Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ
Μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες βδομάδες

Ο Εβρος συχνά ξεβράζει νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα

Copyright 2018 The Associated

Ο Εβρος συχνά ξεβράζει νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα
Σημαντική αύξηση των λεγόμενων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών παρουσιάζεται τις τελευταίες βδομάδες στον Εβρο. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν πως πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι καταγράφηκαν με την είσοδό τους είτε εντοπίστηκαν να μεταφέρονται από διακινητές, ξεπερνούν τους 3.000 τον Απρίλη, αριθμός διπλάσιος από τους 1.658 του Μάρτη και σχεδόν δεκαπλάσιος από τους 327 που είχαν συλληφθεί στην περιοχή τον Απρίλη του 2017. Στους αριθμούς αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 1.700 πρόσφυγες που υπολογίζεται ότι έχουν καταγραφεί τον Απρίλη στη Θεσσαλονίκη, όταν πέρσι την ίδια εποχή ήταν λιγότεροι από 300.

Για μεγάλη αύξηση των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα έκανε λόγο χτες και ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild» ο Γάλλος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής επισήμανε ότι τις τελευταίες τέσσερις με πέντε βδομάδες έχει αυξηθεί κατά 17% ο αριθμός των νεοαφιχθέντων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Ο Φαμπρίς Λετζερί προτείνει την περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας του αλλά και πιο δραστικές απελάσεις. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτελείται σήμερα μόλις το 40% των αποφάσεων επαναπροώθησης και αυτό είναι λίγο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να βελτιώσει επειγόντως τις συνθήκες και να ενισχύσει την ικανότητα υποδοχής, σε συνέχεια της πρόσφατης αύξησης των αφίξεων στον Εβρο μέσω των χερσαίων συνόρων της χώρας με την Τουρκία. Εκατοντάδες άνθρωποι στεγάζονται αυτήν τη στιγμή σε χώρους κράτησης της Αστυνομίας. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς, προσπαθώντας να διασχίσουν τον ποταμό Εβρο. Ο πληθυσμός στο ΚΥΤ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά του των 240 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 120 ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους ανήλικων. Καθώς το ΚΥΤ είναι υπερπλήρες, οι νεοαφιχθέντες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, οδηγούνται αρχικά σε ακατάλληλους αστυνομικούς χώρους κράτησης στην περιοχή, αναμένοντας να αδειάσουν θέσεις στο ΚΥΤ.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, κάποιοι από αυτούς που βρίσκονται σε αστυνομικούς χώρους κράτησης είναι ήδη εκεί για πάνω από τρεις μήνες. Οι συνθήκες είναι πολύ κακές και οι υπηρεσίες περιορισμένες. Μέλη της Υπατης Αρμοστείας σε επίσκεψή τους βρήκαν σε μια δομή οικογένειες να κοιμούνται στο πάτωμα δίπλα σε μια σειρά από κελιά. Σε άλλη αστυνομική δομή, μόνο ένας γιατρός και τέσσερις νοσοκόμες ήταν διαθέσιμοι για πάνω από 500 ανθρώπους. Ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές τις συνθήκες είναι και έγκυες γυναίκες, πολύ μικρά παιδιά και άνθρωποι που χρήζουν ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας. Οι αρχές άφησαν πρόσφατα ελεύθερους πάνω από 2.500 ανθρώπους, χωρίς έλεγχο της ευαλωτότητάς τους και χωρίς να παρέχεται η κατάλληλη πληροφόρηση για τη διαδικασία ασύλου και για άλλες δυνατές επιλογές.

  • Επεισόδια ξέσπασαν, για μία ακόμη φορά, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια. Τα επεισόδια σημειώθηκαν μέσα και έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης από πρόσφυγες και μετανάστες, όπου για άγνωστο λόγο ξεκίνησαν μεταξύ τους συμπλοκές. Τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Νωρίτερα, άγνωστοι είχαν προβεί σε βανδαλισμούς, πετώντας πέτρες και σπάζοντας κάδους και πινακίδες στο δρόμο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ