Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης

Eurokinissi

«Η "κόκκινη γραμμή" που διαπερνά το νομοσχέδιο είναι η υποταγή όλων σε αυτό που έχετε υπέρτατο στόχο, τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, τη στήριξη των επενδύσεων, άρα στην ικανοποίηση και θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ειδικός αγορητής του Κόμματος στο πολυνομοσχέδιο, δίνοντας απάντηση στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά από παραδείγματα τα οποία δείχνουν τη νέα σφαγή που έρχεται και κάνουν «φύλλο και φτερό» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι «δεν υπάρχουν αντιλαϊκά μέτρα στο νομοσχέδιο», ότι «τελειώνει η λιτότητα» κ.λπ.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι «μέτρα και "αντίμετρα" κάνουν μία αναδιανομή από τους λιγότερο φτωχούς προς τους εξαθλιωμένους, δηλαδή ζητάτε από λιγότερο φτωχούς να πληρώσουν την επιβίωση των εξαθλιωμένων». Επισήμανε ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο «οι εργαζόμενοι από 1/1/2019 θα χάσουν 2,9 δισ. ευρώ» και ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία θα δώσουν λιγότερες συντάξεις κατά 3,2 δισ. ευρώ το 2019. Δηλαδή, από 28,7 δισ. ευρώ που θα δώσουν το 2018, το 2019 θα δώσουν 25,5 δισ. ευρώ». Και πρόσθεσε πως «μεσοσταθμικά αυτή η μείωση είναι 11%», που σημαίνει πρακτικά ότι οι συνταξιούχοι το 2019 θα χάσουν το λιγότερο 1,3 συντάξεις.

«Το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης», ανέφερε, «θα είναι ότι το ταμειακό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων από τη μείωση των συντάξεων θα εκτιναχθεί από τα 457 εκατ. ευρώ το 2018 στα 3,3 δισ. ευρώ. Αυτό το θετικό ταμειακό αποτέλεσμα, που προκύπτει από μείωση συντάξεων, αποτελεί το 44% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019». Με βάση αυτά τα στοιχεία, έθεσε το ερώτημα: «Ποιος πληρώνει επί της ουσίας για το αιματοβαμμένο πρωτογενές του 2019; Οι συνταξιούχοι...».

Για το 2020 σημείωσε ότι το 60% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προέλθει από την παραπέρα μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, που θα στοιχίσουν 4,6 δισ. στους εργαζόμενους και το λαό.

Αναδεικνύοντας ότι τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ταξικά, υπέρ του κεφαλαίου μέτρα, επισήμανε ότι «ο ΣΕΒ απαιτεί με τα δελτία Τύπου και εσείς "στέκεστε κλαρίνο" και υλοποιείτε αυτές τις απαιτήσεις». Αναφέρθηκε μάλιστα και σε «φωτογραφικές» όπως τις χαρακτήρισε διατάξεις, όπως το άρθρο 70 που προβλέπει τη διατήρηση των δεξαμενών των εταιρειών πετρελαιοειδών σε Πέραμα και Κερατσίνι, προσθέτοντας: «Στο Πέραμα, μάλιστα, βγάλατε απόφαση ότι αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες στις κατοικίες κατά 20%. Εκεί ζουν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες οι βιομήχανοι; Αυξάνεται η αντικειμενική αξία των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων κατά 20% για να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ».

«Αυτό που προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο και από το Μεσοπρόθεσμο», σημείωσε, «δεν είναι τίποτα άλλο παρά το γεγονός ότι ο λαός δεν πρόκειται να βγει από τα μνημόνια, η αντιλαϊκή επίθεση δεν πρόκειται να έχει ημερομηνία λήξης, γιατί όλα τα υποτάσσετε στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας». Επιβεβαιώνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ ήρθαν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, να ολοκληρώσουν το αντιλαϊκό - αντεργατικό έργο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Εκανε σαφές ότι η μόνη επιλογή που έχει ο λαός είναι «να οργανώσει την πάλη του για να μπορέσει να αποτρέψει την επιδείνωση της θέσης του, να έχει αποκατάσταση των απωλειών, αλλά πάνω από όλα να στοχεύσει στον πραγματικό αντίπαλο, το καπιταλιστικό σύστημα, το καπιταλιστικό κέρδος, την καπιταλιστική επιχείρηση, που αποτελούν και την πηγή, την αιτία όλων των προβλημάτων και των δεινών τα οποία ζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια. Μόνο μέσα από αυτήν την πάλη μπορεί να υπάρξει διέξοδος προς όφελος του λαού, όταν τα ανατρέψει όλα και πάρει την εξουσία στα χέρια του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ