Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταψήφισε το ΚΚΕ το νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες πληρωμών

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ενσωματώσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντιδραστικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο επενδυτικό και επιχειρηματικό ανταγωνιστικό περιβάλλον που θέλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Το νέο νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία και ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, δηλαδή κυρίως τις κάθε είδους ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, τόσο στη συζήτηση επί της αρχής όσο και στη χτεσινή επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ανέδειξε ότι δεν έρχεται σε τυχαίο χρόνο, αλλά «γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας», μπροστά στην προώθηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Οπως είπε, με το νομοσχέδιο διευρύνεται το φάσμα υπηρεσιών πληρωμών, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα, κάτι που αποτυπώνεται και στην εισηγητική έκθεση. Επίσης, διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του πλαισίου, περιλαμβάνοντας πράξεις πληρωμής με τρίτες χώρες όταν ένας από τους δύο παρόχους βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ακόμα, ενισχύει τη συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών του ΕΟΧ, ενώ προβλέπεται μια σειρά μέτρων που οδηγούν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κλάδου, π.χ. την καθιέρωση πολύ αυστηρών όρων και προϋποθέσεων, που λίγοι θα μπορούν να τις πληρούν, για τη χορήγηση άδειας ιδρυμάτων πληρωμών.

Οσο για την προστασία που παρέχει στους καταναλωτές, δηλαδή στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, το άρθρο 99 του νομοσχεδίου είναι χαρακτηριστικό. Προβλέπει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα ελέγχουν οι ίδιοι τους ...εαυτούς τους, θεσπίζοντας «κατάλληλες και αποτελεσματικές διαδικασίες για τη διευθέτηση των καταγγελιών...». «Δηλαδή, εν ολίγοις», όπως σχολίασε ο Σ. Βαρδαλής, «όλα εξαρτώνται από την καλή διάθεση και προσπάθεια των παρόχων να κάνουν τέτοιους κανονισμούς και να καταβάλλουν προσπάθειες να απαντούν στις καταγγελίες των χρηστών...».

Με την Οδηγία, όπως πάντα συμφώνησαν η ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα, που συντάσσονται στα ζητούμενα του κεφαλαίου. Εξαίρεση αποτέλεσε η ναζιστική Χρυσή Αυγή η οποία διαμαρτυρήθηκε ότι η κυβέρνηση ενσωματώνει Οδηγίες όταν «η επιχειρηματικότητα» τινάζεται «στον αέρα εξαιτίας της υπερφορολόγησης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org