Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Απορρίφθηκε χτες από την τουρκική Δικαιοσύνη το αίτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να αφεθούν ελεύθεροι έως τη δίκη τους, μετά τη σύλληψή τους από τουρκική περίπολο την Πέμπτη στην παραμεθόριο του Εβρου κοντά στο χωριό Καστανιές, όπου φέρεται να είχαν περάσει σε τουρκικό έδαφος. Ετσι παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές Αδριανούπολης έως τη δίκη τους, η οποία δεν έχει ακόμα οριστεί, ενώ σύγχυση παραμένει και γύρω από το ακριβές κατηγορητήριο, με το οποίο θα οδηγηθούν σε δίκη τις επόμενες μέρες.

Οπως δήλωσε ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ: «Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί υποστήριξαν χτες ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης ότι ακολουθούσαν ίχνη στο χιόνι, με την υποψία ότι οι πατημασιές είχαν προκληθεί από μετανάστες ή διακινητές και υποστήριξαν ότι πήραν φωτογραφίες ώστε να δείξουν στους ανωτέρους τους τι είχαν κάνει. Υποστήριξαν, επίσης, ότι πέρασαν τα σύνορα αφότου χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είπε χτες ότι «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και δη το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο, και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο πολιτικό και νομικό πρόβλημα».

Προηγουμένως, ο νέος αν. υπουργός Αμυνας, Φ. Κουβέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι «είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε αναπτύξει αρκετές πρωτοβουλίες στο διπλωματικό επίπεδο και στο επίπεδο των στρατιωτικών ηγεσιών. Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία φέρεται ότι αφορά στη διέλευση σε τουρκικό έδαφος δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Και λέω, φέρεται, διότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αποδειχθεί, σε κάθε περίπτωση, αυτή η διέλευση, εάν έχει συντελεστεί. Προφανέστατα δεν υπήρχε η πρόθεση, από την πλευρά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, να εισέλθουν παράνομα σε ξένο έδαφος».

Σημείωσε ακόμα ότι «δεν επιχειρεί κανένας να μπει σε ξένο έδαφος από πρόθεση, όταν έχει τα διακριτικά του, τη στολή του, τον οπλισμό του» και ότι «κάτω από άλλες καταστάσεις και άλλες σχέσεις με τη γείτονα χώρα, θα ήταν ένα περιστατικό που θα έμενε ως περιστατικό και τίποτε περισσότερο».

Σχετικά, τέλος, με το αν υπάρχει περίπτωση η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να συνδεθεί με το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, είπε: «Πιστεύω και ελπίζω ότι οι τουρκικές δικαστικές αρχές (...) θα δουν το περιστατικό στις πραγματικές του διαστάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποφευχθεί (...) ο οποιοσδήποτε άλλος συμψηφισμός, με ενδεχόμενες επιλογές της Τουρκίας και θα μείνει ως ένα περιστατικό το οποίο είναι στις διαστάσεις που σας ανέφερα, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο».

Για το ίδιο θέμα, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ είπε πως «η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

  • Στο μεταξύ, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε χτες με NAVTEX άσκηση έρευνας και διάσωσης για αύριο, 7 Μάρτη, στη νοτιοδυτική Τουρκία, σε χερσαίο τμήμα της, όσο και στη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει το Καστελόριζο.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org