Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Ικανοποίηση για τη δέσμευση της κυβέρνησης στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Από την παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στο «Φόρουμ των Δελφών»

Eurokinissi

Από την παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στο «Φόρουμ των Δελφών»
Στη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή, προσδοκώντας τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης, αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι σαφές για μένα ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας είναι δεσμευμένος σε μια ισχυρή και σταθερή σχέση, και από την πλευρά των ΗΠΑ βλέπουμε την Ελλάδα ως κρίσιμης σημασίας πυλώνα σταθερότητας, όχι μόνο με τη μεγάλη γείτονα προς ανατολάς, αλλά και με τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, εξέφρασε την «ανησυχία» του «για μια σειρά αθέλητων περιστατικών», προσθέτοντας ότι «γι' αυτό η διπλωματία είναι τόσο σημαντική και γι' αυτό οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες άμεσα και ισχυρά».

Στα της οικονομίας, επέμεινε πως πρέπει να συνεχιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα μέσω ενός προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως «ο στόχος για το 2018 είναι να αρχίσει να προσδιορίζεται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, ιδιοκτήτης του οποίου θα είναι η Ελλάδα». Για το δε χρέος ανέφερε πως «η ανακούφιση κρατικού χρέους θα πρέπει να ενταχθεί σε μια διαδικασία για να μπει η Ελλάδα σ' ένα θεμέλιο βιώσιμης ανάπτυξης. Τελικά, όμως, αυτό πρέπει να επιλυθεί από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Ο Πάιατ είχε μιλήσει προηγουμένως και στο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», όπου αναφερόμενος στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ότι είχε για το θέμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «ασχολούνται ενεργά» για το ζήτημα.

Σχολιάζοντας την παρεμπόδιση των εργασιών εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, σημείωσε ότι «η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής, ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρείας», ενώ όσον αφορά την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, τόνισε πως «εμείς πρέπει να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις».

Την ίδια ώρα σημείωνε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Τουρκία όσο το δυνατόν πιο κοντά στη Δύση», μιλούσε για την ανάγκη «η σχέση με την Ελλάδα να παραμείνει σταθερή λόγω κοινών συμφερόντων» και υπογράμμιζε πως για τις ΗΠΑ η Τουρκία ήταν και παραμένει σημαντική, συμπληρώνοντας ότι για τη χώρα του δεν υποκαθιστά η σχέση με την Ελλάδα τη σχέση με την Τουρκία. Χαρακτηριστικά είπε ότι είναι σαν να συγκρίνουμε «πορτοκάλια με μήλα» και εξήγησε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη διεθνή πολιτική και διπλωματική σκηνή (όπως στην περίπτωση της Συρίας) είναι «κομβικός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ