Σάββατο 3 Μάρτη 2018 - Κυριακή 4 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΤΗΠ - ΟΓΕ - ΜΑΣ - ΕΕΔΥΕ
Μαχητική απάντηση στη ΝΑΤΟική φιέστα

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Δυναμική και μαχητική ήταν η διαδήλωση που κάλεσε την Παρασκευή 2 Μάρτη το απόγευμα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) μπροστά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στη φιέστα που διοργάνωνε εκείνη την ώρα μέσα στο υπουργείο η «Ελληνική Ενωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συμμαχία» με την «ευγενική χορηγία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση είχαν απευθύνει επίσης η ΕΕΔΥΕ και η ΟΓΕ, η οποία έδωσε το «παρών» με μαζικό μπλοκ, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην πρόκληση της κυβέρνησης και της Ενωσης - διαφημιστή του ΝΑΤΟ να συνδέσουν τη φιέστα τους με τη Μέρα της Γυναίκας επειδή είχε προσκληθεί ως ομιλήτρια η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Με το δικό τους μπλοκ συμμετείχαν και οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου του ΜΑΣ. Προμετωπίδα των συγκεντρωμένων ήταν το πανό του ΣΕΤΗΠ που ξεδίπλωσαν μπροστά στην πύλη του υπουργείου με τη φράση «Με βόμβες και ναπάλμ σκοτώνετε λαούς. Συνένοχους δεν θα έχετε τους εργαζόμενους», όπως και το πανό της ΟΓΕ αναγράφοντας: «Οι γυναίκες απαιτούν έξω από το ΝΑΤΟ που σπέρνει πολέμους - προσφυγιά». «ΝΑΤΟ killer go home» ήταν και η απαίτηση των φοιτητών.

Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης οι διαδηλωτές δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «8 Μάρτη σύμβολο αγώνα, μας καθοδηγεί και τούτον τον αιώνα».

Παράλληλα, από την ντουντούκα καταγγελλόταν ότι οι διοργανωτές είχαν το θράσος να καλέσουν συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στην εκδήλωσή τους, η οποία είχε θέμα «το ΝΑΤΟ που μπορεί να μην ξέρετε» (!), τονίζοντας ότι η πρόκληση αυτή είναι μια ακόμα πλευρά του ρόλου που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ως σημαιοφόρος των μακελάρηδων της περιοχής.

«Εμείς οι εργαζόμενες γυναίκες, οι νέες μητέρες, οι πρόσφυγες ξέρουμε καλά τι είναι το ΝΑΤΟ. Δεν νομιμοποιούμε αυτόν τον δολοφονικό μηχανισμό είτε έχει ανδρική ή γυναικεία εκπροσώπηση», ήταν ένα ακόμα μήνυμα που διαλαλούσε η ντουντούκα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, καλώντας σε οργάνωση της πάλης για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που το μόνο που κάνει είναι να γεννάει φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Διαφήμιση της βρώμικης δράσης του ΝΑΤΟ

Σε αυτή καθαυτή τη ΝΑΤΟική φιέστα μέσα στο υπουργείο, παρουσία και στελεχών της αμερικάνικης πρεσβείας, η αν. γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού αναφέρθηκε στα πεδία δραστηριοποίησής του. Εξήγησε χαρακτηριστικά ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας, από το 2016 το ΝΑΤΟ ανέπτυξε πολεμικά του πλοία στο Αιγαίο και σημείωσε ότι με τη συμβολή του ΝΑΤΟ διασφαλίζεται η «ασφάλεια» στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και ότι και στα δύο μέτωπα η συμβολή της Ελλάδας στη «σταθερότητα» είναι σημαντική.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, είπε ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε ακόμα στενότερη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ να βοηθά το ΝΑΤΟ στις στοχεύσεις του. Συμπλήρωσε ότι με την ΕΕ συνεργάζονται συνεχώς και σε άλλα ζητήματα, όπως η τρομοκρατία, η στρατιωτική κινητικότητα, η επιτήρηση της Μεσογείου και ότι αυτή η «αλληλοσυμπληρωματικότητα» θα συνεχιστεί και παραπέρα. Κάλεσε, δε, όλα τα μέσα που θα αναπτύξει η ΕΕ μέσω της περιλάλητης PESCO να είναι και διαθέσιμα για τις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Εβαλε, εξάλλου, ως ζητήματα που απασχολούν τη λυκοσυμμαχία, την αστάθεια στη Βόρεια Αφρική, την «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας και αναταραχές στην Ουκρανία υποδαυλιζόμενες, όπως είπε, από τη Ρωσία. Εσπευσε, δε, να πει σχετικά με τις προχτεσινές εξαγγελίες Πούτιν περί νέων πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, ότι η αμερικανική αντιβαλλιστική ασπίδα είναι εναντίον της βορειοκορεατικής επιθετικότητας και όχι της Μόσχας...

«Λογικές διαφορές» οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο!

Για τη στάση της Τουρκίας έθεσε ως θέμα να μην αγοράσει η Αγκυρα «S-400» από τη Ρωσία. Ερωτηθείσα για την προκλητικότητα της Τουρκίας σε Κύπρο, Αιγαίο και Συρία, επέλεξε να συγχαρεί τη συνεργασία των Ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και να την αναδείξει ως παράδειγμα για την αντιμετώπιση «κάποιων δύσκολων ζητημάτων», όπως είπε, στη «μεγάλη οικογένεια» του ΝΑΤΟ, «όπου λογικό είναι να υπάρχουν διαφορές, όπως σε κάθε οικογένεια», και γι' αυτό «πρέπει να συζητάμε μεταξύ μας για να τις λύσουμε (...) Αυτό άλλωστε είναι η γραμμή από τα κεντρικά της συμμαχίας (...) να προχωράμε με συναίνεση για να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που προτάσσει το ΝΑΤΟ».

Προηγουμένως, ανοίγοντας τη φιέστα και διαμηνύοντας ότι σκοπεύει στη διαφήμιση της βρώμικης δραστηριότητας του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Ενωσης, Θ. Γεωργίου, είπε ότι τα όποια σχέδια, μικρά ή μεγάλα, δεν μπορεί να προχωρήσουν χωρίς την υποστήριξη της λεγόμενης κοινής γνώμης! Αυτό κάνουν τέτοιες ενώσεις, στήνοντας ένα διεθνές δίκτυο και έχοντας θέση προνομιακού συνομιλητή με τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

Χαιρετίζοντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Γ. Φλωρέντης, γγ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, χαρακτήρισε, προκλητικά, τη λυκοσυμμαχία έναν από τους πιο αξιόπιστους οργανισμούς Ασφάλειας στον κόσμο, ενώ εξήρε και το ρόλο της Ελλάδας εκεί ως αξιόπιστου μέλους - συμμάχου. Σημειωτέον, στη φιέστα φρόντισε να παρευρίσκεται και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, Ευ. Παπαδάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και ρωσο-τουρκικές διαβουλεύσεις(16/11/2018)
Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στη ΝΑΤΟική φιέστα(2/3/2018)
Ζητά «να ξεκινήσει άμεσα» η ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων(25/2/2016)
Αντιιμπεριαλιστική πάλη ο δρόμος για τους λαούς(22/7/2009)
Παράδοση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ(7/11/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org