Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Στη Μόσχα με όρεξη και για άλλες διευθετήσεις

Ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς βρέθηκε χτες στη Μόσχα για απευθείας επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, που είχαν έντονο το άρωμα των επιχειρούμενων διευθετήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και της αντιπαράθεσης με ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οπως είπε ο Ν. Κοτζιάς, συζήτησαν «για τα προβλήματα της περιοχής μας, δηλαδή τα προβλήματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική. Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ και Ρωσίας - ΝΑΤΟ. Κάναμε σκέψεις και πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερες για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Κοτζιάς υποστήριξε ότι «επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 χρόνια, αλλά τουλάχιστον 70 χρόνια πραγματικά» προσθέτοντας ότι «Βρισκόμαστε, επίσης, σε μία διαδικασία να λύσουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και 30 μέχρι 80 χρόνια με την Αλβανία. Πριν πάω για διακοπές, θα τα έχω τελειώσει, αλλιώς δεν έχει διακοπές».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε και την ελπίδα «να ανοίξουμε εκ νέου - με τον σωστό τρόπο - και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό. Αυτό είναι ένα πιο δύσκολο πρόβλημα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, διότι σε εκείνα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, είπε - σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «TASS» - ότι αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι «και η Ρωσία και η Ελλάδα καλούν για επίλυση αυτού του μακροχρόνιου ζητήματος».

Παράλληλα, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι «ενημερώσαμε τους Ελληνες συναδέλφους μας για το πώς αξιολογούμε τις τρέχουσες στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις στην ήπειρό μας, εστιάζοντας στις αυξανόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας» και καλώντας τους «ομολόγους μας στο ΝΑΤΟ να σεβαστούν όλες τις συμφωνίες που έχουν γίνει σε πολιτικό επίπεδο (...) έτσι ώστε κανείς να μην χρειαστεί να ενισχύσει την ασφάλειά του, πλήττοντας την ασφάλεια άλλων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ