Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΕ 2021 - 2027
Μέτρα για τη θωράκιση των ομίλων, με το βλέμμα σε ανταγωνισμούς και «κινδύνους»

Copyright 2017 The Associated

Αύξηση των κονδυλίων για τη στήριξη των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως και για αύξηση των πολεμικών δαπανών και για μέτρα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών, με ταυτόχρονη μείωση κατά 5% των ποσών που διατίθενται για την Κοινή Αγροτική Πoλιτική και την Πoλιτική Συνοχής, με τη διευκρίνιση ότι ακόμα και αυτά θα προσανατολίζονται στη στήριξη των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», προβλέπει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, της περιόδου 2021 - 2027, που ανακοίνωσε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, και ο επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Γκ. Ετινγκερ.

Με το βλέμμα στους σφοδρούς ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, που δοκιμάζουν τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής ένωσης, όσο και στην προσπάθεια θωράκισης του κεφαλαίου από τις συνέπειες μιας μελλοντικής καπιταλιστικής κρίσης, η Κομισιόν εισηγείται δύο νέα δημοσιονομικά μέσα, με στόχο «την ενίσχυση της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ»:

-- Ενα νέο «Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων», το οποίο - με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 25 δισ. ευρώ - «θα παρέχει χρηματοδοτική και τεχνική στήριξη σε όλα τα κράτη - μέλη για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων προτεραιότητας, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», θα λειτουργεί δηλαδή ως «καρότο» πλάι στο «μαστίγιο» για την προώθηση των αντεργατικών ανατροπών.

-- Και μια «Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων σε περιόδους ασύμμετρων κλυδωνισμών». Το μέσο αυτό θα λάβει αρχικά τη μορφή δανείων εγγυημένων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους έως και 30 δισ. ευρώ, που θα συνδυάζονται με χρηματοδοτική ενίσχυση στα κράτη - μέλη για την κάλυψη του κόστους των τόκων. Τα δάνεια θα παρέχουν επιπλέον «δημοσιονομική στήριξη σε περιόδους στενότητας των δημόσιων οικονομικών».

Η Κομισιόν προτείνει ακόμα ορισμένες νέες πηγές για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, όπως το 20% των εσόδων από το σύστημα εμπορίας εκπομπών, ένα ποσοστό από την «κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών» όταν θεσπιστεί η σχετική νομοθεσία, και μια «εθνική εισφορά» με βάση τα μη ανακυκλούμενα απορρίμματα, ενώ μετά και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ζητά επανεξέταση του συστήματος επιστροφών, προτείνοντας την κατάργηση όλων και τη μείωση από 20% σε 10% του ποσού που παρακρατούν τα κράτη - μέλη κατά την είσπραξη τελωνειακών εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το λόγο θα πάρουν τώρα για την έγκριση ή απόρριψη του προϋπολογισμού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ηδη πάντως η αντιπαράθεση άναψε, στο πλαίσιο της προσπάθειας των κρατών - μελών να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι για τη στήριξη της αστικής τους τάξης και των διαφορετικών «προτεραιοτήτων». Ετσι, «απαράδεκτη» χαρακτήρισε την πρόταση ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στ. Μπλοκ. Την αντίδραση και της Πολωνίας προκάλεσε η πρόταση της Επιτροπής για «περιορισμό στην πρόσβαση στους πόρους της ΕΕ», στην περίπτωση που κάποια χώρα «παραβιάσει το κράτος δικαίου». Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Σιμάνσκι προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί. «Δεν θα δεχτούμε αυθαίρετους μηχανισμούς που θα μετατρέψουν τη διαχείριση των πόρων σε εργαλείο άσκησης πολιτικών πιέσεων», δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ