Σάββατο 3 Μάρτη 2018 - Κυριακή 4 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάλη για ενεργειακό σχεδιασμό με βάση τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες

Στη Μαραθούσα
Στη Μαραθούσα
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία, ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε:

«Ηδη βιώνουμε την ένατη χρονιά της οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης η οποία έχει πλήξει βέβαια τα λαϊκά στρώματα, τους εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη διαχειρίστηκαν αυτά τα χρόνια εναλλάξ η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, είτε χώρια είτε μαζί σε συνεργασία, τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτές ήταν οι κυβερνήσεις που έφεραν τρία ολόκληρα μνημόνια συν ένα συμπληρωματικό, γύρω στους 1.000 αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν αυτά τα συγκεκριμένα κόμματα και βέβαια με τη στήριξη όχι μόνο του ΣΕΒ, της ελληνικής πλουτοκρατίας, του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και της ΕΕ, των περίφημων θεσμών, του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατακόρυφα το λαϊκό εισόδημα, να αυξηθεί η φορολογία, να έχουν προχωρήσει οι πλειστηριασμοί, να έχει καταργηθεί στην ουσία η Κοινωνική Ασφάλιση, να έχουν μειωθεί οι συντάξεις, να έχουν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτή είναι η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων μαζί και της άρχουσας τάξης, που έχει την πραγματική εξουσία σε αυτόν τον τόπο. Και φυσικά δεν τελειώσαμε εδώ, ούτε είμαστε αισιόδοξοι όπως εμφανίζεται ο κ. πρωθυπουργός και προχτές στην Τρίπολη. Φυσικά κάποια ανάκαμψη θα υπάρξει σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, όμως κυρίως θα αφορά τα κέρδη των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου, δεν θα αφορά την τσέπη του εργαζόμενου. Δηλαδή δεν πρόκειται να αυξηθεί το λαϊκό εισόδημα, να παρθούν πίσω οι αντιλαϊκοί νόμοι, να αυξηθούν οι συντάξεις, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί, να μειωθεί η φορολογία. Η τρίτη "αξιολόγηση", η οποία παρότι ολοκληρώθηκε τυπικά, εντούτοις η εκταμίευση των 5,7 δισ. ακόμα καθυστερεί απ' την ΕΕ, διότι πιέζουν για τους πλειστηριασμούς και για νέες ιδιωτικοποιήσεις. Και έρχεται η τέταρτη "αξιολόγηση", που σημαίνει 88 νέα προαπαιτούμενα, μείωση αφορολόγητου, νέοι πλειστηριασμοί, μείωση συντάξεων και μια σειρά άλλα τέτοια ζητήματα που αφορούν πάλι το λαϊκό εισόδημα, γιατί και τα θέματα της Υγείας όπως η μείωση της κρατικής, δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ή η πλήρης κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά πλήττουν την τσέπη του εργαζόμενου. Και απ' αυτήν τη σκοπιά κρατάμε πολύ "μικρό καλάθι" για την ονομαζόμενη δήθεν "δίκαιη ανάπτυξη" που λέει η κυβέρνηση. Δίκαιη ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει στον αιώνα τον άπαντα όσο υπάρχει αυτό το σύστημα, όσο υπάρχουν αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία και βέβαια το πολιτικό προσωπικό που είναι οι κυβερνήσεις.

Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας πλήττει τους εργαζόμενους

Στο ορυχείο στο Ψαθί
Στο ορυχείο στο Ψαθί
Εδώ έχουμε το μεγάλο ζήτημα της έντασης του ξεπουλήματος, των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας. Ο τομέας αυτός είναι στρατηγικός για την οικονομία με τεράστια σημασία, βρίσκεται στον πυρήνα των ανταγωνισμών ισχυρών δυνάμεων, μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, όχι μόνο εγχώριων αλλά και ξένων ευρωπαϊκών, αμερικανικών κ.λπ. Απ' ό,τι φαίνεται, η βούληση της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα, είναι η ιδιωτικοποίηση, η "απελευθέρωση" της Ενέργειας, αφού άλλωστε αυτή είναι μόνιμη θέση της ΕΕ.

Εσείς ξέρετε πολύ καλύτερα απ' την πείρα σας ότι η απελευθέρωση και η ιδιωτικοποίηση θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία, δεν πρόκειται να υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει οποιοσδήποτε ενεργειακός σχεδιασμός στην πατρίδα μας και βεβαίως θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε σας, στους εργαζόμενους του κλάδου, με μειώσεις μισθών, με εντατικοποίηση, με ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και μια σειρά τέτοια ζητήματα που ήδη τα βιώνετε σταδιακά και θα επιδεινωθούν με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, των λιγνιτικών μονάδων. Και ούτε πρόκειται να μειωθεί η τιμή της κατανάλωσης του ρεύματος, που θα μπορούσε να ανακουφίσει εργατικές - λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα.

Και αυτό το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης δείχνει και τη μεγάλη υποκρισία των κυβερνήσεων και της σημερινής και των προηγούμενων όλα αυτά τα χρόνια, που μιλούσαν για πράσινη ανάπτυξη, δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο ανέδειξαν μέχρι να γεμίσει η χώρα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, γιατί τέτοια ήταν τότε τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οταν άλλαξαν οι όμιλοι και οι επιχειρηματίες και άρχισαν να ενδιαφέρονται ξανά για το λιγνίτη, προχωράνε τώρα στην ιδιωτικοποίηση του λιγνίτη. Και θυμόμαστε τι μας έλεγαν για να μας πείσουν τότε ότι ο λιγνίτης τελειώνει μέχρι το 2017 και τελικά αποδείχτηκε ότι μέχρι το 2040 έχει αποθέματα ειδικά η Μεγαλόπολη να συνεχίσει τη λειτουργία κ.λπ.


Αρα μιλάμε για μεγάλη υποκρισία, όπως υποκρισία είναι όλο αυτό το ιδεολόγημα που λέει ότι με την ιδιωτικοποίηση, την "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας θα έχουμε προστασία της εργασίας. Ποιον κοροϊδεύουν; Η ίδια η πείρα λέει ότι ακόμα κι αν υπάρξει εντός εισαγωγικών μια μικρή προστασία των εργαζομένων, αυτή θα είναι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και βεβαίως με πολύ αρνητικές σχέσεις εργασίας, αυτά που ισχύουν και σήμερα και ακόμα χειρότερα. Δηλαδή εργολαβικοί, εντατικοποίηση της εργασίας, μισθοί χαμηλοί, υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και ένταση της καταπίεσης για να κερδίζουν οι όμιλοι που θα πάρουν την Ενέργεια.

Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Ολα αυτά τα ζητήματα, αν τα δούμε, θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά πώς πρέπει να προχωρήσουμε από δω και πέρα. Υπάρχει πείρα, θυμάστε τα παραμύθια που λέγανε ότι η "απελευθέρωση" μπορεί να οδηγήσει στην υπεράσπιση του δημόσιου και κρατικού χαρακτήρα της Ενέργειας, της ΔΕΗ. Αποδείχτηκαν φούμαρα όλα αυτά. Δεν γίνεται. `Η θα πας στην ιδιωτικοποίηση και στον ιδιωτικό τομέα ή θα είναι κρατικός φορέας, δημόσιος.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι ότι πρέπει να υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός στη χώρα μας που να υπηρετεί τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Αυτό σημαίνει κεντρικό επιστημονικό πανεθνικό σχέδιο και για την Ενέργεια, όπως και για το σύνολο της οικονομίας, έτσι ώστε να είναι κοινωνικό αγαθό η Ενέργεια και όχι εμπόρευμα, ώστε να υπάρχει επάρκεια και όχι να παρουσιάζονται ελλείψεις, αγαθό που να το έχει η λαϊκή οικογένεια, να μπορεί να έχει το ρεύμα, όλα αυτά που χρειάζονται και που είναι απαραίτητα σήμερα για την ενεργειακή ανάπτυξη της χώρας με βάση αυτό το κριτήριο, τις λαϊκές ανάγκες. Να είναι φτηνή η Ενέργεια και να αξιοποιούνται όλες μα όλες οι εγχώριες πηγές Ενέργειας. Και απ' αυτήν την άποψη πρέπει να παλέψουμε την προστασία και εδώ της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, σε όλη την Ελλάδα και του λιγνίτη, όλων των λιγνιτικών μονάδων, και βεβαίως να ανοίξουμε το δρόμο γι' αυτήν την κοινωνία, γιατί αν δεν έχεις κοινωνική ιδιοκτησία, να ανήκει στην κοινωνία, δηλαδή όλη αυτή η παραγωγή να σχεδιάζεται κεντρικά με άλλη εξουσία, με τον εργάτη, το λαό να είναι πραγματικά στην εξουσία και να μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτά τα ζητήματα, δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Φυσικά θα παλεύουμε για τα καθημερινά ζητήματα, τις καθημερινές ανάγκες, να βελτιώνουμε όσο μπορούμε με την πίεση, την πάλη και γι' αυτό χρειάζεται ενότητα όλων των εργαζομένων, πρώτα απ' όλα δική σας μέσα στο σωματείο, στους χώρους δουλειάς, χρειάζεται συζήτηση, ενότητα. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και όλοι μεταξύ μας, σημαίνει ότι γίνεται σωστή ιδεολογική, πολιτική αντιπαράθεση με βάση θέσεις, με επιχειρήματα, καταλήγουμε σε κοινούς δρόμους, σε έναν ταξικό δρόμο, κόντρα σε συμβιβασμούς, υποχωρήσεις, γιατί αυτά μας έφεραν εδώ. Και δεν λέμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς που μπορεί να κάνει το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, λέμε για την υποχώρηση που ουσιαστικά είναι να παρατάς τα όπλα μέσα στη μάχη, όταν πρέπει να εντείνεις την εργατική - λαϊκή πάλη για να 'χεις αποτελέσματα σήμερα και κυρίως να ανοίγεις το δρόμο για το αύριο, ώστε πραγματικά η Ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό».

Λαϊκή παρέμβαση ενάντια στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, όπου παίζουν μεγάλοι παίκτες, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα και οι οποίοι έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στους δρόμους της Ενέργειας, της μεταφοράς της και των εμπορευμάτων, στην εμπλοκή της χώρας στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε: «Γι' αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη λαϊκή παρέμβαση, ετοιμότητα με καθαρή γραμμή πάλης, να δώσουμε δηλαδή το στίγμα ότι εμείς βεβαίως θα υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, δεν θα αφήσουμε ούτε πόντο εδάφους να περάσει σε ξένη χώρα, αλλά ταυτόχρονα λέμε ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θα οδηγήσει σε τέτοια εμπλοκή τη χώρα, το λαό, γιατί αυτή έχει ευθύνες και δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στην τάξη που έχει την εξουσία και που για τα δικά της συμφέροντα γίνονται αυτά. Το ΚΚΕ οργανώνει συλλαλητήρια, εκδηλώσεις ενημέρωσης του λαού για τα ζητήματα αυτά».

Διδασκόμαστε από τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «γιορτάζουμε την επέτειο όλο το χρόνο, όχι για να κοιτάζουμε τόσο την Ιστορία και το παρελθόν, αλλά κυρίως για να αντιμετωπίσουμε το παρόν με βάση τα διδάγματα της Ιστορίας, που είναι πολλά, θετικά και αρνητικά. Και πολλά άλματα γνώρισε ο λαός και το εργατικό κίνημα και πολλά πισωγυρίσματα, αδυναμίες και λάθη. Κοιτάμε το παρόν, αλλά προσβλέπουμε στο μέλλον, γιατί και τα παιδιά μας και οι μελλούμενες γενιές πρέπει να ζήσουν καλύτερα».

Η ηθική βρίσκεται στους εργαζόμενους που αγωνίζονται

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στη σκανδαλολογία των ημερών και τη συζήτηση περί «ηθικής της αριστεράς»: «Αν μου επιτρέπετε, γίνεται πολλή κουβέντα για τα σκάνδαλα, την ηθική της πολιτικής, την ηθική της αριστεράς. Εμείς θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα λέγαμε ότι δεν πρέπει το μαχαίρι να πάει μέχρι το κόκαλο και έτσι χρειάζεται είτε για το σκάνδαλο της "NOVARTIS", είτε για άλλα που βγαίνουν τώρα ή που θα βγουν στο μέλλον. Ομως αυτά δεν γίνονται για να λυθούν τα προβλήματα του λαού, της οικονομίας, της κοινωνίας. Χρησιμοποιούνται περισσότερο για αποπροσανατολισμό, για μικροκομματικά παιχνίδια και για να διαιρέσουν το λαό. Την ίδια στιγμή που πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο, πρέπει να έχουμε καθαρό πως όσο υπάρχει αυτό το σύστημα, που μέσα στο DNA έχει τη ρεμούλα, τη μίζα, τη σαπίλα, τη διαφθορά, το κέρδος για τους λίγους, τόσο θα υπάρχουν σκάνδαλα και θα αναπαράγονται.

Μη μας μιλάνε για "ηθική της αριστεράς", η ηθική βρίσκεται εδώ, στον εργάτη που βγάζει το μεροκάματο, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, σ' αυτόν που αγωνίζεται. Η ηθική της αριστεράς προχτές ήταν στο Σύνταγμα στο συλλαλητήριο για τα εθνικά ζητήματα, για τα ζητήματα των πολέμων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της ενημέρωσης του λαού για τα πραγματικά προβλήματα. Εκεί βρίσκεται η ηθική, σε σας και σε όσους αγωνίζονται και δεν πετάξαν κάτω τις ασπίδες ή τα όπλα της πάλης, που είναι η απεργία, η κινητοποίηση, η συνέλευση, η διεκδίκηση, όλα αυτά που πρέπει να φτιάχνουν ένα μεγάλο ποτάμι που θα σαρώσει τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο, δύσκολο μπορεί να είναι, αλλά όχι πιο δύσκολο απ' αυτά που περνάμε με αυτές τις πολιτικές τόσα χρόνια. Θέλει και κουράγιο, να δείξουμε και συλλογικότητα και συντροφικότητα και αλληλεγγύη, ώστε κανείς να μη νιώθει μόνος του και όλοι μαζί μπορούμε να ανοίξουμε αυτό το μέλλον».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας ακόμη κρίκος στην εγκληματική πολιτική «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας(21/4/2018)
Κάλεσμα συμμετοχής στις απεργίες ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση(19/4/2018)
Στο επίκεντρο η ιδιωτικοποίηση και τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα(3/3/2018)
Τσακωμοί για το μοντέλο «απελευθέρωσης» που συμφέρει το κεφάλαιο(30/9/2017)
Κριτήριο των προτάσεών μας για την Ενέργεια τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα(14/11/2014)
Η κατάσταση στην Ελλάδα(28/7/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org