Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ενστάσεις» εντός ευρωατλαντικού πλαισίου

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετέβη χτες το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, σε άλλη μια προσπάθεια να στοιχειοθετήσει την αντίθεση του ίδιου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους χειρισμούς της κυβέρνησης για διευθέτηση του Σκοπιανού, χωρίς φυσικά να διαφοροποιείται από τη βάση της όλης διευθέτησης, τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για τα Βαλκάνια. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τη συμφωνία «βαθιά προβληματική» και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση» και «ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή» για να την υπογράψει. Ταυτόχρονα, έντονη είναι η φημολογία ότι σήμερα η ΝΔ αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής.

Προηγουμένως, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, με δήλωσή του μιλούσε για «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό» και «ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα». Απαντώντας, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έκανε λόγο για «μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ» και για «υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης».

Αντιπαραθέσεις και στα Σκόπια

Στο μεταξύ, στα Σκόπια, συνεχίστηκε χτες η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο της χώρας, Γκ. Ιβανόφ. Ο τελευταίος, αφού το πρωί αρνήθηκε να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ της χώρας σχετικά με τη συμφωνία, το απόγευμα απηύθυνε διάγγελμα όπου μίλησε για «επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας» συμφωνία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υποχώρησε «σε κάθε απαίτηση και κάθε τελεσίγραφο της Ελλάδας». Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση, ενώ ανέφερε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως άλλοθι για τη συμφωνία, «που δεν ενώνει την κοινωνία αλλά επιπροσθέτως την πολώνει».

Σε δική της ανακοίνωση, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «ο Ιβάνοφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πανόραμα» ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και παζαριών(29/12/2018)
Σε ρυθμούς δημοψηφίσματος και στο πλαίσιο κατευθύνσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(1/8/2018)
Μέσα στη βδομάδα τα επόμενα βήματα(3/7/2018)
Τα χρονοδιαγράμματα ΝΑΤΟ - ΕΕ επιταχύνουν την υλοποίησή της(21/6/2018)
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με ευρωατλαντικό υποβολέα(9/6/2018)
Ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός υπαγορεύει τη συμφωνία(1/6/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org