Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νέα ορμή στο παζάρι για όλη την περιφέρεια

Από τη συνάντηση του επανεκλεγέντος Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με τον ηγέτη του MHP Ντ. Μπαχτσελί
Από τη συνάντηση του επανεκλεγέντος Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με τον ηγέτη του MHP Ντ. Μπαχτσελί
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τηλεφωνική συνομιλία με τον επανεκλεγέντα Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν είχε προχτές ο Αμερικανός ηγέτης Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία του έδωσε συγχαρητήρια και συμφώνησε στη σημασία «προσπαθειών για να λυθούν θέματα στη διμερή σχέση και για την αύξηση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση κοινών στρατηγικών προκλήσεων». Από την άλλη, πηγές της τουρκικής προεδρίας υποστήριζαν ότι οι δύο άντρες συμφώνησαν και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας, πρωταρχικά σε τομείς όπως η άμυνα, αλλά και στη σημασία εφαρμογής του «οδικού χάρτη» για την εκκαθάριση του ΡΚΚ και της «συριακής πτέρυγάς» του.

Πάντως, αποκαλυπτική για τις αντιθέσεις αλλά και τα κοινά συμφέροντα που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ ήταν η κατάθεση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο οποίος τόνισε ότι βασικός στόχος των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη περιφέρεια πρέπει να είναι η «γεωστρατηγική ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τα συμφέροντα της Δύσης». Επαναφέροντας τον μεγάλο προβληματισμό που προκαλεί η προσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας (την οποία δείχνει π.χ. η αγορά ρωσικών «S-400»), ο Μίτσελ επισήμανε ότι βασικός στόχος της Ουάσιγκτον παραμένει η συνεργασία και επαναφορά των σχέσεων με την Αγκυρα σε μια θετική πορεία. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί κάθε είδους πίεση, όπως και μια ενδεχόμενη «επιπλοκή» στην ολοκλήρωση της παράδοσης των μαχητικών «F-35» που οι Τούρκοι έχουν παραγγείλει από την αμερικανική «Lockheed Martin». Πάντως, ο Μίτσελ ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας».

Την ίδια στιγμή, σύνθετο θα παραμείνει και το παζάρι με την ΕΕ, όπως φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ευρωένωσης, όπου εκτιμήθηκε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «ακινησία» και «η Τουρκία έχει απομακρυνθεί κι άλλο από την ΕΕ». Ωστόσο, η Αγκυρα αναγνωρίστηκε ως «κρίσιμος εταίρος», ειδικά σε θέματα όπως η «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών», γι' αυτό και το Συμβούλιο δήλωσε δεσμευμένο «για τη διατήρηση ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και τη συνεργασία σε ουσιώδεις τομείς κοινού συμφέροντος όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η Ενέργεια, οι μεταφορές, η οικονομία και το εμπόριο».

Χτες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έστειλαν συγχαρητήρια επιστολή στον Ερντογάν, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο σε «τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και η Ενέργεια».

Στο μεταξύ, τις πρώτες της δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εκλογών έκανε χτες η Μεράλ Αξενέρ, ηγέτης του φιλελεύθερου «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ), που ιδρύθηκε το περασμένο φθινόπωρο, με πρωταγωνιστές πρώην στελέχη του εθνικιστικού ΜΗΡ και το οποίο αστικά επιτελεία εμφάνιζαν ως ικανό να αναμετρηθεί με μεγάλες αξιώσεις με το ΑΚΡ και τον Ερντογάν. Τελικά, το ΙΥΙ πήρε στις προεδρικές εκλογές μόλις 7,3%. Στις δε βουλευτικές απέσπασε το 10% των ψήφων, συγκροτώντας την «Εθνική Συμμαχία» μαζί με το σοσιαλδημοκρατικό CHP και άλλα μικρότερα κόμματα.

Η Αξενέρ ευχαρίστησε τα στελέχη του ΙΥΙ που αποφάσισαν ότι θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματος, ενώ περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «νίκη, συμβάλλοντας να ενισχυθεί η αίσθηση της ελπίδας για τη χώρα και το έθνος μας, παρά τις δύσκολες συνθήκες και τους περιορισμούς που αντιμετώπισε το κόμμα».

Οσον αφορά τη σύγκληση της νέας Βουλής, αυτή θα γίνει στις 8 Ιούλη. Θυμίζουμε ότι από τις 600 έδρες, το ΑΚΡ ελέγχει τις 295 και το σύμμαχό του, εθνικιστικό ΜΗΡ 49. Το κεμαλικό σοσιαλδημοκρατικό CHP 146 και το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό HDP 67, ενώ το IYI 43.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ