Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη στις ΗΠΑ, με τα όσα γίνονται γνωστά να σκιαγραφούν την παραπέρα εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε ήδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Joseph F. Dunford, με τον οποίο επισήμως συζήτησε «το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής». Επίσης, «έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης και των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών επιχειρήσεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών». Παράλληλα, «συζητήθηκαν προγράμματα εκσυγχρονισμού μονάδων ΕΔ αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως τα ελληνικά «F-16», τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη «P3», αλλά και φρεγάτες του ελληνικού Στόλου, που καλούνται να φέρουν σε πέρας ΝΑΤΟικού χαρακτήρα αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:
-- Τις «πρωτοβουλίες» που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της «στρατιωτικής συνεργασίας» με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, προωθώντας δηλαδή τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.
-- Τη «σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο» (η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που στην πράξη ελέγχει τον πλου ρωσικών πλοίων στον κρίσιμο δίαυλο του Αιγαίου).
-- Τη «στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας», που ετοιμάζεται να πάρει και πάλι «φωτιά», καθώς το β' 15ήμερο του Μάη αναμένεται να φτάσει εκεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», που συνοδευόμενο από πανίσχυρη αρμάδα πλοίων ετοιμάζεται να αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, με την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων να κλιμακώνεται σε όλη την περιοχή, ιδιαίτερα σε Συρία και Ιράν.
-- Τις δυνατότητες του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ, εδρεύει και αυτό στη Σούδα), όπου έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη του ΝΑΤΟ, ανώτατα στελέχη του οποίου εξαίρουν τη χρησιμότητά του για τις στοχεύσεις της λυκοσυμμαχίας.
-- Τη «συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο», την ώρα που οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί δίνουν αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, μιλώντας για «διμερείς διαφορές».
Επίσης, κατά την παραμονή του στο Πεντάγωνο, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Gregory M. Kausner, υποδιευθυντή της Defense Security Cooperation Agency (Υπηρεσία Συνεργασίας στους τομείς Ασφάλειας και Αμυνας, πρόκειται για την υπηρεσία που τον Οκτώβρη 2017 είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών «F-16», κάνοντας σαφές ότι καλύπτουν και αμερικανοΝΑΤΟικές ανάγκες στην Ανατολική Μεσόγειο), με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στη δυνατότητα περαιτέρω «συνεργασίας» στον εξοπλιστικό τομέα.
Επίσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ, Thomas W. Goffus, με τον οποίον συζήτησε «τη συνολική αμυντική συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο, υπό το πρίσμα των διαβουλεύσεων της 18ης Συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 Απρίλη, εστιάζοντας στη «δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στον αμυντικό τομέα».
Θυμίζουμε ότι, όπως τονιζόταν σε σχετική ανακοίνωση τότε, σε «απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας», οι δύο πλευρές «κατέληξαν σε συμφωνία για μνημόνιο κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και τεχνική διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ», παραπέμποντας ευθέως σε εργασίες «αναβάθμισης» στη βάση της Σούδας και σε στάθμευση αμερικανικών «UAV» (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) στην αεροπορική βάση Λάρισας.