Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία Τουσκ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ολοκληρώνει σήμερα στα Σκόπια την «ενημέρωση» ηγετών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για τους στόχους της συνόδου Δυτικών Βαλκανίων - ΕΕ στις 17 Μάη στη Σόφια, απαιτώντας «μεταρρυθμίσεις» σύμφωνα με τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ έχοντας ως κύριο μέτωπο τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή.

Στην πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σαράγεβο, που ήταν ο προτελευταίος σταθμός της περιοδείας του, ο Τουσκ τόνισε τους ακόλουθους τρεις βασικούς στόχους της επικείμενης συνόδου στη Σόφια: α) Επιβεβαίωση της ευρωενωσιακής προοπτικής όλης της περιοχής, β) βελτίωση της σύνδεσης ανθρώπων, εμπορευμάτων εντός και πέριξ των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και ενίσχυση των υποδομών σε Ενέργεια, μεταφορές, ψηφιοποίηση, γ) συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στον τομέα ασφάλειας. Διαπίστωσε «τέλμα» στις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των περιφερειακών Κοινοβουλίων για την επίτευξη μίας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, τονίζοντας σε άλλο σημείο ότι η εθνοτική, θρησκευτική «συμφιλίωση είναι εφικτή».

Χτες το πρωί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετέβη στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου συναντώντας τον Πρόεδρό του, Χασίμ Θάτσι. Υποστήριξε ότι η ΕΕ είναι «ο πιο αξιόπιστος εταίρος σε όλη την περιοχή». Εξήρε την πρόσφατη επικύρωση, από τη Βουλή, της συμφωνίας οριοθέτησης συνόρων με το Μαυροβούνιο, τονίζοντας ότι η εξέλιξη «έφερε το Κοσσυφοπέδιο ένα βήμα πιο κοντά» στο θέμα κατάργησης της βίζας για τους Κοσσοβάρους πολίτες στις χώρες της ΕΕ. Εξέφρασε την προσδοκία ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν», επισημαίνοντας ότι «η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς απαιτεί πολιτική συναίνεση». Σε επόμενο σημείο άσκησε πιέσεις για «συνολική ομαλοποίηση» των σχέσεων του προτεκτοράτου με τη Σερβία προειδοποιώντας ότι είναι απαραίτητη για την ενταξιακή πορεία Πρίστινας και Βελιγραδίου στην ΕΕ.

Πρωτύτερα ο Ντ. Τουσκ συνάντησε στο Βελιγράδι τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς, χαρακτηρίζοντάς τον «σθεναρό πατριώτη και λογικό ρεαλιστή». Θύμισε ότι «πάνω από το 60% του εμπορίου της Σερβίας γίνεται με χώρες της ΕΕ» και ότι επίσης το 60% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα πηγάζει από τις χώρες της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στο διάλογο της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολος» αλλά αξίζει τον κόπο γιατί «η ένταξη στην ΕΕ είναι ένα σχέδιο με στρατηγικές διαστάσεις». «Μόνο εσείς μπορείτε να ορίσετε το πεπρωμένο σας. Αυτό δεν θα γίνει ούτε από τη Μόσχα ούτε από την Ουάσιγκτον», πρόσθεσε ο Ντ. Τουσκ, καταλήγοντας στον έωλο ισχυρισμό ότι η ΕΕ «είναι ακριβώς το μέρος όπου κανείς δεν επιβάλλει κάτι στον άλλο».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org