Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποστολές

Η προθυμία και η ικανότητα της σημερινής κυβέρνησης να διευθετεί ζητήματα, βάζοντας την ευρωΝΑΤΟική σφραγίδα πάνω σε κάθε «λύση», είναι αναμφισβήτητες. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε οι θερμές αντιδράσεις των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, που ενισχύει την παρουσία των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών στη Βαλκανική και ανοίγει «παράθυρο» στο ελληνικό κεφάλαιο να αναβαθμίσει το ρόλο του. Οι ίδιοι άλλωστε, με κάθε ευκαιρία, εκθειάζουν και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δηλαδή τα μνημόνια και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα, εκφράζοντας το θαυμασμό τους για το πώς μια «αριστερή» κυβέρνηση νομοθετεί με ρυθμό πολυβόλου σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Κι όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση δεσμεύεται απέναντι στους ευρωΝΑΤΟικούς συμμάχους της ότι «τα καλύτερα» είναι μπροστά, καθώς όπως είπε ο Ν. Κοτζιάς από τη Μόσχα, πριν φύγει για διακοπές θα λύσει και το Αλβανικό, ενώ άμεσα σχεδιάζει να λύσει και το Κυπριακό, επειδή «καθήκον της διπλωματίας είναι η επίλυση προβλημάτων (...) Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής μας είναι ενεργητική, δημοκρατική και πολυδιάστατη». Με άλλα λόγια, η λίστα με τα προς «επίλυση» ζητήματα δεν έχει κλείσει και αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει την αποστολή να τα διευθετήσει όλα. Να «κλειδώσει» δηλαδή τα ευρωΝΑΤΟικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, διευθετώντας χρόνια ζητήματα, για τα οποία συγκρούονται εδώ και δεκαετίες ανταγωνιστικοί σχεδιασμοί ιμπεριαλιστικών κέντρων και μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Χειροκρότημα

Δεν είναι μόνο το ζεστό χειροκρότημα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών προς την ελληνική κυβέρνηση για τη συμφωνία που έκλεισε με την ΠΓΔΜ. Δεν είναι μόνο η ικανοποίηση που εκφράζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που κατεδαφίζει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα με τη συμφωνία γύρω από το ονοματολογικό θα πνεύσει «άνεμος ειρήνης» στα Βαλκάνια. Είναι και τα αφιερώματα του διεθνούς Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, στις προχτεσινές ανακοινώσεις Τσίπρα - Ζάεφ. Μάλιστα, τα αφιερώματα στη συμφωνία τους ήταν πιο ψηλά στην ατζέντα ακόμα και από τα ρεπορτάζ για τη Συνάντηση Κορυφής ΗΠΑ - Β. Κορέας! Το ενδιαφέρον αυτό για τα Βαλκάνια δεν είναι τυχαίο. Αλλωστε, όπως γράφεται χαρακτηριστικά, η συμφωνία αυτή είναι άλλος ένας κρίκος για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, και από αυτήν την άποψη χαρακτηρίζεται «ιστορικής σημασίας». Αυτές οι προσεγγίσεις δίνουν και την ουσία της διαπραγμάτευσης που κορυφώθηκε γύρω από το ονοματολογικό, το ότι φέρει τη ΝΑΤΟική σφραγίδα, κάτι που επιβάλλει αγωνιστική εγρήγορση απ' όλους τους λαούς της περιοχής. Οταν χειροκροτούν οι ιμπεριαλιστές, κάτι κακό ξημερώνει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα...

Το ακούσαμε κια αυτό

«Οταν υπάρχουν κανόνες και επικοινωνία μεταξύ συντεταγμένων κρατών, ο καπιταλισμός ενώνει και αμβλύνει τις αντιθέσεις. Και κάποτε πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως στο Ιράκ, στη Συρία και σε άλλες εμπόλεμες χώρες το πρόβλημα δεν είναι το κέρδος των καπιταλιστών της Δύσης, αλλά τα τεράστια φυλετικά, θρησκευτικά και πολεμικά ζητήματα αυτών των λαών». Κι όμως δεν είναι κακογραμμένο ανέκδοτο, αλλά μια από τις... εμβριθείς αναλύσεις που διαβάσαμε χτες στον Τύπο για τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον ηγέτη της Β. Κορέας. Ολα αυτά γράφονται την ώρα που στα κατά τ' άλλα «συντεταγμένα» καπιταλιστικά κράτη του G7... πέφτει ξύλο, οι αντιθέσεις των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα «χτυπάνε κόκκινο», στο ιμπεριαλιστικό σύστημα συνολικά οξύνονται οι αντιθέσεις, με επίκεντρο τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και σφαιρών επιρροής αλλά και τον επιμερισμό των συνεπειών από τα «μαύρα σύννεφα» που ξαναμαζεύονται πάνω από τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία. Την ώρα που η Μέση Ανατολή κυριολεκτικά καίγεται από τους ανταγωνισμούς αυτούς - με την εμπλοκή και της Ελλάδας - ενώ, όπως επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά, οι «συμφωνίες κυρίων» των καπιταλιστών δεν είναι παρά πρόσκαιροι συμβιβασμοί που «εκκολάπτουν» τον «επόμενο γύρο» των ανταγωνισμών και πολέμων. Προκειμένου βέβαια να κρυφτεί η ουσία των εξελίξεων αυτών και άρα το πού βρίσκεται η λύση για τους λαούς, τα αστικά επιτελεία δεν έχουν πρόβλημα να επιστρατεύσουν κάθε λογής απίθανα «εργαλεία» για την ερμηνεία της πραγματικότητας.

Ερευνα με σφραγίδα ΝΑΤΟ

Η ανανέωση και διεύρυνση του «πλαισίου συνεργασίας» μεταξύ του υπουργείου Αμυνας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοινώθηκε την Τρίτη και, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φ. Κουβέλης, «νέες δυνατότητες συνεργασίας ξανοίγονται σε πιθανά πεδία ενδιαφέροντος, όπως: Συνέργειες σε νέες ερευνητικές προτάσεις κοινού ενδιαφέροντος (...) στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας. Χρήση και εκτέλεση πειραμάτων σε εγκαταστάσεις πειραματισμού των δύο φορέων. Συνέργειες στην αντιμετώπιση πραγματικών περιστατικών στους εξειδικευμένους τομείς δραστηριότητας των Ενόπλων Δυνάμεων». Ακόμα και σε επίπεδο διατυπώσεων, οι «νέες δυνατότητες που ξανοίγονται», κατά τον υπουργό, δείχνουν ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της ακόμα στενότερης αξιοποίησης της Ερευνας για τις ευρωΝΑΤΟικές ανάγκες. Πόσο μάλλον που στο φόντο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, διακηρυγμένος ΝΑΤΟικός στόχος είναι το 20% των δαπανών να πηγαίνει στην ανάπτυξη «νέων δυνατοτήτων», στρατηγικών όπλων κ.τ.λ., ενώ η κυβέρνηση μόλις τον περασμένο μήνα, στη σχετική Σύνοδο της ΕΕ, επαιρόταν ότι στο πλαίσιο της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» της ΕΕ (PESCO), που αναπτύσσει τις «αυτοτελείς» δολοφονικές ικανότητες της ιμπεριαλιστικής ένωσης, φιγουράρει μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τα περισσότερα εγκεκριμένα προγράμματα, έχοντας επισημοποιήσει ήδη από τις αρχές Μάρτη τη συμμετοχή της σε 9 από τα 17 πρώτα «συνεργατικά» σχήματα της ΕΕ. Με ό,τι «φερετζέ» κι αν παρουσιάζονται τα σχέδια αυτά, εργαζόμενοι, ερευνητές και φοιτητές δεν πρέπει να δεχτούν τη μετατροπή τους σε «γρανάζι» της ευρωατλαντικής δολοφονικής μηχανής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Raul Corrales

1791 Ψηφίζεται στη Γαλλία ο νόμος του Λε Σαπελιέ για την απαγόρευση της οργάνωσης των εργατών σε σωματεία, μεσούσης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

1830 Ξεκινά η εκστρατεία των Γάλλων ιμπεριαλιστών κατά του οθωμανικού βασιλείου της Αλγερίας, που κατέληξε με την πτώση της πόλης Αλγέρι στις 7/7. Ηταν το πρώτο βήμα στη σταδιακή αποικιοποίηση όλης της χώρας, που κράτησε σχεδόν έναν αιώνα.

1848 Οι εργάτες του Βερολίνου συγκρούονται με την αστυνομία και την αστική πολιτοφυλακή. Οι εργάτες καταλαμβάνουν το οπλοστάσιο της πόλης και εξοπλίζονται. Ωστόσο, ο αυθόρμητος χαρακτήρας και η έλλειψη οργάνωσης της εξέγερσης την αδυνάτισαν γρήγορα, με αποτέλεσμα να κατασταλεί σχετικά εύκολα, δίχως να μπορεί να εξελιχθεί σε επαναστατικό κίνημα.

1864 Γεννιέται ο Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος Αλόις Αλτσχάιμερ.

1878 Υπογράφεται η Συμφωνία με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία, σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Αγγλίας ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1905 Εξέγερση των ναυτών στο Θωρηκτό «Ποτέμκιν» (ρωσική Επανάσταση του 1905).

1928 Γεννιέται ο Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα. Το 1953, πηγαίνοντας στη Γουατεμάλα, θα γνωριστεί με Κουβανούς εξόριστους, συντρόφους του Φιντέλ Κάστρο, που είχε φυλακιστεί μετά το κίνημα της 26ης Ιούλη 1953. Η γνωριμία του με τον Φιντέλ, το 1955, στάθηκε καθοριστική γι' αυτόν. Ο Τσε εντάσσεται στις κουβανικές επαναστατικές ομάδες, ξεκινά με 82 συντρόφους για την Κούβα το 1956 και τελικά μετά από μάχες κατάφεραν να ανέβουν στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα μόνο 12. Η επανάσταση εξαπλώθηκε στο γόνιμο έδαφος της συνείδησης του κουβανέζικου λαού και την 1η Γενάρη 1959 οι επαναστάτες μπαίνουν στην Αβάνα. Ο Τσε υπηρέτησε την Κουβανική Επανάσταση με όλες του τις δυνάμεις, από όποια θέση κι αν βρέθηκε. Εχοντας συμφωνήσει με τον Φιντέλ Κάστρο από το 1955 κιόλας, ότι θα μπορούσε να φύγει από την Κούβα μετά την Επανάσταση, ο Τσε κατευθύνθηκε στη Βολιβία, αποσκοπώντας να φουντώσει το επαναστατικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Μετά την τελευταία μάχη στις 8 Οκτώβρη 1967, ο Τσε πληγωμένος στο ένα πόδι και με το όπλο του κατεστραμμένο συνελήφθη και κατ' απαίτηση των ΗΠΑ δολοφονήθηκε την επομένη. Το σώμα του θάφτηκε σε μυστικό τόπο και τελικά η θέση αποκαλύφθηκε στις 28 Ιούνη 1997.

1940 Τα χιτλερικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Παρίσι.

1947 Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στέλεχος του ΚΚΕ Στρατής Περγαλίδης δολοφονείται έπειτα από φρικτά βασανιστήρια στα μπουντρούμια της Ασφάλειας της πόλης.

1948 Αρχίζει η μεγαλύτερη έως τότε εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού κατά των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Βόρεια Πίνδο («Σχέδιο Κορωνίς»). Οι μάχες θα διαρκέσουν σχεδόν 70 μέρες έως τις 20 Αυγούστου και θα λήξουν με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεων του ΔΣΕ στο Βίτσι και την αποτυχία ουσιαστικά του κυβερνητικού στρατού να επιτύχει τον σκοπό του.

1956 Συνέρχεται στη Βουδαπέστη υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) η πρώτη Διεθνής Συνδιάσκεψη των Εργαζόμενων Γυναικών.

1982 Ο Πόλεμος των Φόκλαντ μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας λήγει με νίκη της δεύτερης.

1987 Η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας κατακτά το κύπελλο στο Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται στην Αθήνα, κερδίζοντας στον τελικό την ομάδα της ΕΣΣΔ με 103-101.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org