Σάββατο 3 Μάρτη 2018 - Κυριακή 4 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μονιμοποίηση και εμβάθυνση του αντεργατικού οπλοστασίου

Πάνω στα ήδη ψηφισμένα αντεργατικά μέτρα στα Εργασιακά, με την 4η «αξιολόγηση» κλιμακώνεται η επίθεση και σε αυτόν τον τομέα.

Κυβέρνηση και κουαρτέτο προχωρούν στη θεσμοθέτηση νέων «δικλίδων» για τη μονιμοποίηση του χτυπήματος στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζουν τον λεγόμενο «μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας», με βάση όσα έχουν συμφωνήσει στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Ο εν λόγω μηχανισμός θα ελέγχει την «αντιπροσωπευτικότητα» των μερών που υπογράφουν μια κλαδική Συλλογική Σύμβαση, θέτοντας ουσιαστικά μόνιμα εμπόδια στη δυνατότητα επέκτασης και υποχρεωτικότητάς της για το σύνολο ενός κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τη δυνατότητα ο «μηχανισμός αντιπροσωπευτικότητας» να διαμορφώνεται με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», όπως αυτά προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και το προαπαιτούμενο για την «κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας», η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί το όχημα για τη μονιμοποίηση όλων των άθλιων αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν προς όφελος του κεφαλαίου, στο πλαίσιο των τριών κατά σειρά μνημονίων. Συνιστά άλλη μια χαρακτηριστική απόδειξη για το ότι τα περί «τέλους των μνημονίων» και «επιστροφής στην κανονικότητα» στα Εργασιακά, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, είναι ένας ακόμη προπαγανδιστικός μύθος ενόψει της νέας κλιμάκωσης της επίθεσης.

Τέλος, προχωρά από τον ΕΦΚΑ ο επανυπολογισμός των παλιών συντάξεων (έκδοση πριν το Μάη του 2016), ώστε από το Γενάρη του 2019 να τεθεί σε εφαρμογή η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, μαζί και των επιδομάτων. Μια περικοπή που θα φτάνει μέχρι και στο 18% της σύνταξης κάθε μήνα, δηλαδή σε πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο!

Μηχανισμός για το νέο «τσεκούρι» στα επιδόματα αναπηρίας

Ψηλά στην ατζέντα των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων κυβέρνησης - κουαρτέτου βρίσκεται και ο νέος γύρος της επίθεσης στα προνοιακά επιδόματα.

Συγκεκριμένα, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η εφαρμογή του «πιλοτικού προγράμματος» για την απονομή των προνοιακών παροχών σε χρήμα για τα άτομα με αναπηρία: Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Μάρτη από την Αττική, με σκοπό να αρχίσει να εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο έως τον Ιούνη του 2018. Εκτός από τις αλλαγές στη διαδικασία (ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων), στην αξιολόγηση και εκτίμηση της αναπηρίας από τριμελή επιτροπή γιατρών του ΚΕΠΑ, προβλέπει έναν ακόμα κρίκο, τη «συμπλήρωση ερωτηματολογίου από ιατρό με εξειδίκευση ή εμπειρία σε εργασιακά θέματα, για τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου».

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, όπως φαίνεται, συνδέεται με την πρόβλεψη του τρίτου μνημονίου για μετάβαση από την «ιατροκεντρική προσέγγιση της αναπηρίας» σε έναν τρόπο εκτίμησής της με βάση πλέον «τον τρόπο λειτουργίας των ατόμων με αναπηρία...». Η σχετική ρύθμιση, η οποία εντάσσει στη διαδικασία απονομής των αναπηρικών επιδομάτων την εκτίμηση της «δυνατότητας του αναπήρου να αντιμετωπίζει τα καθημερινά του προβλήματα», ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το «όχημα» μέσα από το οποίο θα προωθηθεί ο νέος γύρος επίθεσης στα επιδόματα και τις παροχές για τους ανάπηρους και τους μακροχρόνια πάσχοντες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org