Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βάθος

«Ο ρόλος μιας περίκλειστης Ελλάδας, που διαιωνίζει τις εκκρεμότητες και γίνεται μέρος των προβλημάτων της περιοχής, δεν είναι μόνο αντιπαραγωγικός, αλλά και επικίνδυνος για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. Αντίθετα, η ενεργή στρατηγική πολυδιάστατων συμμαχιών, ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης στην περιοχή, με δραστήρια συμμετοχή στην επίλυση των προβλημάτων της, μπορεί να συμβάλει τόσο στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας όσο και στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας». Την ανάλυση αυτή κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, σε άρθρο του στους «New York Times». Πρόκειται για έναν ύμνο στη μέχρι τώρα ...«εδραίωση της ειρήνης» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, την ώρα που η κυβέρνηση σπέρνει αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη τη χώρα και στηρίζει τις κάθε είδους πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Και ο λόγος που το κάνει αυτό, είναι για να διασφαλίσει την αναβάθμιση της χώρας σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, που σημαίνει νέες κερδοφόρες επενδύσεις για το ελληνικό κεφάλαιο και συμπράξεις με πολυεθνικούς ομίλους σε μεγάλα έργα και υποδομές. Αντίθετα, για το λαό, οι 600 και πλέον μνημονιακοί νόμοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ενώ ακολουθούν και άλλοι, όπως δείχνουν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ. Επομένως, οικονομική ανάκαμψη και ιμπεριαλιστική εμπλοκή πάνε χέρι χέρι για την ελληνική αστική τάξη. Μάλιστα, η τοποθέτηση αυτή του Γ. Δραγασάκη (μαζί με πολλά ακόμα) τιτλοφορείται «Το πλάνο για την Ελλάδα του 2030», δείχνοντας ότι ο αντιλαϊκός σχεδιασμός προχωράει σε βάθος χρόνου και καμιά προσδοκία για «καλύτερες μέρες» δεν πρέπει να έχει ο λαός, αν δεν παλέψει ενάντια σ' αυτόν το σχεδιασμό του κεφαλαίου.

Είναι εδώ

Δεν κουράστηκαν τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη να μιλάνε για την «υπεραπόδοση» της οικονομίας, που αποτελεί το «διαβατήριο» ώστε το αστικό κράτος να ξαναβγεί στις αγορές και να δανειστεί για λογαριασμό του κεφαλαίου χωρίς τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Το «διαβατήριο» αυτό, βέβαια, έχει ημερομηνία λήξης το μακρινό 2060 και η χρονιάτικη ανανέωσή του περιλαμβάνει μέτρα που κυριολεκτικά στάζουν αίμα, ενώ η κυβέρνηση υπενθυμίζει διαρκώς ότι δεν υπάρχει επιστροφή στις «παθογένειες» του παρελθόντος, όπως βαφτίζει τα δικαιώματα που τσεκουρώνει. Οσο για το τι σημαίνει αυτό, ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα μπορεί να αντλήσει ο λαός από την έκθεση του ΟΟΣΑ που παρέλαβε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, «μετά βαΐων και κλάδων». Τι λέει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός; Οτι την ώρα που το κόψιμο των όποιων κοινωνικών δαπανών και η φορολεηλασία έφτασαν την «υπεραπόδοση» στα 7 δισ. ευρώ για το 2017, τώρα, προκειμένου να διατηρηθεί η Ελλάδα εντός στόχων τα πολλά επόμενα χρόνια, ανάμεσα στις υπόλοιπες «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση είναι το κόψιμο των 14 εκατ. ευρώ που στοιχίζει η γλίσχρων έκπτωση φόρου σε όσους έχουν αναπηρία πάνω από 67%. Αλλά και των 12 εκατ. από τις «απαλλαγές» των στοιχειωδών επιδομάτων ανεργίας που δεν παίρνει ούτε ένας στους δέκα ανέργους! Οπως είναι φανερό, το μέλλον που τάζει η κυβέρνηση είναι ήδη εδώ...

Βόθρος

Είναι τέτοια η μπόχα στο βόθρο της Χρυσής Αυγής, ώστε κάθε φορά που ανοίγει το καπάκι για να την κοπανήσει ένας από αυτούς, η δυσοσμία βαραίνει αμέσως την ατμόσφαιρα. Αυτό συνέβη και με την αποχώρηση του Μίχου, προβεβλημένου χρυσαυγίτη και πρώην μέλους της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, με πλούσια «δράση» στην Εύβοια, ο οποίος κάπου τα «χάλασε» με την υπόλοιπη αρχηγική ομάδα, με αποτέλεσμα να ανεξαρτητοποιηθεί και μετά από σύντομη περιπλάνηση να καταλήξει στο ΛΑ.Ο.Σ. Τώρα, περιδιαβαίνει τα κανάλια του ακροδεξιού - εθνικιστικού χώρου και δίνει συνεντεύξεις, όπου βγάζει στη φόρα τ' άπλυτα της ναζιστικής οργάνωσης, χαρακτηρίζοντας «λαμόγια» τους παλιούς συνοδοιπόρους του. Ο ίδιος, βέβαια, υπερασπίζεται το χρυσαυγίτικο παρελθόν του και καταχεριάζει τον όψιμο εκλεκτό της Χρυσής Αυγής στην Εύβοια, που τυγχάνει πρώην αστυνομικός διευθυντής και πρώην πολιτευτής με το ΛΑ.Ο.Σ.! Πέρα από το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται η σαπίλα της Χρυσής Αυγής και συνολικά του χώρου, οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών, τα παζάρια με άλλα αστικά κόμματα, οι σπόντες και οι βολές για την κατάσταση στο εσωτερικό της ναζιστικής οργάνωσης και οι κινήσεις ανταγωνιστικών ομάδων και κομμάτων, φανερώνουν τη μεγάλη κινητικότητα που επικρατεί στο χώρο, για την οποία δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον τα αστικά επιτελεία, που ποτέ δεν έκρυψαν την επιθυμία τους για μια «πιο σοβαρή» Χρυσή Αυγή...

Θεματοφύλακας

Επεσαν από τα σύννεφα διάφοροι «διεθνολόγοι» με την κίνηση του ΝΑΤΟ να δεχτεί την έκδοση ΝΟΤΑΜ από τα Κατεχόμενα για κοινές ασκήσεις με την Τουρκία σε περιοχή που εμπίπτει στο FIR Λευκωσίας. Πολλά και διάφορα γράφτηκαν και ειπώθηκαν για «ατυχές συμβάν», για «φάουλ του ΝΑΤΟ», για «άδειασμα της Ελλάδας στην κόντρα με την Τουρκία» και για «μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Το μόνο που δεν είπαν όλοι οι ...επαΐοντες, είναι ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί το Αιγαίο (και την Ανατ. Μεσόγειο) «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο». Και ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να παίζει παιχνίδια σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς του στην περιοχή, με εμπλοκή βέβαια και της ελληνικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, και αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνει ότι είναι προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το ΝΑΤΟ ως «θεματοφύλακα» των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας Ελλάδας και Κύπρου έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1469 Γεννιέται ο πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία, Νικολό Μακιαβέλι.

1837 Εγκαινιάζεται το Οθώνειον Πανεπιστήμιον (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που στεγάζεται προσωρινά στην Πλάκα.

1887 Γεννιέται η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

1890 Πεθαίνει στις φυλακές της Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς, ο οποίος είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος μετά από την καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ραμπαγάς» και θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια.

1919 Ξεκινά ο τρίτος κατά σειρά πόλεμος μεταξύ Αφγανών και Βρετανών ιμπεριαλιστών, που λήγει στις 8 Αυγούστου του ίδιου έτους με νίκη των Βρετανών.

1931 Μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο στα Γρεβενά, με κύρια συνθήματα «Πεινάμε», «Θέλουμε ψωμί», «Μας πεθάνατε στους φόρους» κ.ά. Τμήματα της έφιππης χωροφυλακής επιτίθενται και ξυλοκοπούν άγρια πολλούς διαδηλωτές.

1936 Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (ΚΚΕ), Στέλιος Σκλάβαινας, δηλώνει στον Τύπο ότι ο Μεταξάς «τείνει να εγκαθιδρύσει δικτατορία και ως απαρχή μπορεί να θεωρηθεί η διακοπή των εργασιών της Βουλής».

1945 Απόσπασμα του παρακρατικού Σούρλα (που στη διάρκεια της Κατοχής συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και μετά την απελευθέρωση βαφτίστηκε «εθνικόφρων» από την αστική εξουσία), με τη βοήθεια του διοικητή της Εθνοφυλακής, απήγαγε από την Αργαλαστή Βόλου 84 πολίτες. Την ίδια μέρα, σε νυχτερινή επιδρομή στις φυλακές της Κεφαλονιάς, παρακρατικοί έσφαξαν 7 κρατούμενους αγωνιστές.

1955 Πραγματοποιείται σύσκεψη 25 εργατικών οργανώσεων με σκοπό τη δημιουργία Κίνησης, που στη συνέχεια συγκροτήθηκε ως Συνασπισμός Συνεργαζόμενων Συνδικάτων. Στόχος της ο καλύτερος συντονισμός της πάλης της εργατικής τάξης απέναντι στην επίθεση κράτους, εργοδοτών και ΓΣΕΕ.

1959 Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει με μήνυμά της τον κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη για την απονομή του βραβείου «Λένιν».

1966 Ιδρύεται στο ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού) το 7ο Επιτελικό Γραφείο, στο οποίο, όπως ανακοινώνεται, ανατίθεται ο τομέας «ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως». Διευθυντής του Γραφείου τοποθετείται ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος (γραμματέας της επιτροπής του «Σχεδίου Περικλής» και κατοπινός δικτάτορας).

1968 Εκτεταμένες συμπλοκές φοιτητών και αστυνομίας ξεσπούν στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι. Είναι η πρώτη εκδήλωση του «Γαλλικού Μάη». Σύντομα, στις κινητοποιήσεις μπαίνει και η εργατική τάξη, η οποία δίνει μαζικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά στις συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις. Συνολικά το Μάη του '68, η συμμετοχή στις εργατικές διαδηλώσεις του Παρισιού έφτασε περίπου τα 2 έως 2,5 εκατομμύρια άτομα. Σε όλη τη χώρα απήργησαν περίπου δέκα εκατομμύρια εργάτες, απονεκρώνοντας για μέρες τα πάντα. Αυτό ήταν το καθοριστικό και χαρακτηριστικό στοιχείο του πραγματικού εργατικού Μάη του 1968 στη Γαλλία.

1982 Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοινώνει ότι δεν αποδέχεται τη νέα συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, που υπερψηφίστηκε από 130 χώρες.

1996 Πεθαίνει ο διακεκριμένος Ελληνας κιθαρίστας Δημήτρης Φάμπας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org