Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ατυπη Σύνοδος με πρωτοβουλία της Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Οι εταίροι της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να εργαστούν από κοινού για να υλοποιηθεί ο κοινός στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της σταθεροποίησης της ειρήνης και ασφάλειας και για να επενδύσουν στην περαιτέρω περιφερειακή συνεργασία...». Τα παραπάνω σημείωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι - σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Κομισιόν - μετά την άτυπη Σύνοδο ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία και ΠΓΔΜ), που έγινε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της ΕΕ.

Η ίδια ανακοίνωση σημείωνε ότι οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων «εξέφρασαν την ισχυρότερη στήριξή (τους) για τη συμφωνία των Πρεσπών και για την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας στο πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Ακόμα δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας και συμφιλίωσης, απέχοντας από κάθε ενέργεια και δήλωση που δεν ευνοούν τα συνολικά συμφέροντα και τους στρατηγικούς στόχους στην περιοχή».

Πριν από τη συνάντηση, η Μογκερίνι είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο συναντήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο τελευταίος μάλιστα, με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επανέλαβε την «πλήρη στήριξη της ΕΕ στη συνταγματική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί τελικά το ζήτημα της ονομασίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας», ενθαρρύνοντας παράλληλα τη «συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών».

Να σημειωθεί ότι, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο πλεονεκτήματα για τους λαούς μας» και ότι «οι δυο χώρες θα αφήσουμε κληρονομιά στις νέες γενιές, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, γιατί το μοντέλο που βρήκαμε είναι ο σωστός τρόπος να λύνεις τα προβλήματα μεταξύ χωρών και εθνών με ειρηνικό τρόπο». Τέλος, αναφερόμενος σε πρόταση για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον ίδιο και τον Ελληνα πρωθυπουργό, μίλησε για «μεγάλη τιμή και για τη χώρα μου και για τους φίλους μου τους Ελληνες... αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».

Στα Σκόπια

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ και οι οποίες αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη «μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά» και τον «σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας» των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ. Ακόμη, η Επιτροπή ενέκρινε και τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν θα τεθούν σε ισχύ αν και η Ελλάδα δεν κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε τροπολογία που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές, στην οποία αναφέρεται ότι «τα κρατικά σύνορα της χώρας είναι τα υφιστάμενα σύνορά της με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και το Κόσσοβο». Κατά τη συζήτηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντρέι Ζερνόφσκι τόνισε ότι με την τροπολογία αυτή η χώρα αναγνωρίζει και επίσημα την πραγματικότητα ότι έχει νέο γείτονα, τη «Δημοκρατία του Κοσσόβου», αναδεικνύοντας πόσο επιταχύνονται οι διεργασίες και για την αναγνώριση του συγκεκριμένου προτεκτοράτου.

Από τις εργασίες της Επιτροπής απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Τη σκυτάλη τώρα παίρνει η Ολομέλεια της Βουλής, που αναμένεται να συγκληθεί μάλλον στις 9 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org