Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Το αντεργατικό οπλοστάσιο διατηρείται και επεκτείνεται

«Η κυβέρνηση εξαπατά τους εργαζόμενους. Διατηρεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος έδειξε με στοιχεία το μέγεθος της απάτης της κυβέρνησης, που καμώνεται ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διαιτησία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, τόνισε: «Αυτός θα συνεχίσει να ορίζεται με τον νόμο Βρούτση, που η κυβέρνηση τον διατηρεί. Αρνείται να αφήσει ελεύθερη τη διαπραγμάτευση για το ύψος του βασικού μισθού και ό,τι προβλέπεται από αυτόν. Αναφέρεται σε σταδιακή αύξηση με συμβολική σημασία του σημερινού μισθού των 586 ευρώ μεικτά. Προκρίνει το παράδειγμα της Πορτογαλίας με λίγα λεπτά του ευρώ αύξηση στο μεροκάματο. Επίσης, διατηρεί την άνιση αμοιβή για ίση δουλειά στους νέους». Ενώ για τις ΣΣΕ, σημείωσε ότι και εδώ «η κυβέρνηση εξαπατά τους εργαζόμενους, αφού το ύψος των μισθών και των κλαδικών Συμβάσεων θα καθορίζεται ουσιαστικά από Επιστημονική Επιτροπή, Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ενώ διατηρούνται από την κυβέρνηση οι "ενώσεις προσώπων", βασικά εργαλεία των εργοδοτών για την επιβολή της εργασιακής ζούγκλας και των μισθών πείνας».

Ως «καθοριστικό ζήτημα» χαρακτήρισε το ότι πλέον υπερισχύουν οι ατομικές συμβάσεις, προκαλώντας τη «μετατροπή της εργασιακής σχέσης από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής». Υπό αυτές τις συνθήκες, όσον αφορά τη φιλολογία για επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων, σημείωσε ότι «είναι ένα άδειο πουκάμισο».

Τόνισε ότι «ο εργαζόμενος λαός συνολικά δεν έχει άλλο δρόμο πέρα απ' αυτόν του αγώνα με τα συνδικάτα του, με το ΠΑΜΕ, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με όχημα το ενισχυμένο αντεργατικό πλαίσιο, μεθοδεύουν νέα χτυπήματα στους μισθούς(2019-07-20 00:00:00.0)
Εργασιακό μεσαίωνα βιώνουν οι εργαζόμενοι στην έκθεση Documenta(2017-04-28 00:00:00.0)
Ποιον κοροϊδεύουν;(2006-08-27 00:00:00.0)
Συνέχεια στο καθεστώς της ντροπής(1997-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ