Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΔΥΕΘ
Τίμησε τον Νίκο Νικηφορίδη

Τον μάρτυρα του κινήματος Ειρήνης, τον Νίκο Νικηφορίδη, που σε ηλικία 23 χρόνων, στις 5 Μάρτη του 1951, εκτελέστηκε από το μετεμφυλιακό αστικό κράτος, στον συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο, τίμησε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 4 Μάρτη, με εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Μνημείο στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με απόφασή τους και οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φιλολογίας και Πολιτικού του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση μίλησε η Α. Παπαδοπούλου από το προεδρείο της ΕΔΥΕΘ. Αναφέρθηκε στη σύντομη ζωή και τη σημαντική δράση του Νίκου Νικηφορίδη. Θύμισε ότι μαζί με τον Ν. Νικηφορίδη, εκτελέστηκαν και άλλοι 6 αγωνιστές, που είχαν καταδικαστεί σε άλλη δίκη γιατί ήταν μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: Οι Θόδωρος Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κώστας Σπρίντζος, Μήτσος Κωνσταντίνου, Μπάμπης Παπαδόπουλος και Ρήγας Παραθυράς.

Και σημείωσε: «Στο πρόσωπό του τιμάμε όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της αντιφασιστικής κι αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας, που αντίκρισαν το θάνατο μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα, αλλά δεν δείλιασαν. Στάθηκαν όρθιοι, φάροι φωτεινοί στους αγώνες του λαού και της νεολαίας μας!

(...) Σήμερα η καλύτερη τιμή στον Νίκο Νικηφορίδη και στους χιλιάδες άλλους λαϊκούς αγωνιστές είναι η συνέχιση του αγώνα τους, για να γίνουν πραγματικότητα τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν. Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας να πυκνώσουν μαζικά τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος.

Ο λαός μας, οι νέες και οι νέοι χρειάζεται να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, για έξοδο τώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ. Για να μην μετατραπούν τα παιδιά του λαού μας σε κρέας για τα ιμπεριαλιστικά κανόνια. Χρειάζεται επαγρύπνηση, ένταση της πάλης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, ενώ ακολούθησε μαχητική πορεία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org