Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤ
«Αριστείο» στην κυβέρνηση για τις αντιασφαλιστικές ανατροπές

Την αποφασιστική συμβολή των αντιασφαλιστικών νόμων και των ανατροπών από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει στην επιφάνεια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τίτλο «Η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί σκληρές δημοσιονομικές προκλήσεις».

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα και στη Γαλλία, κατά τις επόμενες δεκαετίες, θα καταγραφούν οι μεγαλύτερες περικοπές των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στη «γήρανση πληθυσμού» και συγκεκριμένα για τα ποσά που αφορούν κατά κύριο λόγο σε συντάξεις αλλά και για την υγειονομική κάλυψη. Η νέα έκθεση της ΕΚΤ έχει ορίζοντα αναφοράς την περίοδο 2016-2070, ενώ βέβαια σε αυτήν ενσωματώνονται οι μελλοντικές αποδόσεις των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι το «κόστος για τις δημόσιες συντάξεις» είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αύξησης του κόστους από τη «γήρανση» στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Κύπρο, ενώ αντίθετα συμβάλλει σημαντικά στη «μείωση του κόστους» στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Στο «διά ταύτα», η ΕΚΤ τονίζει: «Συνολικά, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες μεταρρύθμισης σε ορισμένες χώρες για να περιοριστεί η αναμενόμενη αύξηση του κόστους δημογραφικής γήρανσης σε ένα περιβάλλον ήδη υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι σημαντικό οι χώρες να λάβουν πρόσθετη αποφασιστική πολιτική δράση και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων, της υγειονομικής περίθαλψης και της μακροχρόνιας περίθαλψης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org