Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«HOT SPOT» ΒΙΑΛ ΣΤΗ ΧΙΟ
Σημαντικά προβλήματα για πρόσφυγες και εργαζόμενους

Περιοδεία στο χώρο πραγματοποίησε η Διαμάντω Μανωλάκου την περασμένη Δευτέρα

Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο
Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο
Περιοδεία στο «hot spot» στη BΙΑΛ και στο χωριό του Χαλκειούς στη Χίο πραγματοποίησε τη Δευτέρα 30 Απρίλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναδείχθηκαν οι ασφυκτικές συνθήκες στην καθημερινότητα μεταναστών και προσφύγων, με πολλούς να αναγκάζονται να μένουν σε αυτοσχέδιες σκηνές στο γύρω χώρο. Στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, με χωρητικότητα 1.274 άτομα, βρίσκονται πάνω από 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως ιρακινής καταγωγής, αλλά και σημαντικός αριθμός Σύρων.

Η νέα διοικήτρια του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων της ΒΙΑΛ (δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί το ΦΕΚ της πρόσληψής της) στην ενημέρωση που έκανε στη βουλευτή του ΚΚΕ ανέπτυξε αναλυτικά τα προβλήματα της λειτουργίας του χώρου. Η Δ. Μανωλάκου συζήτησε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο «hot spot». Παραμένει η έλλειψη διερμηνέων που δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Παραμένουν επίσης τα προβλήματα στην περίφραξη του καταυλισμού και στην προστασία των γειτονικών χωραφιών, στην αποχέτευση και στην παροχή ρεύματος. Στα νέα τμήματα της δομής δεν υπάρχει ρεύμα...

Οι εργαζόμενοι στον καταυλισμό είναι πολλαπλών ταχυτήτων, με εργασιακές σχέσεις με ημερομηνία λήξης. Στην Υπηρεσία Ασύλου δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους, που λήγουν σε μερικές μέρες, και παρά τις υποσχέσεις κινδυνεύουν με απόλυση 7 εργαζόμενοι. Μεγάλος αριθμός επίσης εργάζεται με κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, με τις συμβάσεις να λήγουν τον επόμενο μήνα. Ενδεικτική είναι η κατάσταση με τους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας. Η απόλυσή τους θα σημάνει σοβαρά προβλήματα, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι. Τέλος, οι μόνιμοι, που είναι επιφορτισμένοι με τη μεταφορά των προσφύγων στα πλοία 24 ώρες το 24ωρο, δεν πληρώνονται βραδινά και υπερωρίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ