Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ατόφια» ευρωατλαντική

Μια πλήρης επιβεβαίωση ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από «συστατική επιστολή» για την ένταξη της γείτονος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και για να προχωρήσουν παραπέρα τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, είναι τα όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, για τη συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος, εξάλλου, «δεν έκρυψε λόγια» σε σχέση με αυτό το πραγματικό και μόνο «μεδούλι» της συμφωνίας, καθώς ξεκίνησε το διάγγελμά του λέγοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν από την αρχή «να πρωτοστατήσει στην ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας» και «να εδραιώσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια», έτσι όπως αυτός περνάει μέσα από τις «διευθετήσεις» στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που θέλει να αναβαθμιστεί στη «βαλκανική ενδοχώρα» και ευρύτερα.

Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, η συμφωνία με την ΠΓΔΜ, τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που ενσωματώνει και προωθεί, με στόχο τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή, τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, αγορών και σφαιρών επιρροής, όχι μόνο δεν αποτελούν «εγγύηση σταθερότητας και ευημερίας», όπως διατείνονται κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αλλά το μόνο που «εγγυώνται» είναι την όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή.

Η συμφωνία όχι μόνο δεν «αφήνει πίσω» την ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση, τους αλυτρωτισμούς και τα σχέδια αλλαγής συνόρων που τροφοδοτούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και έχουν πληρώσει ακριβά οι λαοί της περιοχής, αλλά αντίθετα εγκαινιάζει έναν νέο γύρο εντάσεων, ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης, με την ισχυροποίηση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στα πρώτα στοιχεία για τη συμφωνία όπου παραμένουν τα «σπέρματα» του αλυτρωτισμού, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση με «αστερίσκους» να υποβιβάσει τη σημασία τους.

Αν πάλι κάποιος ζητάει περισσότερες διαβεβαιώσεις για το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στα «συγχαρητήρια» που έσπευσαν να δώσουν στην κυβέρνηση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για τον «εποικοδομητικό» της ρόλο στην εμπέδωση της ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στα Βαλκάνια. Οι ανακοινώσεις τους μάλιστα έγιναν πριν καν δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας και πριν καλά καλά ενημερωθούν από τον πρωθυπουργό τα υπόλοιπα κόμματα στην Ελλάδα!

«Καλώ τώρα τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που επετεύχθη από τους δύο ηγέτες. Αυτό θα θέσει τα Σκόπια στην πορεία τους προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια», είπε την επόμενη κιόλας στιγμή ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Για «ιστορική συμφωνία (που) θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία» μίλησε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτήν τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες».

«Η ΕΕ ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή τους. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα με όλα μας τα μέσα», είπε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Ιστορική» ήταν η συμφωνία και κατά τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χ. Μάας, που κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και των δύο χωρών να συμβάλουν ώστε η συμφωνία να υλοποιηθεί, αποκαλύπτοντας και πλευρές της γερμανικής «εμπλοκής» στη συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ο διεθνής Τύπος έκανε τη συμφωνία πρώτο θέμα στα δελτία, σημειώνοντας, όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε, ότι «μπαίνει ένας φραγμός στη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια».

Να λοιπόν ποιοι «καίγονται» για τις «διευθετήσεις» που «τρέχει» η κυβέρνηση στα Βαλκάνια και ποιοι επικίνδυνοι σχεδιασμοί δρομολογούνται για την επόμενη μέρα, που χρειάζεται ν' απαντηθούν αποφασιστικά από το λαό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org