Με βάση τις εξελίξεις αυτές, το Μέγαρο Μαξίμου συνέχισε και χτες την προσπάθεια να παρουσιάσει την κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ ως... διωκόμενη από «επιχειρηματικά συμφέροντα, απ' τη διαφθορά και το παλιό πολιτικό προσωπικό», καταγγέλλοντας επιχειρηματίες (φωτογραφίζοντας τους Β. Μαρινάκη και Ι. Σαββίδη) που «απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης, αποστασίας και τελικά ανατροπής της κυβέρνησης», επιχειρώντας ανάμεσα σε άλλα να διαμορφώσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και ψευδαισθήσεις, κρύβοντας ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση αλλά και αστική πολιτική δύναμη που να λειτουργεί ανεξάρτητα από επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.
Ο Δ. Τζανακόπουλος μίλησε χτες για «συντονισμένο σχέδιο εκφοβισμού και τραμπούκικων επιθέσεων σε βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης από περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες και οργανωμένους προβοκάτορες».
Οπως είπε, «υποδαυλίζονται και υποστηρίζονται από ολιγαρχικά επιχειρηματικά συμφέροντα και μερίδα του κίτρινου ακροδεξιού Τύπου», ενώ η ηγεσία της ΝΔ «νομιμοποιεί και προσφέρει πολιτική κάλυψη σε αυτές τις πρακτικές». Προσωπικά επιτέθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι «έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε ουρά της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών περιθωριακών οργανώσεων. Σε ένα μόρφωμα που καμία σχέση δεν έχει πλέον με τη μετριοπαθή κεντροδεξιά», προσθέτοντας ότι «νομίζει έτσι, θα καταφέρει να οργανώσει ένα νέο 1965. Μια νέα αποστασία».
Την παρέμβαση του εισαγγελέα για το αδίκημα των «προκαταρκτικών πράξεων για ανατροπή του πολιτεύματος» ζήτησε (μέσω Τwitter) ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, με αφορμή την εισβολή κουκουλοφόρων στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκη. «Τι άλλο περιμένει ο εισαγγελέας για την τεκμηρίωση του αδικήματος των προκαταρκτικών πράξεων για ανατροπή του πολιτεύματος. Ολα έχουν ένα όριο», έγραψε ο Π. Καμμένος.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, μιλώντας για «προσπάθεια εκφοβισμού του πολιτικού συστήματος με στόχο βουλευτές και κόμματα». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ν. Βούτσης κάλεσε τον Δ. Καμμένο να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής και να μην επιμένει να του γίνει πρόταση μομφής, μετατρέποντας ένα «εντελώς κανονιστικό ζήτημα σε πολιτικό».
Αποστάσεις πάντως απ' τα σενάρια «αποστασιών» πήρε ο Ν. Ξυδάκης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο») για τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε: «Να είμαστε προσεκτικοί σε μια συνομωσιολογική προσέγγιση. Αυτό που έχει σημασία είναι οι πολιτικοί σχηματισμοί να σκέπτονται και να απαντούν πολιτικά». Διαπίστωσε κόπωση που «συσσωρεύει θυμό και δυσαρέσκεια» και χαρακτήρισε το Μακεδονικό «πυροκροτητή», συστήνοντας λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς.
Να σημειωθεί ότι ο Ι. Σαββίδης απάντησε στις κατηγορίες αναφέροντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κινδυνεύει, αφού 2-3 βουλευτές εκτός αυτής σήμερα είναι έτοιμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί. «Καμιά φορά τα σενάρια που φτιάχνει κάποιος στο μυαλό του τα πιστεύει... Ο ΠΑΟΚ (...) δεν είναι πολιτικό κόμμα ή οργανισμός για να τοποθετείται υπέρ ή κατά της Συμφωνίας. Τη βία την έχει καταδικάσει... Υπάρχει βεβαίως και ο Λαζαρίδης ΠΑΟΚτζής. Αλλά ως εδώ. Είναι βουλευτής και αποφασίζει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Ούτε ο ΠΑΟΚ ούτε ο Ιβάν είναι κηδεμόνες του. Ούτε είναι "ιδιοκτήτες βουλευτών". Αρα; Ποια συνωμοσία για αποστασία; Και μάλιστα από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Ανάμειξη νερού με λάδι δηλαδή».
Αλλά και στο «Βήμα», ιδιοκτησίας Β. Μαρινάκη, δημοσιεύτηκε άρθρο που χαρακτηρίζει φαιδρές τις θεωρίες συνωμοσίας, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «η καταφυγή σε σενάρια αποσταθεροποίησης αποτελεί εδώ και χρόνια το εύκολο άλλοθι κάθε κυβέρνησης που καταρρέει κάτω από το βάρος των πολιτικών παλινωδιών της».
Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικές πηγές συντηρούν τα περί εφεδρειών, παραπέμποντας σε βουλευτές ανεξάρτητους ή και άλλων κομμάτων που θα προστρέξουν σε στήριξη της κυβέρνησης, ενώ με αφορμή το σχήμα περί επίθεσης «αποσταθεροποίησης», καλούν τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις να συνταχτούν στις «κόκκινες γραμμές» που στήνουν, παρεμβαίνοντας έτσι και στις διεργασίες στα υπόλοιπα αστικά κόμματα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ισχυρίστηκε μιλώντας στον «ΑΝΤ1» ότι γίνονται απόπειρες εξαγοράς βουλευτών και αντισυνταγματικές αποστασίες, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «ανοικτός πόλεμος». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει, γιατί έχει εφεδρείες. «Είναι απειροελάχιστες οι πιθανότητες να πέσει η κυβέρνηση από τα επιχειρηματικά συμφέροντα», είπε, ενώ φέρνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα μέτρα της κυβερνητικής προπαγάνδας, τις επικαλέστηκε σαν απόδειξη του ότι η κυβέρνηση δεν είχε στενές σχέσεις με τον επιχειρηματία Ι. Σαββίδη, όπως είχε κατηγορηθεί, προσπερνώντας το γεγονός ότι αυτού του είδους οι κολιγιές ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου και στο πολιτικό του προσωπικό είναι ευμετάβλητες.
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, δήλωνε... έτοιμος να βάλει πλάτη σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, λέγοντας ότι «στη θέση των ΑΝΕΛ θα έπρεπε να υπάρχει στήριξη από κάποιες από τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, μέσα σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο», προσθέτοντας ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές «με ένα στενό, συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο που θα προβλέπει 1, 2, 5 θέματα, να μπορέσουμε να δώσουμε μια προοδευτική λύση και να διασφαλίσουμε την επίλυση του Μακεδονικού για εθνικό συμφέρον, και για τα οικονομικά». Σημείωσε μάλιστα ότι «θα έπρεπε να έχει την ίδια στάση και το ΚΙΝΑΛ. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να προχωρήσουν σε προοδευτική κατεύθυνση μια σειρά θέματα που δεν μπορούν να προχωρήσουν με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», ενώ ερωτώμενος αν πρόκειται αμιγώς για προσωπική του άποψη, απάντησε: «Προφανώς τη μοιράζομαι με κάποιους συντρόφους μου στο Ποτάμι, αλλά δεν θέλω να μιλήσω εξ ονόματος κανενός».
Στον απόηχο των τέτοιων εξελίξεων, αλλά και της συνεδρίασης των οργάνων του κόμματος την Κυριακή με αντικείμενο την παραμονή ή όχι στο ΚΙΝΑΛ, συνεδρίασε χτες η ΚΟ του Ποταμιού. Κατόπιν, ο Στ. Θεοδωράκης δήλωνε: «Ο Σπ. Δανέλλης έχει τις προσωπικές του απόψεις, είναι γνωστές και δεν σχετίζονται με τη συγκυρία. Η θέση του Κινήματός μας, όμως, είναι ξεκάθαρη. Προωθούμε βελτιώσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία, αλλά δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης και δεν αντικαθιστούμε στην κυβέρνηση τους ΑΝΕΛ. Και σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι και κατηγορηματικοί».
Στο μεταξύ, απόφαση να τεθεί «εκτός κόμματος» ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και μέχρι χτες στέλεχος της ΝΔ, Κ. Μίχαλος, έλαβε η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος «με βάση τις διατάξεις του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπουν ως αυτονόητη την τήρηση και το σεβασμό στις αρχές, τις αξίες και τις βασικές θέσεις της παράταξης».
«Στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν "Δούρειοι Ιπποι"» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος. Την ίδια ανάρτηση είχε κάνει νωρίτερα και ο Λ. Αυγενάκης, γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, προαναγγέλλοντας μάλιστα συνάντηση την επόμενη βδομάδα με όλα τα στελέχη των Επιμελητηρίων μελών της ΝΔ.
Παρότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ο λόγος διαγραφής του Κ. Μίχαλου, εντούτοις όλοι το συνδέουν με τις - θετικές - τοποθετήσεις του για την απόφαση του Γιούρογκρουπ, όπως και για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, καθώς και με την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά σε καφέ της Αθήνας. Με αφορμή αυτήν τη συνάντηση, κυκλοφόρησαν σενάρια όπως ότι ο Ν. Παππάς έχει αναλάβει συγκεκριμένο παρασκηνιακό ρόλο με στόχο τη δημιουργία ενός νέου φορέα, «ικανού να ανακόψει την αυτοδύναμη τροχιά της ΝΔ» και βολιδοσκοπεί τον Κ. Μίχαλο ως το πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας στην οποία ακόμα θα στρατευτούν οι Κατερίνα Παπακώστα, Ευάγγελος Αντώναρος κ.ά.