Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Καμπανάκι «λήξης» για τη διερεύνηση από τη Βουλή

Eurokinissi

«Τέλος» στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση «NOVARTIS» έδωσε χτες και επίσημα η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταθέτοντας το επίσημο πια πόρισμά της, με το οποίο αποφαίνεται ότι η Επιτροπή είναι αναρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης και ότι η δίωξη πράξεων δωροληψίας και «ξεπλύματος» παράνομων εσόδων ανήκει στη Δικαιοσύνη, στην οποία και καταλήγει ότι θα πρέπει να επιστραφεί η υπόθεση.

Πορισματικές προτάσεις έχουν καταθέσει όλα τα κόμματα, πλην της Ενωσης Κεντρώων. Τις επόμενες μέρες το πόρισμα της πλειοψηφίας θα κατατεθεί από το προεδρείο της Επιτροπής στον πρόεδρο της Βουλής, ενώ σε 15 μέρες από τη μέρα της κατάθεσης θα πρέπει αυτό να συζητηθεί και να επικυρωθεί από την Ολομέλεια.

Να θυμίσουμε ότι η πορεία της Προανακριτικής είχε προδιαγραφεί από την κυβερνητική πλειοψηφία από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση. Η πλειοψηφία, η οποία κατέθεσε πρόταση για τη συγκρότησή της στο όνομα του «πολέμου» κατά της διαφθοράς που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, πρόταση που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, ήταν η ίδια που με την έναρξη λειτουργίας της Επιτροπής έθεσε θέμα αναρμοδιότητας. Θέση που πυροδότησε και τον καβγά με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα τα οποία έκαναν λόγο για «σκευωρία» κ.ά., επιδιώκοντας όλοι μαζί να συσκοτίσουν την πραγματική αιτία για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, την εμπορευματοποίηση της Υγείας του λαού.

Το ΚΚΕ στην πορισματική του πρόταση, όπως αυτή παρουσιάστηκε με τη γραπτή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος Νίκου Καραθανασόπουλου στις 24/4, τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή ζήτησε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, πως σκάνδαλα όπως αυτό «είναι το αποτέλεσμα της σύμφυσης της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, σύμφυση που εκδηλώνεται και στο χώρο του Φαρμάκου». Οπως επισημαίνεται, «η πρακτική της "NOVARTIS" αποτελεί τη συνήθη πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών στον ανταγωνισμό τους για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά του Φαρμάκου», ενώ «η αποκάλυψή του αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ». Ταυτόχρονα, η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, «με πρόσχημα την υπαρκτή σπατάλη στο χώρο του Φαρμάκου, μείωσαν τη δημόσια δαπάνη, μεταφέροντας τα βάρη της στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή που η διαφθορά συνεχίζεται με άλλους τρόπους».

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι είχε δηλώσει πως θα συμμετάσχει στην Προανακριτική με στόχο την, σε βάθος, διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς να καλλιεργεί αυταπάτες για τους πραγματικούς λόγους συγκρότησής της, ωστόσο είχε κάνει σαφές ότι δεν θα ανεχτεί παιχνίδια αποπροσανατολισμού και επιδιώξεις συγκάλυψης, όπως αυτά που έγιναν, με αποτέλεσμα την αποχώρησή του. Ενώ τονίζει ότι είχε δηλώσει την ετοιμότητά του να πάρει μέρος στις εργασίες αν η πλειοψηφία αποφάσιζε να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, κάτι βέβαια που δεν έγινε. Το ΚΚΕ επισημαίνει για ακόμα μια φορά την επιτακτική ανάγκη «ριζικής αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε αυτοί να διώκονται χωρίς κωλύματα, όπως όλοι οι πολίτες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(23/7/2020)
Συνεχίζεται το «γαϊτανάκι» των αντιπαραθέσεων για να κρύβεται η ουσία(27/9/2019)
«Τίτλοι τέλους» στην Προανακριτική(20/4/2018)
Διαδικασίες εκφυλισμού και επικοινωνιακά «σόου» από κυβέρνηση και ΝΔ(20/3/2018)
Στην Ολομέλεια η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής(8/3/2018)
Καπιταλισμός χωρίς διαφθορά δεν υπάρχει(22/2/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org