Κυριακή 29 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ενταση της καταστολής και νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής Αθήνας, παρουσίασε πρόσφατα ένα αντιδραστικό πλέγμα μέτρων, τάχα, για «αναβάθμιση» του κέντρου της πόλης και την «αντιμετώπιση της παραβατικότητας». Στην πραγματικότητα, έρχεται να εντείνει την κρατική καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα και να προσφέρει νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Τα μέτρα τους δεν αγγίζουν ούτε παρωνυχίδα από τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν την ανυπόφορη κατάσταση για Ελληνες και μετανάστες, συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζουν και υπηρετούν αστικές κυβερνήσεις και αστικά κόμματα.

Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι και τα εξής:

  • Καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ., με συμμετοχή και της Δημοτικής Αστυνομίας, της οποίας ο ρόλος και τα καθήκοντα «αναβαθμίζονται». Ενίσχυση των πεζών περιπολιών της Αστυνομίας. Κοινές περιπολίες των μηχανοκίνητων ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, καθώς και «στοχευμένες δράσεις» της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ - ομάδες της Αστυνομίας κινούμενες με τζιπ, πραγματοποιούν εφόδους και περιπολίες).
  • Μεγάλες επιχειρήσεις «γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων». Οι επιχειρήσεις - «σκούπα» θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, εντείνοντας καταστολή και συλλήψεις «στο σωρό». Σπάνια αφορούν μέλη του οργανωμένου εγκλήματος που έχουν γερές πλάτες και κάνουν μπίζνες στο κέντρο σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών.
  • Δημιουργία χώρων συγκέντρωσης μεταναστών. Προετοιμάζονται νέα «στρατοπέδα συγκέντρωσης» σε περιοχές γύρω και κοντά στην πρωτεύουσα, για να μεταφέρει εκεί το πρόβλημα και να το κουκουλώσει. Ολοκληρώνεται η χωροθέτηση «Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Νεοεισερχομένων Μεταναστών» και «Κέντρων Κράτησης Υπό Απέλαση Μεταναστών», σε χώρους πρώην στρατοπέδων. Επίσης, ήδη, υλοποιείται πρόγραμμα «εθελούσιων επιστροφών» και απελάσεων από την Αστυνομία, δράση που θα ενισχυθεί με επιπλέον χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών.

Με τέτοιες επιχειρήσεις όπως αυτή (φωτ.) στην Μενάνδρου, που στην ουσία χτυπά όλους τους μετανάστες και όχι τα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα, κυβέρνηση και Δήμος Αθήνας επιχειρούν να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα

Eurokinissi

Με τέτοιες επιχειρήσεις όπως αυτή (φωτ.) στην Μενάνδρου, που στην ουσία χτυπά όλους τους μετανάστες και όχι τα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα, κυβέρνηση και Δήμος Αθήνας επιχειρούν να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα
Πρόκειται, δηλαδή, για εξαπόλυση άγριου πογκρόμ, ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας και επεκτεινόμενο παντού. Δεν έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου. Αλλωστε, όπως τόνισε στις 16/5 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σοφιανός: «Η προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας όλων των κατοίκων, Ελλήνων και μεταναστών, και όχι η καταστολή και η τρομοκράτησή τους, πρέπει να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα μιας επαρκούς και ανάλογα εκπαιδευμένης αστυνομικής δύναμης. Η Δημοτική Αστυνομία και οι υπάλληλοι του δήμου δεν πρέπει να έχουν κανένα ρόλο σ' αυτό, γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Ειδικά ο Δήμος Αθηναίων να φροντίσει για την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας στους δημόσιους δημοτικούς χώρους, όχι για καταστολή ή επιβολή προστίμων, αλλά αποτρεπτικά προς τη μικροεγκληματικότητα».

Πρόσθετε ότι: Το κέντρο της Αθήνας έχει παραδοθεί στο έλεος της δράσης κυκλωμάτων ναρκωτικών και πορνείας, αλλά και την εγκληματική δράση φασιστοειδών. Από αυτήν την επικίνδυνη για το λαό κατάσταση και την υποβάθμιση - γκετοποίηση του κέντρου επωφελούνται μεγάλα συμφέροντα που ιδιοποιούνται πλέον ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε εξευτελιστικές τιμές. Οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και κάτοικοι του κέντρου πρέπει να οργανώσουν κοινή πάλη ενάντια στα κυκλώματα και τους μηχανισμούς εγκληματικής δράσης και ρατσιστικής βίας, στην πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. Να αγωνιστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά εγκληματικά κυκλώματα και ρατσιστικές συμμορίες.

Μέσα, όμως, σε αυτήν τη σάπια κατάσταση με τα κυκλώματα και το εμπόριο ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, η κυβέρνηση έρχεται να προωθήσει τη λειτουργία μονάδων χορήγησης μεθαδόνης σε νοσοκομεία. Πρόκειται για σχέδιο που έχει στόχο τη χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών ουσιών μέσα από το ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχωρά στην άμεση λειτουργία 3 νέων μονάδων υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στους αύλειους χώρους των «Αττικό», «Ελπίς» και ΚΑΤ, 800 θέσεων συνολικά. Ετσι, όμως, συντηρεί την τοξικοεξάρτηση αντί να ενισχύσει τα «στεγνά» προγράμματα, συντηρεί το εμπόριο μεθαδόνης που αναπτύσσεται γύρω από τέτοια κέντρα, κι ως «λύση» διαφημίζει τη μεταφορά τους πέριξ των νοσοκομείων!

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Θυμίζουμε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, και τώρα κι από παλαιότερα, κι από στοχευμένες παρεμβάσεις τους στην προεκλογική περίοδο των περσινών εκλογών για την Τοπική Διοίκηση (π.χ. 8/10/10 σε μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας για τη σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας, με ομιλητές τότε τους Νίκο Σοφιανό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ), τόνιζαν:

«Τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια που φούντωσε το πρόβλημα των ναρκωτικών, η επίσημη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρουσιάζει την υποκατάσταση ως τη λύση για το πρόβλημα. Σήμερα, ομολογούν οι ίδιοι ότι η παρουσία των Μονάδας Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ αυξάνει τον αριθμό των χρηστών και διευκολύνει τη διακίνησή τους. Μιλούν για 2.500 χρήστες - μικροδιακινητές στο κέντρο. Στα σχετικά κείμενά τους, χαρακτηρίζουν τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ ως προγράμματα "υποκατάστασης" και "συντήρησης", αντί "θεραπευτικά", όπως προσπαθούν να τα πλασάρουν τόσα χρόνια. Θερμός υποστηρικτής των προγραμμάτων υποκατάστασης και συντήρησης της εξάρτησης είναι και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, ζητούσε αύξηση των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ τόσο συνολικά, όσο και στο κέντρο της Αθήνας, όπως επίσης και το διαχωρισμό μεταξύ "μαλακών" και "σκληρών" ναρκωτικών και την ελεύθερη κυκλοφορία των πρώτων.

Κι ενώ μέσα από το πόρισμα παραδέχονται ότι με την πολιτική αυτή αυξάνεται η χρήση και η διακίνηση, προωθούν να μεταφερθούν οι πιάτσες στα νοσοκομεία. Σε ένα χώρο που ο προορισμός του είναι να κάνει τους ανθρώπους καλά, οι χιλιάδες εξαρτημένοι θα καταφεύγουν για να εξασφαλίσουν τη "νόμιμη" δόση τους που τους στερεί την υγεία και την ίδια τη ζωή. Υπέρ αυτής της θέσης είχε ταχθεί και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γενικότερα, μπορούμε να πούμε ότι οι θέσεις τους εγκλωβίζουν το πρόβλημα μεταξύ νοσοκομείων και Αστυνομίας.

Το θέμα για μας δεν είναι σε ποιο σημείο της Ελλάδας θα κάνει "νόμιμη" ή παράνομη χρήση η νεολαία μας, αλλά να μην κάνει καμία χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό και μόνο με την ανατροπή των συσχετισμών που συντηρούν τις πολιτικές που το παράγουν και το διαιωνίζουν και την οικοδόμηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μπορεί να λυθεί».

Σε αυτήν την κατεύθυνση τέθηκαν οι εξής στόχοι πάλης για λήψη μέτρων άμεσης αντιμετώπισης:

  • Να σταματήσουν όλα τα προγράμματα συντήρησης του ΟΚΑΝΑ και να στηριχτούν οι χρήστες στην επιλογή στεγνών προγραμμάτων των ΚΕΘΕΑ και «18 ΑΝΩ». Αυτό προϋποθέτει άμεσο πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων αυτών, των προσλήψεων, της παροχής χώρων και πόρων.
  • Ειδικά προγράμματα απεξάρτησης για τους μετανάστες, με ειδικευμένο προσωπικό, μακριά από τις κυρίαρχες πολιτικές του φακελώματος, των διώξεων και των διακρίσεων σε «νόμιμους» και «παράνομους».
  • Στον ΟΚΑΝΑ να παραμείνει μονάδα υποκατάστασης υψηλών προδιαγραφών, που θα δέχεται μόνο χρήστες με ειδικά προβλήματα (π.χ., χρόνια νοσήματα), που και πάλι θα έχει στόχο την απεξάρτηση και επανένταξη του χρήστη.
  • Ολο το δυναμικό του ΟΚΑΝΑ να προσανατολιστεί στη στελέχωση των κέντρων πρόληψης που θα λειτουργήσουν, στη δουλειά, στο δρόμο, σε κέντρα υποδοχής, επανένταξης κ.λπ.
  • Να υπάρξει συνεργασία των δημόσιων υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων των χρηστών (π.χ., ηπατίτιδα, AIDS κ.λπ.).
  • Να δημιουργηθούν μονάδες σωματικής απεξάρτησης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για τους χρόνιους χρήστες.
  • Ενιαίος φορέας και αντίληψη στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην επανένταξη.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ