Σάββατο 3 Μάρτη 2018 - Κυριακή 4 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο επίκεντρο η ιδιωτικοποίηση και τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα

Το κυρίαρχο ζήτημα του τι μέλλει γενέσθαι με το λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης, καθώς αν υλοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση θα έχει ολέθριες συνέπειες σε όλη την περιοχή, έθεσαν εκπρόσωποι συνδικάτων και φορέων της πόλης στον Δ. Κουτσούμπα, στη συνάντηση που είχε μαζί τους στο δημαρχείο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Μεγαλόπολης εστίασε στην ανάγκη της πάλης για να μην πουληθεί το ενεργειακό κέντρο, αλλά και να μην προχωρήσουν τα σχέδια που θα μετατρέψουν την περιοχή σε απέραντο σκουπιδότοπο. Οπως τόνισε, διεκδικούν η γη των εξαντλημένων ορυχείων με τα κατάλληλα έργα υποδομής να αποδοθεί για χρήση για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου έθεσε το σοβαρό ζήτημα του διαχωρισμού των εργαζομένων. Οπως τόνισε, υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, με αποτέλεσμα οι 5.000 συμβασιούχοι σε όλη τη χώρα, 800 από τους οποίους είναι στη Μεγαλόπολη, να δουλεύουν με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις και διαφορετικές απολαβές από τους συναδέλφους τους. Αίτημα είναι η πρόσληψή τους ως μόνιμου προσωπικού, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατοίκων κατήγγειλε τα σχέδια για δημιουργία ΧΥΤΕΑ στην περιοχή, εκφράζοντας το αίτημα της απόσυρσης των σχεδίων αυτών.

Για να υποστηρίξουν τα παραπάνω καθώς και άλλα αιτήματα που αφορούν προβλήματα των εργαζομένων, των αγροτοκτηνοτρόφων, των επαγγελματιών κ.λπ., αλλά και για να καταγγείλουν την καταστολή της πρόσφατης κινητοποίησης ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης, πήραν το λόγο εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτρόφων, των συνταξιούχων εμπόρων, του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Τριτέκνων, των επαγγελματιών - επισκευαστών, της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ, της ΓΕΝΟΠ, του σωματείου χειριστών ΔΕΗ, του Συλλογου Επισκευαστών Αυτοκινητιστών κ.ά. Παρευρέθηκαν ακόμα περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το παράρτημα ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ.

Ο Δ. Κουτσούμπας, κλείνοντας τη συζήτηση, αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές εξελίξεις, ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη για το λαό αρκεί να το αποφασίσει, αρκεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα να παλέψει ενωμένο ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για ενεργειακό σχεδιασμό με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, που θα αξιοποιεί πλήρως όλες τις εγχώριες πηγές. Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει σθεναρά την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων, εντείνοντας την πίεση μέσα και έξω από τη Βουλή, αλλά και ότι το ίδιο θα πράξει για όλα τα ζητήματα που έθεσαν οι φορείς, πιέζοντας στην κατεύθυνση ικανοποίησης των δίκαιων διεκδικήσεών τους.

Σοβαρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους από την ιδιωτικοποίηση

Εξάλλου, νωρίτερα σε δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως η επίσκεψη γίνεται σε μια περίοδο που «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή για πώληση των λιγνιτικών μονάδων, και βεβαίως από αυτήν τη σκοπιά επισημαίνουμε τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει για την οικονομία της χώρας, συνολικά για τον ενεργειακό σχεδιασμό, τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους εργαζόμενους του κλάδου και εδώ στη ΔΕΗ της Μεγαλόπολης, όπως είναι οι χαμηλοί μισθοί, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, εργολαβικοί εργαζόμενοι, εντατικοποίηση της εργασίας, εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία θα δουν βέβαια την τιμή του ρεύματος να αυξάνεται κι όχι να μειώνεται, εκτός από το γενικότερο - ξαναεπισημαίνω - πρόβλημα ότι ανατρέπεται ο οποιοσδήποτε ενεργειακός σχεδιασμός, που είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Η θέση μας είναι ότι πρέπει να οργανώσουμε τη λαϊκή πάλη και μέσα και έξω από τη Βουλή, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ενεργειακό σχεδιασμό συνολικά στη χώρα, άρα και στη Μεγαλόπολη, με βάση τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, τέτοια που να οδηγεί το ρεύμα, την Ενέργεια, να είναι πραγματικά κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, όπως επιχειρούν να το κάνουν και όπως το έχουν ήδη κάνει. Να υπάρχει επάρκεια, να υπάρχει φτηνή ηλεκτρική ενέργεια για το λαό και βεβαίως να υπηρετούνται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους, και ιδιαίτερα στον κλάδο της Ενέργειας, αξιοποιώντας οπωσδήποτε όλες τις δυνατότητες των εγχώριων πηγών Ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ