουσίαση των εκθεμάτων, η ξενάγηση στα εκθέματα έδωσε το στίγμα ολόκληρης της 100χρονης ηρωικής πορείας του Κόμματος, αναδεικνύοντας σημαντικές στιγμές - σταθμούς της Ιστορίας του.

Ιδιαίτερα κέντρισε το ενδιαφέρον η προθήκη με τα ντοκουμέντα από τη δράση των συντρόφων μας τα χρόνια της παρανομίας, που περιείχε αντικείμενα από παράνομα τυπογραφεία του ΚΚΕ (όπου τυπωνόταν το παράνομο υλικό), αντικείμενα για την έκδοση πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων, κρυπτογραφημένα μηνύματα και την αποκρυπτογράφησή τους, καμουφλαρισμένες μπροσούρες κ.ά. Εντύπωση έκανε η εφευρετικότητα των κομμουνιστών για να ξεπεράσουν τα εμπόδια της παρανομίας, μπροστά στην ανάγκη συνέχισης της δράσης του Κόμματος και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η στάση στην προθήκη με το βιολί των φυλακών Αβέρωφ. Κατασκευάστηκε από τους ίδιους τους κρατούμενους και συνόδευε το χορό των συντρόφων που πήγαιναν για εκτέλεση. Κάθε έκθεμα - φιλοτέχνημα των εξόριστων και φυλακισμένων είναι και ένα ντοκουμέντο που δείχνει την αγάπη για τη ζωή και το πείσμα των κομμουνιστών για μόρφωση, για το ανέβασμα του πολιτικού και πολιτιστικού επιπέδου, παρά τις αφάνταστες δυσκολίες, τις στερήσεις, τα βασανιστήρια, σχολίαζαν οι επισκέπτες.

Οι Οργανώσεις ανανέωσαν το ραντεβού τους για την περιήγηση στην Ιστορία του Κόμματος τον Οκτώβρη, στη μεγάλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο της κορύφωσης των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ