Σάββατο 3 Μάρτη 2018 - Κυριακή 4 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αβυσσος

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», έλεγε ο Αλ. Τσίπρας, από την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Τρίπολη την περασμένη Τρίτη. Ο πρωθυπουργός απευθυνόταν στη ΝΔ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις γνωστές κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, με βάση τη σκανδαλολογία και το ποιοι είναι λιγότερο διεφθαρμένοι. Δεν πέρασαν όμως πάνω από 24 ώρες και ήρθε η συζήτηση στη Βουλή για την παράδοση των υδρογονανθράκων της Ηπείρου στα μονοπώλια, να αποκαλύψει με πάταγο τις... διαφορές τους. Εκεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Ποτέ δεν πίστευα ότι εσείς στη ΝΔ μπορείτε να χειριστείτε αυτά τα θέματα με αξιοπιστία, με διαφάνεια και κυρίως με αποτελεσματικότητα»... Και ο Δένδιας, παίρνοντας τη σκυτάλη εκ μέρους της ΝΔ, εξέφρασε τη χαρά του που το κόμμα του «συναγωνίζεται» με την κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις: «Ο διάλογος στο μέλλον θα διεξάγεται ακριβώς σε αυτό το επίπεδο. Ποιος είναι καλός στις ιδιωτικοποιήσεις», είπε το στέλεχος της ΝΔ. Μιλάμε δηλαδή για μια ...άβυσσο που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Μια «άβυσσος» που φαίνεται στα κρίσιμα για το κεφάλαιο ζητήματα, όπως ο διαμοιρασμός του ορυκτού πλούτου σε μια χούφτα ενεργειακούς ομίλους. Οσο λοιπόν κοκορομαχούν το πρωί γύρω από τη λάσπη των σκανδάλων, άλλο τόσο κάνουν «διαγωνισμούς» το βράδυ για το ποιος είναι καλύτερος στην προώθηση των μεγάλων «σκανδάλων», όπως τα σχέδια που αποφάσισαν για τους υδρογονάνθρακες.

Χειροκρότημα

Μεγάλη προβολή γνώρισε η παρουσία του Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητιόταν το νομοσχέδιο για τη «φαρμακευτική κάνναβη», θέμα στο οποίο άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός θεωρείται «μετρ». Ο Γ. Παπανδρέου υπερθεμάτισε για το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι η καλλιέργεια και επεξεργασία της κάνναβης για την παραγωγή ιατρικών σκευασμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως «αναπτυξιακός μοχλός», αλλά δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Αναπαράγοντας τις γνωστές απόψεις του, υπερασπίστηκε την ελεύθερη χρήση της κάνναβης και την καλλιέργεια για «προσωπικούς λόγους», τις γνωστές «γλάστρες στο μπαλκόνι». Μ' έναν σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή: Από τη μια, δίνει στήριξη στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να προσφέρει νέες διεξόδους επένδυσης σε συσσωρευμένα κεφάλαια και, από την άλλη, βρίσκει το κατάλληλο βήμα για να αναζωπυρώσει τη συζήτηση περί απελευθέρωσης της κάνναβης, αμπαλάροντας με «προοδευτικό» μανδύα όλα τα σάπια επιχειρήματα που ακούγονται κατά καιρούς. Για την ικανότητά του μάλιστα να συνδυάζει «αρμονικά» τις μπίζνες για το κεφάλαιο με την αναπαραγωγή απόψεων που αμβλύνουν το κριτήριο της νέας γενιάς απέναντι στη χρήση των ναρκωτικών, ο πρώην πρωθυπουργός λέγεται πως απέσπασε το χειροκρότημα όχι μόνο των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και των συναδέλφων τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χρησμοί

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε τη φάση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα ο νέος υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, κατά την παραλαβή - παράδοση των καθηκόντων του, την περασμένη Πέμπτη, μετά τον ανασχηματισμό. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αυτά που θα αποφασιστούν τους επόμενους έξι μήνες μπορεί να επηρεάσουν καθοριστικά τα επόμενα 10 χρόνια και ότι μπροστά μας βρίσκεται «μία πορεία με γνωστούς και άγνωστους παράγοντες και ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες». Η αλήθεια είναι ότι το επόμενο εξάμηνο είναι κρίσιμο για τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά και στο μέτωπο των γεωπολιτικών εξελίξεων, όπου η κυβέρνηση, υπηρετώντας το ευρωατλαντικό «καλεντάρι», θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες με τα γειτονικά κράτη στα Βαλκάνια και μέσα από εκεί να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας. Επομένως, πράγματι, για το κεφάλαιο «παίζονται» πολλά τους επόμενους μήνες. Παραμένουν όμως και πολλές ανασφάλειες, που σχετίζονται με τη συνολικότερη πορεία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και με τα «αχαρτογράφητα νερά» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που επηρεάζουν άμεσα την ευρύτερη περιοχή μας. Επομένως, μπορεί ο Δραγασάκης να ζήλεψε τη δόξα της Πυθίας, οι δηλώσεις του όμως, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην υπηρεσία του κεφαλαίου, κρύβουν σίγουρα λιγότερο ...μυστήριο από τους χρησμούς της πρωθιέρειας των Δελφών.

Πλυντήριο

Πρόσκληση στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να επισκεφτούν το υπουργείο, προκειμένου να ενημερωθούν «από τους αρμόδιους επιτελείς για όλα τα τεθέντα ζητήματα», απευθύνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, απαντώντας σε Ερώτηση της ναζιστικής οργάνωσης σχετικά με τα κοινά προγράμματα εξοπλισμών Ελλάδας - Κύπρου. Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εφημερίδα «Αυγή» καταλόγιζε μειωμένα αντανακλαστικά απέναντι στη Χρυσή Αυγή και πολιτικές σκοπιμότητες στα κόμματα εκείνα που είτε δεν καταδίκασαν την πρόσφατη επίθεση των χρυσαυγιτών στο Κερατσίνι, είτε το έκαναν καθυστερημένα. Είναι προφανές, όμως, ότι τα ίδια ισχύουν και για την κυβέρνηση, μιας και το περιστατικό με τον υπουργό Αμυνας δεν είναι το πρώτο. Θυμίζουμε ότι η κυβερνητική κουστωδία δεν είχε κανένα πρόβλημα να σουλατσάρει με τους χρυσαυγίτες βουλευτές στην επίσκεψη που οργάνωσε πριν από μερικούς μήνες σε ακριτικά νησιά, ενώ ταυτόχρονα η ναζιστική οργάνωση έχει πιάσει στασίδι στις εκδηλώσεις που συνοδεύουν τις μεγάλες κυρίως στρατιωτικές ασκήσεις στη χώρα μας. Και το πιο επικίνδυνο απ' όλα είναι ότι κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται τον «θεσμικό ρόλο» της Χρυσής Αυγής για να χαριεντίζονται μαζί της, ξεπλένοντας κυριολεκτικά τα χαρακτηριστικά της ως εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ακριβώς η ιδεολογία της είναι εγκληματική.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 3 Μάρτη

1847 Γεννιέται ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, Σκοτσέζος εφευρέτης του τηλεφώνου.

1913 Περίπου 5.000 φεμινίστριες, οι επονομαζόμενες σουφραζέτες, διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον υπέρ της χορήγησης ψήφου στις γυναίκες. Στις συγκρούσεις που σημειώνονται, τραυματίζονται περίπου 40 άτομα.

1918 Η Σοβιετική Ρωσία βγαίνει από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η σοβιετική αντιπροσωπεία υπογράφει στο Μπρεστ - Λιτόφσκ τη «Συνθήκη Ειρήνης», αρνούμενη να συζητήσει τους όρους της και δηλώνοντας πως η συμφωνία δεν στηρίζεται στην ελεύθερη συγκατάθεση των λαών, αλλά υπαγορεύεται στη Σοβιετική Ρωσία από τον πάνοπλο γερμανικό ιμπεριαλισμό, που εκμεταλλεύεται την προσωρινή αδυναμία της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας. Η Συνθήκη του Μπρεστ ήταν πλήγμα για τα σχέδια των ιθυνόντων κύκλων στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και τη Γαλλία, που λογάριαζαν να χρησιμοποιήσουν τη Γερμανία για να εκμηδενίσουν τη σοβιετική εξουσία. Παράλληλα, η Συνθήκη του Μπρεστ ενίσχυσε την προσπάθεια των λαών στις εμπόλεμες χώρες για να τερματιστεί ο πόλεμος.

1924 Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας καταργεί το χαλιφάτο και διώχνει τον χαλίφη και την οικογένειά του από τη χώρα.

1929 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.

1933 Στον απόηχο του εμπρησμού του γερμανικού Κοινοβουλίου - Ράιχσταγκ (προβοκάτσια των ναζί που αποδόθηκε στους κομμουνιστές) και δύο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές συλλαμβάνεται ο ηγέτης του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ερνστ Τέλμαν. Ο Τέλμαν δολοφονήθηκε από τους ναζί στις 18/8/1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.

1957 Πεθαίνει ο Γρηγόριος Αυξεντίου, Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον βρετανικό στρατό κατοχής, έπειτα από πολύωρη μάχη. Προς τιμήν του ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε το ποίημα «Αποχαιρετισμός».

Κυριακή 4 Μάρτη

1678 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Αντόνιο Βιβάλντι, γνωστός για τις «Τέσσερις εποχές» του και για πάνω από 230 κονσέρτα για βιολί και 120 για άλλα όργανα.

1801 Ο Τόμας Τζέφερσον (1743 - 1826) εκλέγεται 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ηταν ο αντιπρόσωπος της Βιρτζίνια που στις 4 Ιούλη 1776 διάβασε το κείμενο της Ανεξαρτησίας (αμερικανική αστικοδημοκρατική Επανάσταση).

1851 Γεννιέται ο μεγάλος Ελληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Εργα του «Οι έμποροι των εθνών», «Η Φόνισσα», «Η γυφτοπούλα», «Δαιμόνια στο ρέμα», «Ονειρο στο κύμα» και πολλά άλλα διηγήματα.

1904 Γεννιέται ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης (πραγματικό όνομα Ηλίας Μέλλος).

1933 Δημοσιεύεται στον διεθνή κομμουνιστικό Τύπο Εκκληση της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς τους εργάτες όλου του κόσμου, με την οποία τους καλούσε σε ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στον φασισμό και ενίσχυση του προλεταριάτου της Γερμανίας.

1939 Στην Ισπανία εκδηλώνεται πραξικόπημα με επικεφαλής το στέλεχος των σοσιαλιστών Χ. Μπεστέιρο και τον συνταγματάρχη Σ. Κασάντο, οι οποίοι, με το σύνθημα «κυβέρνηση χωρίς τους κομμουνιστές» σχημάτισαν μια «Εθνική Χούντα Αμυνας» και υπό το πρόσχημα της «έντιμης ειρήνης» άνοιξαν τις πύλες της Μαδρίτης στα φασιστικά στρατεύματα του Φράνκο.

1944 Αρχίζει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, από τη μία πλευρά, και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, από την άλλη.

1954 Ο Τόντορ Ζίβκοφ εκλέγεται Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ