Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαγκωνισμός για το ποιος θα συνεχίσει πιο αποτελεσματικά την αντιλαϊκή επίθεση

Συνέντευξη στην τηλεόραση του «Bloomberg» παραχώρησε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, όπου χτες μίλησε στο London Business School και αργότερα αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα αρχίζουν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνέντευξή του για πολλοστή φορά ξεκαθάρισε ότι η έξοδος απ' το «πρόγραμμα» δεν σηματοδοτεί καμία θετική αλλαγή για το λαό αφού, όπως είπε, «δεν θα επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες σε ό,τι αφορά τις δαπάνες», που κατά την άποψή του προκάλεσαν μία απ' τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές, ενοχοποιώντας για την κρίση το λαό.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για την Ελλάδα να μην επιστρέψει σε αυτή την τραγική περίοδο», δήλωσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του πως «η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ανταποκριθεί θετικά» στο κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι θα επιτυγχάνονται αλλά θα είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης τα μέσα επίτευξής τους. Φυσικά, τίποτα δεν αλλάζει για τα λαϊκά στρώματα αφού τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα προκύπτουν απ' τη λεηλασία του εισοδήματός τους και το σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

Σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου αν από την απάντηση αυτή μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι εννοεί πως μπορεί να μη γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Γιούρογκρουπ. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

Σχολιάζοντας την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, υποστήριξε: «Ισως αυτή η εξέλιξη να είναι ακόμη και καλή για μας. Φτάσαμε εδώ με μια πολύ ισχνή πλειοψηφία, οπότε θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα φτάσουμε στο τέλος».

Διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, διαβεβαίωνε τους Γερμανούς κυβερνητικούς παράγοντες ότι μια δική του κυβέρνηση θα πάρει ακόμα πιο στοχοπροσηλωμένα μέτρα για το κεφάλαιο, απ' ό,τι αυτή του Αλ. Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, στον οποίο παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ, που, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, «στοχεύει σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης» και προβλέπει «άμεσα» τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, τον «προσδιορισμό του κόστους στις εισφορές» και τη «δημιουργία σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, φιλικού προς τις επενδύσεις» καθώς και τη «δημιουργία ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού κράτους». Σε αυτό το φόντο, στις συναντήσεις που είχε και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των Χριστιανοδημοκρατών - Χριστιανοκοινωνιστών και των Φιλελευθέρων κάλεσε τους Γερμανούς να «επενδύσουν» στην Ελλάδα σε «τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας», όπως ο τουρισμός, οι ΑΠΕ και οι υποδομές μεταφορών.

Υπερακοντίζοντας, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, δήλωνε αργότερα ότι «όποια ρύθμιση και αν δώσουμε στο ελληνικό χρέος δεν είναι αρκετή, αν εμείς οι ίδιοι δεν αποφασίσουμε να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (...) Και αυτήν την προοπτική, αυτήν την ελπίδα, την διασφαλίζει σήμερα μόνο η ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ