Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Εκδηλώσεις τιμής για τη θυσία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών

Ο δήμος Καισαριανής και ο δήμος Χαϊδαρίου διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων την Παρασκευή 4, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μάη, για να τιμήσουν τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και φέτος συμβολική λαμπαδηδρομία, που ακολουθεί τη διαδρομή που έκαναν τα καμιόνια των Γερμανών εκείνη τη μέρα, από το Μπλοκ 15 του Χαϊδαρίου στον τόπο της εκτέλεσης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Στο Χαϊδάρι:

Την Παρασκευή 4 Μάη, στις 8 μ.μ., εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και παρουσίαση ιστορικού λευκώματος του ΕΑΜίτη καλλιτέχνη Βασίλη Βλασσίδη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μάη, με ωράριο λειτουργίας 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

Το Σάββατο 5 Μάη, στις 6.30 μ.μ., πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στον ιστορικό χώρο του Μπλοκ 15, με τη συμμετοχή του Θοδωρή Καρέλλα.

Στην Καισαριανή:

Το Σάββατο 5 Μάη:

-- Στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ανώμαλος αγώνας δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, μέσα στο Σκοπευτήριο.

-- Στις 8.30 μ.μ., θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της εικονικής περιήγησης και των νέων εκθεμάτων του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

-- Στις 9 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία του Π. Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα» στο Σκοπευτήριο.

Την Κυριακή 6 Μάη, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο παλιό δημαρχείο και πικετοφορία προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς».

Ο ιστορικός χώρος του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς» θα παραμείνει ανοιχτός το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μάη, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.

Λαμπαδηδρομία στα χνάρια των εκτελεσμένων


Η λαμπαδηδρομία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μάη και θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, καταλήγοντας στις 11 π.μ. στο χώρο εκτέλεσης, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν όσοι είναι μεγαλύτεροι των 14 ετών. Οι δρομείς θα συμμετέχουν με δική τους ιατρική ευθύνη, και η συνολική διαδρομή είναι 12,2 χλμ. Σε όλη τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας θα υπάρχουν συνοδευτικά οχήματα της τροχαίας για την ασφάλεια των αθλητών καθώς και νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ενώ τους δρομείς θα ακολουθεί όχημα του δήμου και θα υπάρχουν τέσσερις σταθμοί εφοδιασμού.

Με την ολοκλήρωση της διαδρομής θα γίνει απονομή συμβολικών τιμητικών επαίνων συμμετοχής, ενώ οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι που θα τερματίσουν θα ανάψουν το βωμό εντός του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς».

Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής, στα τηλέφωνα: Καισαριανή: 2132010796 / 2132010733. Χαϊδάρι: 2132047376 / 2132047354.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org