Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβατήρια

«Πιστεύω ότι το διαβατήριο για αυτό που ονομάζουμε "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα, δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας», είπε την Πέμπτη στις κοινές τους δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας λίγο παρακάτω ότι «αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση, ότι επανερχόμαστε στο παρελθόν». Παίρνοντας την «πάσα», ο πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοδοτήσεις μέσω των αγορών, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε κυρίως να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί και να ακολουθηθούν οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που έχουν αναληφθεί» και ότι «για τη νέα αυτή Ελλάδα του αύριο, θα πρέπει επίσης να αρθούν και να θεραπευτούν όλες οι παθογένειες που τόσο κόστισαν στη χώρα και την κοινωνία σας». Η μετάφραση βέβαια δεν είναι δύσκολη: Το «διαβατήριο» του κεφαλαίου για έξοδο στις αγορές και φτηνό δανεισμό γράφει πάνω ματωμένα πλεονάσματα για δεκάδες χρόνια, συνέχεια των αντιλαϊκών ανατροπών - «μεταρρυθμίσεων» στο διηνεκές, δημοσιονομικό «κορσέ» για τις λαϊκές ανάγκες και εργατικά δικαιώματα «περασμένα - ξεχασμένα». Τα «διαβατήρια» αυτά τα σφραγίζει το κεφάλαιο και ο προορισμός δεν είναι άλλος από τη θωράκιση της κερδοφορίας του, που έχει ως δεδομένο την ένταση της εκμετάλλευσης και τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Οσο για το λαό, πρέπει να βάλει πλώρη για άλλο προορισμό, την κοινωνία απαλλαγμένη από τους εκμεταλλευτές του, όπου κουμάντο στον πλούτο θα κάνει αυτός κι όπου οι ανάγκες του θα είναι στο επίκεντρο της ανάπτυξης.

Αναγούλα

Η γνωστή για τις φιλοχουντικές ευαισθησίες της εφημερίδα «Δημοκρατία» ξαναχτύπησε, αυτήν τη φορά με άρθρο του γνωστού ακροδεξιού Φ. Κρανιδιώτη. Με αφορμή τα επεισόδια στη Μυτιλήνη, ο αρθρογράφος: Αναφέρεται σε «ορδές μουσουλμάνων εποίκων» και «μαζική εισβολή» «λαθρομεταναστών». Καλεί το κράτος να τους συντρίψει με «ατσάλινο χέρι» και με «πολιτική καταστολής μηδενικής ανοχής». Να εφαρμοστεί «σχέδιο εκκένωσης» και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε «απομονωμένους χώρους», να γίνεται απώθηση στα σύνορα «με κάθε μέσο όλων όσοι θέλουν να εισέλθουν παράνομα». Και, βέβαια, ότι «πρέπει να ξεβρομίσει η Μυτιλήνη», ένα σύνθημα λανσαρισμένο από τους ναζί υπόδικους της Χρυσής Αυγής. Και για να μην ξεχνιόμαστε: Μόλις πριν από μια βδομάδα, αυτός ο μισάνθρωπος είχε επίσημη συνάντηση με τον συγκυβερνήτη του ΣΥΡΙΖΑ Π. Καμμένο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Επισήμως υποτίθεται ότι «ενημερώθηκε» για την κατάσταση στο Αιγαίο, ενώ κανένας δεν έκρυψε ότι πρόκειται για συνάντηση ενταγμένη στην αναμόρφωση της λεγόμενης «δεξιάς», στο πλαίσιο της γενικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Δεν ξέρουμε αν συζήτησαν και το πώς θα «ξεβρομίσουν τον τόπο». Πάντως, το ξέπλυμα που γίνεται σε κάθε λογής φασιστοειδή από κυβερνητικά στελέχη και οι ρόλοι που μοιράζουν «δεξιά» κι «αριστερά» μόνο αναγούλα προκαλούν.

Προοδευτικότητα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έχει ξεκινήσει στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναδοχή και την υιοθεσία, ξεχώρισαν τα εξής «καινοτόμα» λόγια της Θεανώς Φωτίου, στην τοποθέτησή της σχετικά με τη διαδικασία που προτείνεται στο νομοσχέδιο: «Ο υποψήφιος γονιός βρίσκει ένα παιδί, το εντοπίζει σε ιδιωτικό ίδρυμα, σε εκκλησιαστικό ίδρυμα, σε δημόσιο ίδρυμα και λέει, θέλω αυτό το παιδί». Δηλαδή, τα υποψήφια για αναδοχή ζευγάρια θα επιλέγουν το παιδί που επιθυμούν, λες και επιλέγουν «προϊόν» στο σούπερ μάρκετ! Πραγματικά μνημείο «προοδευτικότητας» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η αντίληψη του ΚΚΕ για την παιδική προστασία έχει αφετηρία τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες του παιδιού και όχι την εκπλήρωση με κάθε τρόπο της επιθυμίας ενός ενήλικου ή ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί. Που σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπόθεση της κοινωνίας μέσω του κράτους να εξασφαλίσει τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές συνθήκες για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή ψυχοσωματική - κοινωνική ανάπτυξη όλων των παιδιών. Ιδιαίτερα αφορά τις περιπτώσεις παιδιών που για διάφορους λόγους - οικονομικούς, κοινωνικούς κ.ά. - έχουν στερηθεί τη φροντίδα της φυσικής οικογένειας ή των φυσικών γονιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται επιστημονική - κοινωνική στήριξη και έρευνα. Αυτές είναι οι κύριες πλευρές στο ζήτημα της παιδικής προστασίας, της υιοθεσίας και της αναδοχής, και όχι η νομική κατοχύρωση του δικαιώματος ενός ατόμου ή ενός ζευγαριού για τη δυνατότητα αναδοχής ή υιοθεσίας, όπως είναι προσανατολισμένο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Αέριο

Σήμερα συναντιέται στις ΗΠΑ με τον Ντ. Τραμπ η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκ. Μέρκελ και, όπως γράφεται στον Τύπο, ένα από τα βασικά ζητήματα της ατζέντας είναι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2». Ο αγωγός θα ενώνει από τα βόρεια τη Ρωσία με τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, που μέχρι σήμερα αποτελεί βασική πύλη εισόδου του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, η Αγκ. Μέρκελ θα ισχυριστεί στον Τραμπ ότι ο νέος αγωγός δεν θα μεγαλώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία και ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετές «εναλλακτικές λύσεις», μεταξύ των οποίων το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο και το αέριο από τη Νορβηγία. Την ίδια μέρα, το «Bloomberg» έδινε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία απολαμβάνει από τη ρωσική «Gazprom» τις φτηνότερες τιμές και τη μεγαλύτερη έκπτωση στην προμήθεια φυσικού αερίου, σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εισάγει από τη Ρωσία πάνω από τη μισή ποσότητα που καταναλώνει σε ένα χρόνο, συνολικού κόστους περίπου 10 δισ. ευρώ το 2017. Είναι φανερό ότι η φτηνότερη Ενέργεια αποτελεί ένα από τα ανταγωνιστικά ατού της γερμανικής οικονομίας, που δύσκολα θα δεχτεί να απεμπολήσει, αποκαλύπτοντας εν πολλοίς και τους πραγματικούς λόγους της διαφορετικής στάσης που κρατούν μεταξύ τους οι ευρωΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι» για τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1791 Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1864 Πεθαίνει ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και Φιλικός, Γιάννης Μακρυγιάννης.

1882 Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ραλφ Γουόλντο Εμερσον.

1909 Το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων αποκρούει αντεπαναστατικό πραξικόπημα από δυνάμεις προσκείμενες στον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β', τον οποίο και εκθρονίζουν.

1920 Ο Β. Ι. Λένιν ολοκληρώνει το έργο του «Αριστερισμός, η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού».

1920 Οι εργάτες του Μπακού εξεγείρονται και με τη συνδρομή του Κόκκινου Στρατού εγκαθιδρύουν τη σοσιαλιστική εξουσία. Την επόμενη μέρα ανακηρύσσεται η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν (28/4).

1941 Τα γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα. Ολος ο κόσμος μένει κατάκλειστος στα σπίτια του. Στις 23 Απρίλη, τέσσερις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έφυγαν για την Κρήτη, αφήνοντας ως «οπισθοφυλακή» τον υφυπουργό Ασφαλείας του μεταξικού καθεστώτος, Κ. Μανιαδάκη, ο οποίος είχε και τη ...φροντίδα να παραδοθούν δέσμιοι οι 2.000 περίπου φυλακισμένοι και εξόριστοι αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές.

1941 Αυτοκτονεί η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα.

1941 Ιδρύεται στη Λουμπλιάνα με πρωτοβουλία των κομμουνιστών το Απελευθερωτικό Μέτωπο Σλοβενίας.

1944 Μεγάλη απεργία του αθηναϊκού λαού εναντίον της τρομοκρατίας των δυνάμεων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους.

1945 Το Λαϊκό, Σοσιαλιστικό και Κομμουνιστικό Κόμμα σχηματίζουν Προσωρινή Κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία.

1957 Η Ελλάδα προσχωρεί στο «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Κατά το «Δόγμα Αϊζενχάουερ», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξουσιοδοτούνταν να χρησιμοποιεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να «βοηθήσει» οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών ζητούσε συνδρομή των ΗΠΑ «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελεγχόταν από το διεθνή κομμουνισμό».

1961 Η Σιέρα Λεόνε κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1974 Πραγματοποιείται στο Ντίσελντορφ της Δυτικής Γερμανίας Διεθνές Σεμινάριο Νεολαίας με τίτλο «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα» που οργάνωσαν οι δυτικογερμανικές προοδευτικές οργανώσεις της νεολαίας, σε συνεργασία με την ΚΝΕ, την ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ και τη ΜΟΔΝΕ. Στο σεμινάριο πήραν μέρος 25 διεθνείς και εθνικές οργανώσεις νέων από 13 χώρες.

1990 Τερματίζεται η 27χρονη εξορία του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής, Τζόε Σλόμπο, από το καθεστώς του Απαρτχάιντ.

1992 Η Σερβία και το Μαυροβούνιο σχηματίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

1993 Μετά από έναν σκληρό εμφύλιο πόλεμο, που κράτησε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org