Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2018 - αριθ. φύλλου: 12946

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού ο έλεγχος δικτύων και ενεργειακών διαύλων

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ο λαός να εναντιωθεί σθεναρά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ - ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της Ελλάδας


ΣΕΛ.  7

Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων στα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης»

Νέες αντεργατικές ανατροπές, παραπέρα διάλυση των προνοιακών επιδομάτων, ένταση της φοροληστείας για το λαό, αλλά και νέα προνόμια για το κεφάλαιο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς»

  • Η «ολοκλήρωση του προγράμματος», την οποία διαφημίζει η κυβέρνηση, περνά μέσα από τη νομοθέτηση μέτρων που κλιμακώνουν την επίθεση στα Εργασιακά και στις συντάξεις, σφίγγουν τον κλοιό των πλειστηριασμών γύρω από την πρώτη κατοικία, εξαϋλώνουν επιδόματα για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες και ενεργοποιούν ψηφισμένους νόμους για παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου.
  • Παράλληλα, με τη διαμόρφωση της «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», που θα αντικαταστήσει τα μνημόνια, η κυβέρνηση προετοιμάζει νέα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με κάθε είδους φορολογικές ελαφρύνσεις, παροχή κινήτρων, μείωση του κόστους παραγωγής κ.ά.
  • Τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση αυτής της αντιλαϊκής «αναπτυξιακής στρατηγικής» βάζει και ο ΣΕΒ, αξιώνοντας ανάμεσα σε άλλα την παραπέρα διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και με «προαπαιτούμενο» την παραπέρα κατακρεούργηση των συντάξεων.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι γελασμένοι

Η προχτεσινή επίθεση των ΜΑΤ ενάντια σε μέλη συνδικάτων και Λαϊκών Επιτροπών που πραγματοποιούσαν κινητοποίηση για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αποτελεί «σινιάλο» προς τους τραπεζίτες και τους εκπροσώπους των «θεσμών» ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της, όπως είναι και η απομείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, προκειμένου αυτές να παίξουν αποτελεσματικά το ρόλο τους στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αλλωστε, μόλις πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είχε πει ότι «πρέπει να υπάρξει συνεχής και απρόσκοπτη υλοποίηση των πλειστηριασμών» και «άμεσα δρομολόγηση της επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων». Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε στα τέλη Δεκέμβρη του 2017 το νόμο που προβλέπει ότι η κινητοποίηση για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας είναι «ιδιώνυμο» αδίκημα, ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα των τραπεζιτών.

Σε εφαρμογή του ίδιου νόμου, μια μέρα μετά την επίθεση στους εργαζόμενους από τα ΜΑΤ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε δίωξη σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσου Τσιαπλέ και άλλων 6 ατόμων, για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρία κατά των πλειστηριασμών, που έγινε έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας στις 10 Γενάρη 2018 (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 9).

Πρόκειται για μια «ζωντανή» διαβεβαίωση προς τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, που βρίσκονταν στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις σχετικά με την 4η «αξιολόγηση», ότι «όλα βαίνουν καλώς»... Οτι οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν, τόσο με το «καρότο» των αυταπατών, των προσδοκιών και της αναμονής, όσο και με το συνοδευτικό «μαστίγιο» της καταστολής.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι στην προμετωπίδα της 4ης «αξιολόγησης» είναι και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, με αλλαγές στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, με πρόσχημα την αποκάλυψη των «στρατηγικών κακοπληρωτών», αλλά με πραγματικό στόχο να δυσκολέψουν οι προϋποθέσεις ένταξης σε καθεστώς στοιχειώδους προστασίας για ακόμα περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά.

Κυβέρνηση και τράπεζες δεν κρύβουν άλλωστε ότι μέσα στο 2018 σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς, ενώ από το 2019 και για τα επόμενα έτη, ο αριθμός αυξάνεται στους 40.000 ετησίως. Είναι φανερό ότι στα 130.000 ακίνητα που θα βγουν στο «σφυρί» την επόμενη τετραετία, με δεδομένη τη χαλάρωση ακόμα κι αυτής της υποτυπώδους προστασίας που υπάρχει σήμερα, περιλαμβάνονται χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών που θα αλλάξουν χέρια.

Γι' αυτό θωρακίζουν τη νομοθεσία ενάντια σε όσους διαμαρτύρονται για τους πλειστηριασμούς. Γι' αυτό καθιστούν «ιδιώνυμο» αδίκημα την κινητοποίηση για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Αν ο στόχος τους ήταν να «καθαρίσουν» με τις βίλες των μεγαλοοφειλετών, δεν θα έπαιρναν τέτοια μέτρα.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, χρειάζεται το επόμενο διάστημα να ενταθεί η πάλη για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερα συνδικάτα, εργαζόμενους και φορείς. Οσο πιο έντονα ξεδιπλώνονται οι αντεργατικές επιδιώξεις και σχεδιασμοί, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να απαντήσουν με οργάνωση της πάλης στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές.

Παράλληλα με την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών, να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να μη δεχτούν να πληρώσουν αυτοί την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, όπως έκαναν ήδη μια και δυο φορές, πληρώνοντας τις ανακεφαλαιοποιήσεις των λεγόμενων συστημικών τραπεζών.

Οσα μέτρα εκφοβισμού και καταστολής κι αν επιστρατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ για να επικρατήσει «σιγή νεκροταφείου» στους τόπους δουλειάς, δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Και είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με αυταρχικές πρακτικές θα εκφοβίσουν το λαό.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Σε εφαρμογή το «ιδιώνυμο» για όποιον υπερασπίζεται τη λαϊκή κατοικία!

Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν, απαντούν συνδικάτα και φορείς του κινήματος στην επίθεση που δέχτηκαν προχτές εργαζόμενοι και συνδικαλιστές έξω από συμβολαιογραφείο, αλλά και στην αυτεπάγγελτη δίωξη που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και άλλων έξι ατόμων, για κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς.


ΣΕΛ.  9


ΣΕΤΗΠ
Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στη ΝΑΤΟική φιέστα

ΣΕΛ.  7
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν την Πέμπτη στην Αθήνα

ΣΕΛ.  15
ΡΩΣΙΑ
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα ανεβάζει την ένταση με το ΝΑΤΟ

ΣΕΛ.  19

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ