Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τίμησε τους ήρωες μαχητές του Καράλακκα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 29/4, η εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για να τιμηθούν οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης που πήραν μέρος το Μάη του 1944 στη μάχη του Καράλακκα ενάντια στους Γερμανούς.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Τηλέμαχος Καλόγηρος, πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Αντώνη Βρατσάνου «Βροντάει ο Ολυμπος».

Οπως είπε, στις 6 Μάη οι Γερμανοί κατακτητές έφτασαν στις χαράδρες του Καράλακκα για να εξουδετερώσουν τους αντάρτες, αλλά και εβραϊκές οικογένειες που είχαν καταφύγει εκεί. Ομως το απόσπασμα των SS κατάφερε να συλλάβει μόνο γυναικόπαιδα, αφού οι άνδρες είχαν κρυφτεί ή υπηρετούσαν στον ΕΛΑΣ. Τότε οι ναζί ξέσπασαν στα γυναικόπαιδα και με μερικές ριπές, 2-3 γυναίκες πέφτουν νεκρές. Αρχίζουν τα βασανιστήρια ενάντια στις γυναίκες για να μάθουν πού κρύβονται οι άνδρες τους. Κάποιες ξεφεύγουν, αλλά τις κυνηγούν λυσσασμένα. Μερικές νέες φτάνουν σε μια απόκρυφη πλαγιά και ρίχνονται στο κενό για να αποφύγουν την ατίμωση.

Η ΕΛΑΣίτικη ομάδα που ήταν ακροβολισμένη στην περιοχή επιτέθηκε στους ναζί προξενώντας τους μεγάλες απώλειες: 150 νεκροί, 80 βαριά τραυματίες οι οποίοι υπέκυψαν και αυτοί και 14 αιχμάλωτοι, ανάμεσά τους και ο διερμηνέας της γερμανικής διοίκησης υπολοχαγός Χάινιγκς.

Οι απώλειες των ανταρτών ήταν από το μηχανικό 7 νεκροί και 8 τραυματίες και από το πεζικό 1 νεκρός και 2 τραυματίες. Αυτούς τους μαχητές τίμησε η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με τον Τηλ. Καλόγηρο να επισημαίνει την ανιδιοτελή προσφορά τους, όπως και χιλιάδων ακόμα κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Ο ομιλητής στάθηκε και στις τρέχουσες εξελίξεις, στην «περίπλοκη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή» που μυρίζει μπαρούτι, καλώντας τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να μην παγιδεύονται στις επιδιώξεις της αστικής τάξης, αλλά να χαράξουν τη δική τους αυτοτελή πάλη για τις ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ