Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πακτωλός για το κεφάλαιο, νέος γύρος επίθεσης στους λαούς

Σε τοποθέτησή της σχετικά με την πρόταση που παρουσίασε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για το 2021-2027, που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή, στρώνει το έδαφος για νέο κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης και παροχή πρόσθετου πακτωλού χρήματος στα μονοπώλια. Προβλέπει μείωση 5% στα κονδύλια για τη λεγόμενη πολιτική συνοχής και την ΚΑΠ, που βασικά αφορά στις άμεσες ενισχύσεις για τους μικρομεσαίους αγρότες. Ταυτόχρονα, με νέα επενδυτικά ταμεία, όπως τα "Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων", "Επενδύστε στην ΕΕ", "Αποθεματικό της Ενωσης", "Ταμείο Σταθεροποίησης Επενδύσεων", "Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων", τα όργανα της ΕΕ "μπουκώνουν" με πρόσθετα δισεκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυξάνουν τα κονδύλια σε κλάδους της οικονομίας, για να διασφαλίσουν εγγυημένα κέρδη στο κεφάλαιο, στα ψηφιακά, μεταφορικά ενεργειακά δίκτυα, σε έρευνα - καινοτομία για τις ανάγκες των μονοπωλίων. Διπλασιάζει και τριπλασιάζει τα κονδύλια για το κυνήγι προσφύγων και μεταναστών. Καθώς και για την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της ΕΕ, με δημιουργία Ταμείου Αμυνας, νέου μηχανισμού επεμβάσεων που προκλητικά και ψευδεπίγραφα ονομάζουν "Μηχανισμό για την ειρήνη", διαθέτουν δισεκατομμύρια για τη διευκόλυνση της "στρατιωτικής κινητικότητας" και των επεμβάσεων της ΕΕ.

Οι προϋποθέσεις συμμόρφωσης που θέτει η Επιτροπή με αυτό που ονομάζει "κράτος δικαίου" για την παροχή κονδυλίων χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν και φανερώνουν τη σφοδρότητα των ανταγωνισμών ανάμεσα σε αστικές τάξεις και τμήματα του κεφαλαίου στο εσωτερικό της ΕΕ, που πληρώνουν οι λαοί.

Οι λεγόμενοι "ίδιοι πόροι" της ΕΕ που προτείνεται να αυξήσουν προσθετικά τα έσοδά της, όπως είναι η αύξηση των εσόδων της ΕΕ από τον ΦΠΑ και τους τελωνειακούς δασμούς, επιβολή τέλους για τα μη ανακυκλούμενα πλαστικά, αποτελούν μορφές νέας φορολόγησης της λαϊκής οικογένειας. Τα κέρδη των μονοπωλίων πριμοδοτούνται από τη βαριά φορολεηλασία των εργαζομένων, τη μείωση κοινωνικών δαπανών, τα αντιλαϊκά μέτρα παλιά και καινούργια.

Οι πόροι που βαφτίζουν προκλητικά "δικούς τους", ο ίδιος ο προϋπολογισμός της ΕΕ και των κρατών - μελών της, είναι ο πλούτος που ανήκει στους εργαζόμενους γιατί είναι οι μόνοι που τον παράγουν και γι' αυτό πρέπει να τον διεκδικήσουν από αυτούς που τους τον ληστεύουν, τα μονοπώλια, τις αστικές κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ