Κυριακή 29 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Ενιαίο μέτωπο στον ιμπεριαλισμό και στα μονοπώλια

Ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες

Ολοκληρώνονται σήμερα το μεσημέρι, με την έκδοση του πορίσματος, την έγκριση της απόφασης και των ψηφισμάτων, καθώς και την εκλογή νέου Εθνικού Συμβουλίου και Γραμματείας, οι εργασίες του 16ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που ξεκίνησαν χθες στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια). Το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου δίνει και το στίγμα της δράσης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα: «Κίνημα ειρήνης δυνατό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους άδικους πολέμους, για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών».

Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την εκτέλεσή του γιατί μάζευε υπογραφές για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας, υπήρξε χαιρετισμός προς τους συνέδρους και τους προσκεκλημένους από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρα, ενώ την κεντρική εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας παρουσίασε η γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου και διαβάστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα κινημάτων ειρήνης από άλλες χώρες.

Η ΕΕΔΥΕ έφθασε, 56 χρόνια μετά την ίδρυσή της, στο 16ο Συνέδριό της μετά από μια προσυνεδριακή διαδικασία με δεκάδες συνελεύσεις Επιτροπών Ειρήνης και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με στόχο να δοθεί μια νέα ώθηση στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας.

Οπως σημειώνεται στην εισήγηση της Γραμματείας, το 16ο Συνέδριο διεξάγεται σε συνθήκες πολύ δύσκολες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τους νέους και τις νέες, που βιώνουν τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, ενώ, παράλληλα, εκδηλώνεται αύξηση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής και σε όλες τις γωνιές του κόσμου. «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, τονίζεται, στη Λιβύη διεξάγεται ταυτόχρονα με τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει τα μονοπώλια στους λαούς με αφορμή την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Ο ελληνικός λαός βιώνει καθημερινά τις επώδυνες συνέπειες αυτού του πολέμου στη ζωή, στο παρόν και το μέλλον του».

Σημειώνεται ακόμα ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται ότι ο αντιιμπεριαλιστικός αντιπολεμικός φιλειρηνικός αγώνας απαιτεί τη συστράτευση όλων των αγωνιστών της ειρήνης με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Μαζί στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης. Αυτό είναι το σύγχρονο μεγάλο καθήκον του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος, γι' αυτό και η ΕΕΔΥΕ με τις επιτροπές ειρήνης σε όλη την Ελλάδα χρειάζεται να βρεθεί σε κοινή δράση με το ΠΑΜΕ και τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις, ώστε να ενισχυθεί, να δυναμώσει η πάλη κατά των μονοπωλίων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, για το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, την Παιδεία, την Υγεία από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, τον αγώνα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική και άμεση η ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην επιθετικότητά του. Ενάντια στις ΗΠΑ, στο NATO, στην ΕΕ. Κατά των επεμβάσεων και των άδικων πολέμων. Να συμβάλουμε ως αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, ακόμη περισσότερο στον παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, σημειωνόταν στην εισήγηση: «Μπορεί να ξεδιπλωθεί συντονισμένη αντιιμπεριαλιστική δράση στην ευρύτερη περιοχή με συνέχεια και διάρκεια. Ετσι μπορούμε να δυναμώσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη, την πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό, στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Το σύνολο των εξελίξεων αποδεικνύει ότι τόσο η υπεράσπιση της ειρήνης, όσο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, περνά μέσα απ' τον ίδιο δρόμο, από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από το NATO και την ΕΕ, για βαθιές αλλαγές, για μία φιλολαϊκή διέξοδο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το οπλισμένο δολοφονικό χέρι του ιμπεριαλισμού εχθρός των λαών και της ειρήνης(2009-02-26 00:00:00.0)
Οδηγός στον πόλεμο κατά του ιμπεριαλισμού(2008-05-22 00:00:00.0)
Καταδικαστέα από το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας(2007-12-06 00:00:00.0)
Για μαζικό και μαχητικό κίνημα ειρήνης(2007-02-09 00:00:00.0)
Την Κυριακή 14 του Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης(2006-05-06 00:00:00.0)
Τετράμηνο πρόγραμμα δράσης(2006-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ