Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιστορικά στιγμιότυπα από την πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση

Το εξώφυλλο του λευκώματος
Το εξώφυλλο του λευκώματος
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, βασισμένο στο έργο «Γυναίκες» της Γαλάτειας Καζαντζάκη. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, γραμμένο το 1933, πρωταγωνιστούν επτά αδερφές, μέσα από τις επιστολές που απευθύνουν η μια στην άλλη και τις σελίδες των ημερολογίων τους. Στην παράσταση παρουσιάστηκαν μέρη του έργου που αφορούν τα γράμματα και τα ημερολόγια της διανοούμενης Αίμης και της κομμουνίστριας Νίνας. Μέσα από αυτά ξεδιπλώνονται η αντιπαράθεση των αντιλήψεων ανάμεσα στις επτά γυναίκες, η σύγκρουση των διαφορετικών αξιών και τρόπου ζωής που επιλέγουν και ακολουθούν.

Τις δύο αδερφές ερμήνευσαν η Βιβή Τάγαρη και η Δώρα Χάγιου, ενώ την παράσταση πλαισίωσε ο Φίλιππος Παχνιστής στο πιάνο.

Λεύκωμα αφιερωμένο στη συμβολή του Κόμματος

Ενα λεύκωμα αφιερωμένο στη συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισοτιμία και καταπίεση ετοίμασε η Επιτροπή Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής. Στις σελίδες της έκδοσης που διακινήθηκε στην εκδήλωση, παρουσιάζεται υλικό από το Αρχείο του Κόμματος, που αναδεικνύει πλευρές αυτής της πρωτοπόρας δράσης του Κόμματος.

Στον πρόλογο της Επιτροπής για τη δουλειά του Κόμματος στις γυναίκες της ΕΠ της ΚΟ Αττικής σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ολη η Ιστορία του 20ού αιώνα καθώς και της 15ετίας του 21ου αιώνα επιβεβαιώνει την ανάγκη της εξειδικευμένης ιδεολογικής, πολιτικής και μαζικής δράσης των κομμουνιστών, πρώτα από όλα των κομμουνιστριών, στις γυναίκες της εργατικής τάξης, του λαού, ιδιαίτερα των νέων ηλικιών. Αναδεικνύει ακόμα την ευθύνη των γυναικείων στελεχών του ΚΚΕ στον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση, ανεξάρτητα από την προσωπική χρέωση, όπως φανερώνει το παράδειγμα των πρώτων κομμουνιστριών τη δεκαετία '20 - '30, των πρώτων γυναικείων στελεχών την περίοδο του 1940 - 1944, του 1946 - 1949, είτε δουλεύανε σε συνθήκες παρανομίας είτε βρίσκονταν στις φυλακές και τις εξορίες είτε συμμετείχαν στα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, στα μετόπισθεν. Οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, απευθύνονται στις γυναίκες της εργατικής τάξης, του λαού, κρατώντας άσβεστη, εδώ και 100 χρόνια, την ελπίδα, την προοπτική του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό δρώμενο
Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό δρώμενο
Με αφετηρία τις αρχές του 20ού αιώνα, τη φλόγα που άναψε η Οκτωβριανή Επανάσταση και την ίδρυση του ΣΕΚΕ, η έκδοση αναδεικνύει παραδείγματα από τη δράση των πρώτων κομμουνιστριών, ενώ στέκεται σε πλευρές της δράσης των εργατριών το Μάη του '36. Το κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στη στάση των γυναικών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο περιλαμβάνει στιγμιότυπα, μέσα από φωτογραφίες, προκηρύξεις, έντυπα, από τη συμμετοχή των γυναικών στην ΕΠΟΝ, στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ καθώς και στον ΔΣΕ. Η έκδοση συνοψίζει και ορισμένες πιο σύγχρονες στιγμές από τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό κίνημα και στο γυναικείο κίνημα, ενώ καταλήγει στο απόσπασμα της Πολιτικής Απόφασης του 20ού Συνεδρίου, που αναφέρεται στην αναγκαιότητα και το περιεχόμενο της εξειδικευμένης δουλειάς του Κόμματος στις γυναίκες.


«Αίμα θα φτύσω, το πολυβόλο θα το σώσω...» Ενα σημείωμα μαχήτριας του ΔΣΕ καθώς και άλλα ντοκουμέντα από τη συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ περιλαμβάνονται στις σελίδες της έκδοσης
«Αίμα θα φτύσω, το πολυβόλο θα το σώσω...» Ενα σημείωμα μαχήτριας του ΔΣΕ καθώς και άλλα ντοκουμέντα από τη συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ περιλαμβάνονται στις σελίδες της έκδοσης

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org