Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Με ευρωενωσιακή ατζέντα το παζάρι με Τουρκία και ΠΓΔΜ

Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να «συζητήσει» με τις ΗΠΑ τη μεταφορά στην Ελλάδα στρατιωτικών εγκαταστάσεων που σήμερα εδράζονται στην Τουρκία άφησε ανοιχτό ο Ν. Κοτζιάς (φωτ. από παλιότερη συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό πρέσβη)
Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να «συζητήσει» με τις ΗΠΑ τη μεταφορά στην Ελλάδα στρατιωτικών εγκαταστάσεων που σήμερα εδράζονται στην Τουρκία άφησε ανοιχτό ο Ν. Κοτζιάς (φωτ. από παλιότερη συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό πρέσβη)
Την επικίνδυνη εμπλοκή - για λογαριασμό των στόχων του κεφαλαίου - στα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, μέσα από τα οποία «φιλτράρονται» και οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, σκιαγράφησε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς μιλώντας αργά προχτές το βράδυ στον «ΣΚΑΪ».

Σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, μίλησε για «επιθετικότητα» και «νευρικότητα» της Αγκυρας, «αναθεωρητικές διαθέσεις» της και «τάσεις παραβίασης της Συνθήκης της Λοζάνης».

Πρόσθεσε, πάντως, στη βάση του εφησυχασμού στον οποίο επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση, ότι ο Ερντογάν δεν έκανε θερμό επεισόδιο «χωρίς την εκπλήρωση τριών όρων, οι οποίοι δεν εκπληρώνονται αυτήν την περίοδο. Νόμιμη πρόφαση, όχι αφορμή, είναι άλλο πράγμα. Να μην αποκτήσουν νόμιμη πρόφαση, να μην έχουν μια αίσθηση ότι χωρίς κόστος μπορούν να κάνουν βόλτες, και να μην έχουν την αίσθηση ότι μπορεί να κερδίσουν έτσι εύκολα. Να σκέφτονται ότι μπορεί και να ηττηθούν».

Στο «κουβάρι» των ανταγωνισμών για την Ενέργεια

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι οι πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης εντάσσονται μέσα στους ευρύτερους ανταγωνισμούς και τα παζάρια για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων της μεταφοράς τους, ανταγωνισμούς που η κυβέρνηση μπλέκει βαθιά το λαό για να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους, ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως «τον Ερντογάν τον ενδιαφέρουν πριν από όλα οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής και έχει ίσως και μια νευρικότητα από την πλευρά του επιπλέον, έχοντας την αίσθηση ότι προχωράει η αξιοποίηση των πόρων της περιοχής χωρίς την Τουρκία (...) Δεν λέω μόνο για την Κύπρο. Μιλάω και για τους αγωγούς που θα περάσουν μέσω Ελλάδος, μιλάω για το σχέδιο για ένα ηλεκτρικό καλώδιο από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Κρήτης προς την Ευρώπη, γενικά βλέπει ότι αναπτύσσονται πρότζεκτ όπου το μονοπώλιο της Τουρκίας ως μεταφορέα Ενέργειας από την ανατολική πλευρά του κόσμου της Ευρώπης δεν πολυστέκεται έτσι όπως το είχε σκεφτεί».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπου οι ανταγωνισμοί βάζουν φωτιά στην περιοχή, ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε: «Νομίζω ότι οι Τούρκοι ενοχλούνται που βρίσκονται ενεργειακά κοιτάσματα και δεν είναι υπό τον έλεγχό τους. Εχει ανοίξει η όρεξή τους. Πρέπει να κοπεί η όρεξή τους». Πρόσθεσε ότι «οι χώρες που έχουν μεγαλύτερα ενδιαφέροντα όσον αφορά την Τουρκία για τα Ενεργειακά καταρχάς θα έλεγα ότι είναι οι Γάλλοι και οι Ιταλοί».

Σε αυτό το φόντο, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε ότι μέσα στο Μάη πηγαίνει στις ΗΠΑ να συναντήσει τη νέα ηγεσία και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του υπουργείου Εξωτερικών. Στα τέλη Μάη μεταβαίνει στη Γερμανία, ενώ τον Ιούνη έρχεται στην Αθήνα ο Γάλλος ΥΠΕΞ. Ακολουθούν ταξίδια του σε Κίνα και Ρωσία. «Νομίζω ότι είμαστε στην αναζήτηση των καλύτερων συνεννοήσεων και προτάσεων να ακούσουμε με όλους τους ισχυρούς παράγοντες της περιοχής και βέβαια έχουμε και όλες αυτές τις τριμερείς συνεργασίες, ο στόχος των οποίων νομίζω ότι εν τέλει θα είναι να προστατεύσουν και την ασφάλεια και σταθερότητα της Μεσογείου, της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και των ενεργειακών διαδρόμων που θα έρθουν πέρα από Ρωσία και Τουρκία», σημείωσε για το ρόλο που θέλει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση, ως ένας από τους «εγγυητές» της ευρωατλαντικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, για να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου.

Σε στενή συνάρτηση με τα παραπάνω, εστίασε και στο παζάρι για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών - ΑΟΖ και άλλων - με γειτονικές χώρες. Εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τέλη Μάη ή αρχές Ιούνη να υπάρχει συμφωνία με την Αλβανία, ώστε να ακολουθήσει αντίστοιχη προσπάθεια διευθέτησης με την Ιταλία και κατόπιν με την Αίγυπτο.

Αποφασισμένοι για αμερικανοΝΑΤΟικούς ρόλους

Αναφερόμενος στον εμβολισμό ελληνικού λιμενικού σκάφους στα Ιμια από τουρκικό, απέδωσε τη μη κλιμάκωση της έντασης στο γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επέδειξε «ηρεμία και ψυχραιμία». Οσο για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στη φυλακή της Αδριανούπολης, μίλησε για «αλλαγή αντίληψης» της Αγκυρας: «Δεν είναι η Τουρκία που παλαιότερα ανταλλάσσαμε (...) τους φαντάρους που έμπαιναν, που συλλαμβανόντουσαν. Τους χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή με διαφορετικό τρόπο».

Εξάλλου, στην κυβερνητική γραμμή της εναπόθεσης κάλπικων ελπίδων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και παραβλέποντας ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί γίνονται «πιόνια» στα παζάρια ΗΠΑ και ΕΕ με την Τουρκία, ειδικά για τους «2» παρέπεμψε στην υποτιθέμενη στήριξη από ΕΕ και ΝΑΤΟ: «Είναι από τις σπάνιες φορές που οι εταίροι μας σύσσωμοι συμπαραστέκονται στην Ελλάδα σε αυτό το θέμα. Και το θέτουν και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι, ακόμα και οι Ρώσοι, με τους οποίους συμπολεμούν (σ.σ. οι Τούρκοι) στη Συρία, τους το θέτουν».

Παράλληλα, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αναφέρθηκε στη στάση του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι στα Ελληνοτουρκικά «θέλει να το παίξει Πόντιος Πιλάτος, αλλά δεν μπορείς να το παίζεις παθητικός Πόντιος Πιλάτος. Πρέπει να παράγεις πολιτική και ιδέες». Βέβαια ο Γ. Στόλτενμπεργκ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζει ακριβώς την επίσημη γραμμή του ΝΑΤΟ, που ανάγει για δεκαετίες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε «διμερείς διαφορές» που πρέπει να λυθούν μεταξύ των δύο πλευρών, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας, στο πλαίσιο πλέον και της προσπάθειας η Τουρκία να παραμείνει σταθερά στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο των ανταγωνισμών.

Πάντως ο Ν. Κοτζιάς ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παίξει το ρόλο του σημαιοφόρου στα αμερικανικά σχέδια, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ «έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εμάς, όχι μόνο με ταυτόσημα συμφέροντα, αλλά έχουν ανησυχίες» για την Τουρκία και τη συμπεριφορά της στη διεθνή σκηνή. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να «συζητήσει» με τους Αμερικανούς τη μεταφορά στην Ελλάδα στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή αποστολών τους που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία. «Ας ρωτήσουν οι Αμερικάνοι και θα δούμε τι θα απαντήσουμε», είπε ο Κοτζιάς, ενώ δεν αρνήθηκε ότι κάποιες συζητήσεις ήδη γίνονται, λέγοντας ότι ναι μεν δεν έχουν ακόμα «ρωτήσει» «σε έκταση», αλλά «για τη μία ή άλλη αλλαγή μπορεί να ρωτάνε»... Ολα αυτά βέβαια την ώρα που έτσι κι αλλιώς προχωρά η αναβάθμιση βάσεων και μέσων για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη χώρα μας.

Ευρωατλαντικές «διευθετήσεις»

Σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, έβαλε θέμα στα Σκόπια να αποδεχτούν τη χρήση κοινά αποδεκτής ονομασίας για όλες τις χρήσεις. Πρόσθεσε ότι είναι «κοντά, για πρώτη φορά τόσο κοντά σε μια συμφωνία. Αλλά κι αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα φταίμε εμείς και το ξέρει το σύμπαν αυτό».

Επιβεβαιώνοντας ότι η επίλυση του θέματος κουμπώνει σε σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τα Δυτικά Βαλκάνια, σημείωσε χαρακτηριστικά για τις διαθέσεις των Αμερικανών: «Δεν νομίζω ότι δεν θα ήταν ευχαριστημένοι αν λυνόταν το πρόβλημα της FYROM και της προοπτικής της στο ΝΑΤΟ».

Αλλωστε, επιμένοντας για συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα, έβαλε πάλι ως δέλεαρ ότι υπάρχει «και το πακέτο ΝΑΤΟ - ΕΕ που εκείνοι θέλουνε», η ένταξη δηλαδή στις δύο ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με λύση πρώτα του ονοματολογικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑμερικανοΝΑΤΟική «γέφυρα» στο «σύστημα που κινείται»(2018-05-26 00:00:00.0)
Διεργασίες και κινητικότητα για να «τρέξουν» τα επιχειρηματικά σχέδια(2017-10-01 00:00:00.0)
Ψάχνει ενεργότερους «ρόλους» σε Μ. Ανατολή και Ανατ. Μεσόγειο(2017-06-13 00:00:00.0)
«Πολύ επιτυχημένη» η επιχείρηση περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια(2017-03-16 00:00:00.0)
Ακόμα πιο μπλεγμένοι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2015-12-08 00:00:00.0)
Προαναγγέλλει συνέχιση της αμερικανικής... «καθοδήγησης»(2015-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ