Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Συναντήσεις με Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου

Από τη χτεσινή συνάντηση Ν. Κοτζιά - Γ. Στόλτενμπεργκ
Από τη χτεσινή συνάντηση Ν. Κοτζιά - Γ. Στόλτενμπεργκ
Με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, ενόψει και της συμμετοχής του σήμερα στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας, που έχει ως βασικά θέματα τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με το Ιράν, που αμφισβητείται από τις ΗΠΑ, τις εξελίξεις στη Συρία και συνολικά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με το «βλέμμα» σταθερά στραμμένο στα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα και πρώτα απ' όλα στη Ρωσία (βλέπε αναλυτικότερα και «Αποκαλυπτικά», σελ. 24).

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και με σταθερή την προσπάθεια να κλείσουν οι «ρωγμές» στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση με τον Στόλτενμπεργκ εστίασε στα Ελληνοτουρκικά, στην όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας όλο το τελευταίο διάστημα σε Αιγαίο και Κύπρο, και στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, την ώρα που το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη γραμμή των «ίσων αποστάσεων», βαφτίζει τις τουρκικές αμφισβητήσεις «διμερείς διαφορές» και καλεί Ελλάδα και Τουρκία «να τα βρουν», δίνοντας «αέρα στα πανιά» των πάγιων διεκδικήσεων της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι ο Ν. Κοτζιάς προγραμματίζεται να έχει σήμερα συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, 5 μήνες μετά την τελευταία τους συνάντηση και ενώ έχουν μεσολαβήσει γεγονότα όπως η σύλληψη των «2», ο εμβολισμός σκάφους του ελληνικού Λιμενικού στα Ιμια από τουρκικό σκάφος, όπως και δηλώσεις περί τουρκικών Ιμίων αλλά και συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η συζήτηση του Ν. Κοτζιά με τον γγ του ΝΑΤΟ περιστράφηκε και γύρω από το Σκοπιανό, καθώς η διευθέτηση του ζητήματος θα διευκολύνει τη δρομολογημένη ένταξη της ΠΓΔΜ στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας, όπως και στην ΕΕ, συνδράμοντας μεταξύ άλλων και στα σχέδια «περικύκλωσης» της Ρωσίας.

Εξάλλου, ο γγ του ΝΑΤΟ, στη συνέντευξη Τύπου για τη σημερινή Σύνοδο, σε ό,τι αφορά τον κομβικό ρόλο που παίζουν τα Δ. Βαλκάνια στα επικίνδυνα σχέδια του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στάθηκε στο γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο υποψήφιες για ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες, ΠΓΔΜ και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, θύμισε ότι το ΝΑΤΟ έχει στην περιοχή βάσεις και στρατηγεία, διατηρεί «εταιρικές σχέσεις» με χώρες της περιοχής, «συνδράμει» στις «μεταρρυθμίσεις» και στην «ανάπτυξη δυνατοτήτων» των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

Υπενθύμισε ότι πρόσφατα συνομίλησε με τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ και συμπλήρωσε πως «καλωσορίζω και ελπίζω ότι ο εν εξελίξει διάλογος (σ.σ. για το ονοματολογικό) μπορεί να οδηγήσει σε κοινά αποδεκτή λύση, γιατί τότε θα είμαστε έτοιμοι να προσκαλέσουμε την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της Συμμαχίας». Κληθείς δε να σχολιάσει δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην ΠΓΔΜ, ενάντια στην ευρωατλαντική ένταξη της χώρας, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι είναι θέμα αποκλειστικά των Σκοπίων αν θα ενταχθούν ή όχι στο ΝΑΤΟ και «κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα να το αποτρέψει».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org