Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πίτουρα

«Υπάρχει ένα διάγραμμα με τρεις κύκλους. Ο ένας αφορά τη Βόρεια Αφρική, ο άλλος την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία και ο τρίτος τη Μαύρη Θάλασσα και μια πιο επιθετική και επεκτατική Ρωσία. Το μέρος όπου αυτοί οι τρεις κύκλοι συναντώνται είναι η Ελλάδα». Αυτά έλεγε σε συνέντευξή του το Νοέμβρη του 2016 ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, για να επισημάνει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Υπό το φως των εξελίξεων σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, αντιλαμβάνεται κανείς καλύτερα τι έλεγε και τι εννοούσε ο Αμερικανός πρέσβης. Το ανακάτεμα της τράπουλας σε όλη την περιοχή, το ξαναμοίρασμα σφαιρών επιρροής, ενεργειακών πόρων και εμπορικών διαύλων, φέρνουν την Ελλάδα στο επίκεντρο επικίνδυνων ανταγωνισμών και σχεδιασμών. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ένταση στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, συνολικά από την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας και τα παζάρια στο παρασκήνιο. Οσο για τον Πάιατ, με τον ίδιο κυνισμό που περιέγραφε τότε το ρόλο της Ελλάδας, επισημαίνει τώρα τις συνέπειες, θεωρώντας πιθανό ένα επεισόδιο εμπλοκής ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Και μπορεί η κυβέρνηση να συμφώνησε με τις ΗΠΑ να ανακατευτεί ακόμα περισσότερο με τα «πίτουρα» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διευθετήσεων, προσδοκώντας οφέλη για την αστική τάξη, ο λαός όμως δεν πρέπει επ' ουδενί να δεχτεί να γίνει τροφή για τις κότες...

Καταλύτης

Από χτες ξεκίνησε η Εξεταστική για τη «Novartis», αλλά η υπόθεση αυτή δεν είναι η μοναδική που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από το «Φόρουμ των Δελφών» ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδοθούν ευθύνες για τις «παθογένειες του παρελθόντος», τη «διαπλοκή των συμφερόντων», την «πελατειακή λογική που γνωρίσαμε και πληρώσαμε ως χώρα στο παρελθόν», τα οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Φαίνεται δηλαδή ότι η σκανδαλολογία θα αξιοποιηθεί ως καταλύτης σε διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, όπως γίνεται ήδη με την υπόθεση «Novartis». Με τον ίδιο στόχο παρεμβαίνει όμως και η ΝΔ. Θέλοντας να αξιοποιήσει προς όφελός της τη σκανδαλολογία, κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό και αντιδημοκρατικό κατήφορο, με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Μ. Βορίδη να καλεί σε «μέτωπο της δεξιάς και του κέντρου προκειμένου να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία από τον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης της αριστεράς». Παρόμοιες θέσεις λένε πως έχει και ο Ευ. Βενιζέλος, θέλοντας να φέρει κοντύτερα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με τη ΝΔ, απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνεται ότι τα σκάνδαλα παίζουν ρόλο πολυεργαλείου στο αστικό πολιτικό σύστημα και υπηρετούν ευρύτερες διευθετήσεις, επιχειρηματικές και πολιτικές. Μ' αυτήν τη ματιά πρέπει να δει ο λαός και την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για το ποιος είναι πιο καθαρός και ποιος έχει «λερωμένα τα χέρια του».

Χάσμα

Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, έλεγε τις προάλλες σε συνέντευξή του ότι καταλύτης για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης είναι η «κοινωνικοποίηση της ανάπτυξης», με τέτοιον τρόπο, ώστε «να βρεθούν η κοινωνία, οι παραγωγικές δυνάμεις και οι φορείς στο επίκεντρο της παραγωγικής διαδικασίας, των μέσων της και των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης». Την ίδια μέρα, εφημερίδα μεγάλου συγκροτήματος κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα με την αντιπαράθεση επί των σκανδάλων, την ώρα που η Ελλάδα «θα έπρεπε να συγκλονίζεται από το ερώτημα πώς θα επανέλθει στην κανονικότητα και πώς θα είναι οργανωμένη η ζωή της στα επόμενα δέκα χρόνια». Ισχυριζόταν, μάλιστα, ότι η χώρα έχει ανάγκη μιας «αστικοδημοκρατικής επανάστασης τούτη την ώρα» και ότι «αντί αυτής, πορεύεται διχασμένη στην οδό της απώλειας». Ακούγοντάς τους, θα νόμιζε κανείς ότι εδώ συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές, με ιστορικές - πολιτικές αναφορές και βαρύ ιδεολογικό υπόβαθρο. Πόσο απέχει, όμως, η «κοινωνικοποίηση» του Δραγασάκη από την «αστικοδημοκρατική επανάσταση» στην οποία καλεί ο αντιπολιτευόμενος Τύπος; Ούτε χιλιοστό! Ο μεν υπουργός Οικονομίας καλεί το λαό να κάνει κτήμα του τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για το κεφάλαιο, ο δε αρθρογράφος του Συγκροτήματος καλεί σε σύμπηξη μετώπου απ' όλες τις αστικές δυνάμεις, για να βγει η καπιταλιστική οικονομία από την κρίση και να μην υπονομεύεται η ανάπτυξη από την πολιτική αντιπαράθεση και τις έριδες! Μιλάμε, δηλαδή, για ...αγεφύρωτο χάσμα ιδεών.

Βρήκαν τρόπο

Περίπου ως σωτηρία για το ασφαλιστικό σύστημα περιέγραψε το νόμο Κατρούγκαλου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο «Φόρουμ των Δελφών». Οπως είπε, «η μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε το 2016, αποσκοπεί στη διαχείριση των επιπτώσεων του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα», θεσπίζοντας «ίδιους κανόνες για όλους», αλλά και την «εθνική σύνταξη, που χρηματοδοτείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας». Μ' αυτά και μ' αυτά, η υπουργός διαπίστωσε ότι κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΦΚΑ, υπήρξε πλεόνασμα ύψους 700 εκατ. ευρώ σε ταμειακή βάση. Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ένα άλλο στοιχείο ήρθε να αποδείξει πόσο «σωτήριος» ήταν ο νόμος Κατρούγκαλος για τους ασφαλισμένους και πώς ακριβώς «συμμαζεύτηκαν τα οικονομικά του συστήματος», όπως κομπάζει η υπουργός. Συγκεκριμένα, οι πρώτες 1.500 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου είναι μειωμένες από 22% έως και 38% σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, όπου και πάλι είχαν πάρει την κατιούσα και κόντευαν να εξαϋλωθούν. Φαίνεται δηλαδή ότι κράτος και εργοδοσία έχουν βρει τον τρόπο για να μην ανησυχούν για τις συντάξεις: Απλά τις εξαφανίζουν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1475 Γεννιέται ο μεγάλος Ιταλός γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης Μιχαήλ Αγγελος.

1910 Ο θεσσαλικός κάμπος βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι αγρότες ξεσηκώνονται κατά των τσιφλικάδων. Στο Κιλελέρ οι κολίγοι, που επιχείρησαν να επιβιβαστούν στο τρένο με προορισμό αγροτική συγκέντρωση στη Λάρισα χωρίς να βγάλουν εισιτήριο, αντιμετωπίζονται με ύβρεις και βία από τις Αρχές. Δύο από τους αγρότες, ο Αθ. Νταφούλης και ο Αθ. Μπόκας, έπεσαν νεκροί. Πολλοί αγρότες τραυματίστηκαν. Το αίμα έβαψε τον κάμπο. Το τρένο αγκομαχώντας έφτασε στο σταθμό Τσουλάρ, όπου και εκεί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι κολίγοι για το συλλαλητήριο, αλλά δεν σταμάτησε να τους πάρει. Νέα ένταση. Οι τσολιάδες από τα παράθυρα πυροβολούν και πάλι. Δύο ακόμη αγρότες ξαπλώνονται στη γη και πολλοί άλλοι τραυματίζονται. Η είδηση της αιματοχυσίας δεν άργησε να φτάσει στους συγκεντρωμένους στη Λάρισα. Οι δυνάμεις καταστολής χτυπούν στο ψαχνό. Χύνεται και πάλι αίμα, γίνεται μάχη σώμα με σώμα και οι αγρότες βγαίνουν νικητές. Ο αγώνας τους δεν πήγε χαμένος. Το αγροτικό κίνημα μετά το Κιλελέρ φούντωσε σε όλη την Ελλάδα και λίγα χρόνια αργότερα ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να δημοσιεύσει διάταγμα για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών.

1918 Αρχίζει τις εργασίες του το 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) της Ρωσίας (6-8/3/1918), το πρώτο Συνέδριο μετά τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Κύριο ζήτημα που απασχόλησε το Συνέδριο υπήρξε η υπογραφή ειρήνης με τη Γερμανία (Συνθήκη Μπρεστ - Λιτόβσκ). Στο Συνέδριο αυτό το Κόμμα αποφάσισε επίσης την αλλαγή του ονόματός του από Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, σε Κομμουνιστικό.

1937 Γεννιέται η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, Σοβιετική κοσμοναύτης και η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα.

1958 Πεθαίνει ο κομμουνιστής Μιλτιάδης Πορφυρογέννης (γεννήθηκε 25/2/1903 στην Αγριά Μαγνησίας). Μέλος του ΚΚΕ από το 1926, διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής από το 5ο Συνέδριο το 1934. Στο 7ο Συνέδριο (1945) αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου (έως το θάνατό του). Εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του 1932 και του 1936, ενώ διώχτηκε επανειλημμένα για τη δράση του. Ελαβε ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και διετέλεσε υπουργός το 1944 (στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» του Γ. Παπανδρέου) και το 1947 (στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση).

1985 Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει θεαματικά τη διαβόητη «αγορά του αιώνα». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίνεται η υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 αεροσκαφών «F-16» και 40 «Μιράζ 2000». Υλοποιείται έτσι μια προειλημμένη απόφαση, αγνοώντας το κοινό αίσθημα και τις διαμαρτυρίες για τη ΝΑΤΟική αυτή επιλογή.

1994 Πεθαίνει η ηθοποιός και πολιτικός Μελίνα Μερκούρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ