Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από χτες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Προηγήθηκε, χτες, συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, με τον οποίο θα είναι σήμερα ομιλητές σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ενώ το απόγευμα θα παραβρεθεί και σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής.

Μετά τη συνάντησή τους χτες, Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις, με τον Ν. Κοτζιά να αναφέρει ότι τα δύο ΥΠΕΞ στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό κατάφεραν να βάλουν στο επίκεντρο τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Παραπέρα, χαρακτήρισε την Τουρκία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή και σημείωσε ότι οι ενέργειές της χαρακτηρίζονται από διαρκή νευρικότητα και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Κάλεσε την Αγκυρα να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και να σταματήσει να ενεργεί προκλητικά απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα. Τόνισε το γεγονός ότι εμφανίζεται προκλητική όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, «αλλά και σε μικρότερα νησιά της ελληνικής επικράτειας. Είναι ολοφάνερο ότι αυτά τα ζητήματα θα τεθούν από κοινού στα διεθνή και περιφερειακά fora που πρέπει να τεθούν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, εφόσον η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ παράλληλα επισήμανε την αναγκαιότητα για μια καλή προεργασία διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δήλωσε, πάντως, «προβληματισμένος» από τη στάση της Αγκυρας για τις προθέσεις της στο Κυπριακό. Σημείωσε, δε, ότι η μη ανανέωση της τουρκικής ΝΑVTEX για ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, και μάλιστα σε «οικόπεδο» ερευνών για φυσικό αέριο, δεν είναι αρκετή ώστε η Λευκωσία να μιλήσει για άρση των προκλήσεων από πλευράς Αγκυρας.

Επιπλέον, ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22-23/3 στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα και θα ληφθεί υπόψη η στάση της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, που σχεδιάζεται για τις 26/3 στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Στο ίδιο, ευρωενωσιακό, μήκος κύματος και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, που είπε ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου «είναι απαίτηση και της Χάρτας του ΟΗΕ, αλλά και της ίδιας της ΕΕ και του κεκτημένου της». Βέβαια, ένιωσε την ανάγκη να πει «απευθυνόμενος και στην ίδια την ΕΕ (...) ότι, μαζί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που αφορούν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και ούτω καθεξής, πρέπει να τίθενται και τα κριτήρια της διεθνούς παρουσίας του υποψήφιου κράτους - μέλους ή του κράτους - μέλους που θέλει ειδικές τελωνειακές διασυνδέσεις με την ΕΕ. Δηλαδή ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο κράτος να ακολουθεί επιθετική εξωτερική πολιτική, να μην σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να θέλει να αγνοεί και να παρακάμπτει το Δίκαιο της Θαλάσσης». Εβαλε δε ως ζητούμενο για τη Σύνοδο της Βάρνας «να τεθεί με σαφήνεια στην Τουρκία, εφόσον έρθει, το ζήτημα των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου».

Εξάλλου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «η Διεθνής Κοινότητα είναι πάρα πολύ προσεκτική με την Τουρκία, διότι κυριαρχούν στον τρόπο σκέψης της όχι πάντα τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιεί προς τρίτες χώρες. Οπως έχω πει στο ίδιο το Συμβούλιο των υπουργών, αν αυτά που κάνει η Τουρκία στην Κύπρο τα έκανε η Ρωσία στις Βαλτικές χώρες, θα ήμασταν σε άλλη κατάσταση σήμερα στη Βόρεια Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ