Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2018 - αριθ. φύλλου: 13016

ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση

Ψηφίζεται αύριο το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής


ΣΕΛ.  4

«Συστατική επιστολή» για ένταξη σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, «πράσινο φως» στην ανασφάλεια στα Βαλκάνια
  • Η συμφωνία που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός αποτελεί «συστατική επιστολή» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ΠΓΔΜ για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ
  • Υπό τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, ο γγ του οποίου έσπευσε να συγχαρεί τους δύο πρωθυπουργούς
  • Σε συμφωνία για το ονοματολογικό, που ανοίγει το δρόμο για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ - ΕΕ και επιταχύνει την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της Βαλκανικής, βάζοντας τους λαούς σε νέες περιπέτειες και κινδύνους, κατέληξαν χτες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.
  • Με τη συμφωνία παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ περί «Μακεδόνα πολίτη» και «μακεδονικής γλώσσας», ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί το ευρωΝΑΤΟικό χρονοδιάγραμμα, όλοι οι όροι της συμφωνίας παραμένουν στον «αέρα».
  • Πρώτος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έσπευσε να δώσει χτες συγχαρητήρια στις δύο κυβερνήσεις για τη συμφωνία.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να πάρουν απάντηση!

Με τα συλλαλητήρια που οργανώνει σήμερα και αύριο το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, με κορύφωση το αυριανό συλλαλητήριο της Αθήνας στην Ομόνοια, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι συνταξιούχοι μπορούν και πρέπει να δώσουν αποφασιστική απάντηση, τόσο στη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης όσο και στην προκλητική κυβερνητική προπαγάνδα που τη συνοδεύει.

Σε συνέχεια της απεργίας στις 30 Μάη, τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ δείχνουν το δρόμο του επιθετικού αγώνα για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, με προμετωπίδα το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!».

Με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια, κυβέρνηση και εργοδοσία να πάρουν απάντηση για τη νέα επίθεση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, που φέρνουν το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο για την 4η «αξιολόγηση» και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2019-2022, για το νέο τσεκούρωμα στις συντάξεις, τη νέα μείωση του αφορολόγητου, για τα ματωμένα και διαρκώς αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, το σφίξιμο της θηλιάς για τα «κόκκινα» δάνεια των χρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών και τόσα άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Αλλά να δοθεί απάντηση και στην εντεινόμενη κοροϊδία της κυβέρνησης και διαφόρων επιτελείων, περί «τέλους των μνημονίων», «αντίμετρων», «ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας» κ.ο.κ.

Τα νέα βάρβαρα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, ύψους 18,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα και αφορούν ακριβώς τη «μεταμνημονιακή» περίοδο, επιβεβαιώνοντας ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» της καπιταλιστικής κερδοφορίας όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση απωλειών για τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά προϋποθέτει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης...

Αντίστοιχα, τα περιβόητα «αντίμετρα», προϋπόθεση για τα οποία είναι τα ματωμένα πλεονάσματα, όταν δεν αποτελούν νέα «αναπτυξιακά» προνόμια και μέτρα στήριξης του κεφαλαίου είναι στην πραγματικότητα μέτρα διαχείρισης των συνεπειών που εντείνει η ίδια η αντιλαϊκή κλιμάκωση.

Τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ αποτελούν ταυτόχρονα μια ακόμα αποφασιστική απάντηση στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, ο οποίος μετά το φιάσκο και τη θλιβερή εικόνα που εμφάνισε και στην πρόσφατη απεργία στις 30 Μάη, έσπευσε για μια ακόμα φορά να «κατεβάσει ρολά», όπως είχε κάνει και κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την προηγούμενη «αξιολόγηση».

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ δεν όρισε ούτε μία κινητοποίηση ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο και τα νέα χτυπήματα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο!

Απέναντι στην αντιλαϊκή κλιμάκωση και την απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα, απέναντι στον κάλπικο καβγά που ξαναστήνουν όλες οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, αποπροσανατολίζοντας από τον ταξικό χαρακτήρα της επίθεσης, απέναντι στον εκφυλισμό και τη σιγή νεκροταφείου που επιχειρεί να επιβάλει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ αποτελούν συνέχεια των αγώνων που αναπτύσσονται από ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Αποτελούν συνέχεια και ενισχύουν τις μάχες για την υπογραφή και την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, για την ανάκληση απολύσεων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων, για την νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και τη μάχη ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου, για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών στις συντάξεις και για τόσα άλλα σημαντικά μέτωπα.

Με αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για να φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα πλατιά στους εργαζόμενους και το λαό, τα συλλαλητήρια που οργανώνουν σήμερα και αύριο οι ταξικές δυνάμεις συμβάλλουν να φωτίζεται ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα: Στην αντεπίθεση, με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, με τον δικό του σχεδιασμό, κόντρα στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των δυνάμεων που το υπηρετούν, με συνεχή προσπάθεια εξειδίκευσης για μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων και προώθηση της κοινής δράσης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αύριο το συλλαλητήριο στην Αθήνα, σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Ενάντια στο πολυνομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και το Μεσοπρόθεσμο, που συζητιέται στη Βουλή

  • Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή, στη 1 μ.μ. στην Ομόνοια. Στάση εργασίας στο Δημόσιο και σε κλάδους του ιδιωτικού τομέα.
  • Στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 7 μ.μ., το σημερινό αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη.

ΣΕΛ.  9


ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Παρασκευή και Σάββατο στην Αττική

ΣΕΛ.  11
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Στις 15 και 17 Ιούνη οι δράσεις για την ανεργία

ΣΕΛ.  16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΜΠΟ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της εργοδοσίας

ΣΕΛ.  10
ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑ
Κινητικότητα στη διεθνή σκακιέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής

ΣΕΛ.  19


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org