Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο στόχαστρο τα Δυτικά Βαλκάνια

NATO

Ολοκληρώθηκε χτες η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, εστιάζοντας σε όλα τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, με έμφαση στην κόντρα με τη Ρωσία, όπως δείχνει και η «ατζέντα» της Συνόδου που περιλάμβανε τη σύμβαση για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς (INF), τις ρωσικές κινήσεις στην Αζοφική Θάλασσα, τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως επίσης και τη συνέχιση της ΝΑΤΟικής παρουσίας σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Αποφάσισαν, εξάλλου, η επόμενη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας να γίνει σε «πανηγυρικό κλίμα» τον Απρίλη στην Ουάσιγκτον για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, όπως και ότι θα υπάρξει και συνάντηση των ηγετών των κρατών - μελών αργότερα μέσα στο χρόνο.

Στο μενού της χτεσινής μέρας κεντρική θέση είχε η συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας Φ. Μογκερίνι, ως απόδειξη ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν «μια κοινή δέσμευση για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή», όπως έλεγαν στη Σύνοδο.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωνε χτες πως «η ασφάλεια και η σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων είναι πρωταρχικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. Και έχουμε ισχυρές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής».

Σε αυτό το κλίμα χαιρέτισε τις διαδικασίες συνταγματικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας πως «οι συνομιλίες για την ένταξη έχουν ήδη αρχίσει. Τώρα, το κοινοβούλιο στα Σκόπια πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Και να αδράξουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία που θα φέρει τη χώρα στη Συμμαχία». «Ανυπομονώ να τους καλωσορίσω ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ, μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες (σ.σ. η κύρωση της συμφωνίας σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ)», πρόσθεσε.

Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να «υποστηρίζουν» τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου σοβεί η ενδοαστική διαπάλη, με μερίδα της αστικής τάξης να στρέφεται ανοικτά προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν ότι «εάν η χώρα επιλέξει να κάνει το βήμα, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δεχτεί το πρώτο Ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα του Σαράγεβου», ως «ένα εργαλείο συνεργασίας που καλύπτει τις πολιτικές, οικονομικές και αμυντικές μεταρρυθμίσεις» - όπως λένε οι ΝΑΤΟικοί - ώστε η χώρα να «ανταποκριθεί» στα ευρωατλαντικά πρότυπα λειτουργίας και προτάγματα. «Αυτό θα τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για την ένταξη. Τώρα εναπόκειται στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη να κάνει το επόμενο βήμα και να αποφασίσει εάν θα πάρει αυτή την προσφορά», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως «η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι πολύτιμος συντελεστής στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουμε πλήρως το ταξίδι της προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση».

Επίσης, οι ΥΠΕΞ συζήτησαν την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά τη συνάντηση, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ εξέφρασε «ανησυχίες» σχετικά με τα σχέδια της κοσσοβάρικης ηγεσίας για τη μετατροπή της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου σε στρατό, μιλώντας για «άσχημη χρονικά επιλογή», που «αντιβαίνει στις συμβουλές πολλών συμμάχων του ΝΑΤΟ», «μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μελλοντική ευρωατλαντική ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου» και να είναι τελικά «παράγοντας που περιπλέκει τον διαμεσολαβητικό διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα».

Ολα αυτά, καθώς το ΝΑΤΟ επιδιώκει να συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις με τη σερβική ηγεσία και να αποσπάσει τη Σερβία από τη ρωσική σφαίρα επιρροής ως βασικό και το δυσκολότερο «βήμα» για τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής. «Η Σερβία παραμένει ένας πολύτιμος εταίρος. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει επίσης πλήρως τον διάλογο που διευκόλυνε η ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, καθώς είναι κρίσιμος για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», τόνιζε σχετικά ο γγ του ΝΑΤΟ, καλώντας τις δύο πλευρές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Να αποφεύγουν προκλητικά βήματα και δηλώσεις. Και να κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν προς ένα καλύτερο μέλλον»...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org