Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΑΒΑΛΑ
Οι εργαζόμενοι να βάλουν εμπόδια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Σε εκδήλωση της ΚΟ Καβάλας για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Κώστας Παπαδάκης

Περιοδεία σε Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο της ΚΟ Καβάλας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, βάζοντας στο επίκεντρο της συζήτησης τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και συνολικά τα προβλήματα της εργατικής τάξης και του λαού.

Το απόγευμα, ο Κ. Παπαδάκης μίλησε σε πολιτική εκδήλωση της ΤΟ Καβάλας του ΚΚΕ, στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομαρχίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Και τι δεν ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα; Για τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα; Ομως η ΕΕ, πέραν ορισμένων χλιαρών φραστικών παραινέσεων, καταπίνει αμάσητη διαχρονικά την επιθετικότητα της Τουρκίας, που εκφράστηκε και με εμβολισμό πλοίου που συγχρηματοδοτεί η ΕΕ, ενώ η ίδια, με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή, υποτίθεται φυλά τα σύνορα, που δέχονται καθημερινά παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, από κάθε είδους προκλήσεις και γκριζάρισμα συνόρων.

Αραγε η κρίση στα Ιμια, με τους 3 Ελληνες στρατιωτικούς ως ανθρώπινη απώλεια, δεν έγινε όταν ήμασταν μέλη της ΕΕ, όπως και του ΝΑΤΟ; Αλλωστε, με τη βούλα της ΕΕ από τη συμφωνία του Ελσίνκι κιόλας, από το '99, δεν αναγνωρίστηκαν "εκκρεμείς συνοριακές διαφορές" στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία; Ποιον άλλωστε κοροϊδεύουν οι "εταίροι" μας στην ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, και η Βρετανία, αφού η Τουρκία είναι ο 6ος καλύτερος πελάτης τους παγκοσμίως σε εξοπλισμούς. Με τα δικά τους όπλα η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της».

Καμιά «εθνική γραμμή» με τα αστικά κόμματα


«Και τι δεν ακούγαμε για το ΝΑΤΟ, που "εγγυάται την ειρήνη μεταξύ συμμάχων";

Για μια ακόμα φορά η αντίδραση του ΝΑΤΟ στην τουρκική προκλητικότητα ήταν εκκλήσεις ίσων αποστάσεων. Καθόλου τυχαία βέβαια. Αφού το ΝΑΤΟ θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στους "συμμάχους" Ελλάδα - Τουρκία. Προφανώς η εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, προϊόν του ΝΑΤΟ, αποτελεί εδώ και 44 χρόνια αδιάψευστη μαρτυρία για το βρώμικο ρόλο του, που δεν μπορεί πιο εμφατικά να προειδοποιήσει ότι δεν βάζεις ποτέ το λύκο να φυλάξει πρόβατα...

Και τι δεν ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για τους ισχυρούς "συμμάχους", τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία. "Εταίροι" μας, λένε, οι δύο τελευταίες στην ΕΕ, και τι "ευτυχής συγκυρία" να έχουν κι αυτές συμφέροντα και μπίζνες στην περιοχή μας, τόσο στο Αιγαίο και το Ιόνιο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, έτσι ώστε να είναι ασπίδα μας σε κάθε προκλητικότητα της Τουρκίας. "Πριν αλέκτωρ λαλήσει", οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αποστομώνουν. Οι Αμερικάνοι καλούν να τα βρουν Ελλάδα και Τουρκία... Η δε στάση της Ιταλίας και της Γαλλίας υπαγορεύεται από τα δικά τους συμφέροντα, που περιλαμβάνουν π.χ., απ' ό,τι φαίνεται, ακόμα και συνεννοήσεις της ιταλικής κυβέρνησης με το ψευδοκράτος. Μιλάμε για τέτοια "ασπίδα".

Το ΚΚΕ ευθέως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία "εθνική γραμμή" με όλα εκείνα τα αστικά κόμματα που στηρίζουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που στηρίζουν τον ευρωατλαντικό δρόμο ή άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό πως δεν κινδυνεύει δήθεν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον καλούν την ίδια ώρα να υπομείνει τα σκληρά αντεργατικά μέτρα διαρκείας, μεταξύ άλλων και στο όνομα των ΝΑΤΟικων εξοπλισμών, που κι αυτά υπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της κερδοφορίας της ελληνικής αστικής τάξης».

Μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή

Από την πρωινή περιοδεία αναδείχθηκαν οι ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και ατομικά μέσα προστασίας, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, έγινε συνάντηση με το Σωματείο Πενταετών και Συμβασιούχων Πυροσβεστών. Αναδείχθηκε ότι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, οχήματα, στολές και άλλα μέσα ατομικής προστασίας δεν αντιμετωπίζονται και κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει. Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη κατάργησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν οι πραγματικές κενές θέσεις του ΠΣ και να στελεχωθούν επαρκώς οι Υπηρεσίες του. Στη συνάντηση με το Σωματείο των εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα, έγινε αναφορά στις εξελίξεις στο Αιγαίο, στα διάφορα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο της έντασης που διατηρείται στην περιοχή. Επίσης στον απαρχαιωμένο στόλο σκαφών και οχημάτων, στο ελάχιστο προσωπικό, που οδηγεί και σε νυχτερινές βάρδιες με ένα άτομο, κ.λπ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org