Κυριακή 1 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διεργασίες και κινητικότητα για να «τρέξουν» τα επιχειρηματικά σχέδια

Αλλη μια επιβεβαίωση ότι τα σχέδια για την «τόνωση» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας πηγαίνουν χέρι - χέρι με την ενεργότερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΕΕ - ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή δίνει η «κινητικότητα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια και την προώθηση τόσο των επιχειρηματικών σχεδίων σε Ενέργεια και διαμετακόμιση, όσο και της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Πολύ περισσότερο που η κινητικότητα αυτή, που αφορά ζητήματα όπως το «ξαναζέσταμα» των διεργασιών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, την επίλυση των «διμερών διαφορών» με την Αλβανία κ.ο.κ., γίνεται στο φόντο των μεγάλων ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές κ.ο.κ. Με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, π.χ. να δηλώνει πρόσφατα πως το επόμενο διάστημα αναμένεται «μια πολύ έντονη αμερικανική δραστηριοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα όπως και στη Θεσσαλονίκη, (...) ως πύλης εισόδου μέσω της Ελλάδας προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», επαναλαμβάνοντας πως «οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως σημαντικό διμερή εταίρο, αλλά ως πυλώνα της στρατηγικής μας στην περιοχή».

Τα σχέδια σε Ενέργεια και διαμετακόμιση...

Σε ένα τέτοιο φόντο, Τετάρτη και Πέμπτη, 4 - 5/10, προγραμματίζεται στη Θεσσαλονίκη Σύνοδος των ΥΠΕΞ Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Αλβανίας. Είχε προηγηθεί, την προηγούμενη βδομάδα, τετραμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ρουμανίας, στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της «Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου» της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οπως έλεγε, τότε, ο Ελληνας υπουργός, Ν. Κοτζιάς, δίνοντας το περίγραμμα των συζητήσεων, οι 4 ΥΠΕΞ συμφώνησαν να κάνουν από κοινού ταξίδι σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για «να συμβάλουμε στην καλύτερη προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων». Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητες στις συνεργασίες μεταξύ των βαλκανικών χωρών της ΕΕ τίθενται: «Πρώτον, η βοήθεια στα Δυτικά Βαλκάνια, δεύτερον, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και ο ρόλος αυτών των κρατών εκεί και τρίτον, αυτήν την εποχή, τα Ενεργειακά».

Οσο για το τελευταίο, τα σχέδια δηλαδή για την Ενέργεια, πυκνώνουν οι ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κέντρων, στο πλαίσιο και της διαμόρφωσης της ενιαίας αγοράς Ενέργειας της ΕΕ με επίκεντρο τη λεγόμενη «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία. Στόχος εντός του οποίου εντάσσονται και σχέδια που «διατρέχουν» Ελλάδα και Βαλκάνια και φέρουν τη σφραγίδα των αμερικανικών και ευρωενωσιακών ενεργειακών κολοσσών, όπως η ολοκλήρωση του TAP και του διασυνδετηρίου IGB με τη Βουλγαρία, αλλά και του αντίστοιχου Βουλγαρίας - Σερβίας και με την ΠΓΔΜ για την τροφοδότηση και των Δ. Βαλκανίων, το σχέδιο του πλωτού σταθμού LNG κ.ά.

Αντίστοιχα σε ό,τι αφορά τα σχέδια διαμετακόμισης, ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε αυτά για τη «σιδηροδρομική Εγνατία» που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Αδριατική, για τη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης - Βάρνας που θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου, τη σύνδεση Πειραιά - Βελιγραδίου, διαμέσου ΠΓΔΜ, ως κομμάτι του κινέζικου «δρόμου του μεταξιού» κ.ο.κ. Αντίστοιχα, «κορμιά» πέφτουν για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών που «βλέπουν» προς τα Βαλκάνια, με χαρακτηριστική π.χ. την περίπτωση της Αλεξανδρούπολης για την οποία πρόσφατα «εκδήλωσαν ενδιαφέρον» οι ΗΠΑ διαμέσου του πρέσβη τους και ενάντια στο αντίστοιχο ενδιαφέρον κινεζικών και ρωσικών κεφαλαίων κ.λπ.

Χαρακτηριστικά, εξάλλου, για το πώς τα επιχειρηματικά σχέδια και ανταγωνισμοί συνδέονται με την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ είναι και τα όσα είπε την Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, υποδεχόμενος τον Σέρβο ομόλογό του: «Η Ελλάδα, όπως έκανε πάντα, θα συνεχίσει να μάχεται για την είσοδο της Σερβίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια (...) να μην ξεχνάμε ότι πλέον με τις εξελίξεις στο χώρο της Ενέργειας, αλλά και την επέκταση του δρόμου του μεταξιού από την Αίγυπτο προς τα βόρεια, η Ελλάδα και η Σερβία, μαζί με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων, μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο».

...δρομολογούν εξελίξεις

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δρομολογούνται εξελίξεις σε μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα. Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, σε πρόσφατες δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, εκτιμούσε πως «μέχρι τον Οκτώβρη η γειτονική χώρα θα ασχολείται με θέματα που συνδέονται με τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά, νομίζω ότι υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας, εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός, να συζητήσουμε και για το ζήτημα του ονόματος».

Παράλληλα και ο Μ. Νίμιτς, μιλώντας πρόσφατα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο IBNA, διαπίστωνε ότι οι σχέσεις μεταξύ των 2 χωρών έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες και ότι θα υποβάλει «προτάσεις» την «κατάλληλη στιγμή», μετά τις τοπικοδιοικητικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και τις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, συζήτησε και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Z. Zάεφ, σε συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ. Ο Ζ. Ζάεφ, εξάλλου, σε συνεντεύξεις του έχει ζητήσει «βοήθεια και στήριξη της Ελλάδας» για ένταξη της ΠΓΔΜ, σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αίροντας προσώρας το «βέτο», αλλά διατηρώντας τη δυνατότητα να το ασκήσει σε καθένα από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ή να μην κυρώσει τη συμφωνία προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λύση την οποία απορρίπτει προς το παρόν η κυβέρνηση που ζητάει να προηγηθεί η επίλυση του ονόματος. Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της, Ν. Ντιμιτρόβ και η αν. πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, μετέβησαν στις Βρυξέλλες για σχετικές συζητήσεις με την αν. γγ του ΝΑΤΟ, Ρόζε Γκοτεμόλερ.

Να σημειωθεί και η πρόσφατη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στα Τίρανα, όπου, ανάμεσα σε άλλα, βασικό «μενού» στη συζήτηση ήταν η κατάσταση στα Δ. Βαλκάνια και ειδικότερα στο Κόσσοβο.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ