Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ακόμα μια ανησυχητική δήλωση για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Βλέπει «βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες»

Μια δήλωση που γεννάει ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για τις μεθοδεύσεις και συμφωνίες της κυβέρνησης με την τουρκική κυβέρνηση, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, έκανε την Τρίτη το βράδυ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που ούτε λίγο ούτε πολύ αποφάνθηκε ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα «υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι είναι πραξικοπηματίες».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», είπε πως η έφεση της κυβέρνησης «έγινε και επειδή - όσον αφορά εμένα που την υπέγραψα - θα ήθελα να είμαι βέβαιος ότι η χώρα μου δεν δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ήθελε από τη Δικαιοσύνη τελική απόφαση για το αν συμμετείχαν σε πραξικόπημα ή όχι. «Βγήκε μία απόφαση (σ.σ. για τη χορήγηση ασύλου σε αξιωματικό). Αυτήν την απόφαση εμείς την εφεσιβάλλαμε με βάση το κράτος δικαίου. Οπως έχουν βγει άλλες 1.500 αντίθετες αποφάσεις, δεν τις εφεσιβάλλαμε. Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι εδώ πέρα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες».

Στο μεταξύ, με χτεσινή δήλωσή τους στην «Καθημερινή», μέσω των δικηγόρων τους, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί σημειώνουν πως «η πρόσφατη απόφαση της εκ νέου κράτησης του ενός εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών είναι προφανώς παράνομη για πολλαπλούς λόγους, όπως άλλωστε και αυτή των υπολοίπων 7.

Παρά ταύτα και οι 8 έχουν κάθε διάθεση να δείξουν κατανόηση στη συνθετότητα του προβλήματός τους, καθώς και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές, με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί αυτοί και οι οικογένειές τους.

Δυστυχώς, όμως, διάφοροι φόβοι που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν, φαίνεται να επιβεβαιώνονται, ιδιαιτέρως μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αφού σταδιακά καθίστανται από "ικέτες", οιονεί "όμηροι".

Επισημαίνουν, για μια ακόμα φορά, ότι είναι αθώοι - κάτι το οποίο άλλωστε έχει κριθεί παρεμπιπτόντως και από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ο οποίος τόνισε ότι οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν ήταν παντελώς αόριστες και αθεμελίωτες - ενώ επαναλαμβάνουν ότι έχουν στοχοποιηθεί εξαιτίας μιας κακής συγκυρίας και όχι βάσει στοιχείων.

Λυπούνται που η περιπέτειά τους γίνεται αντικείμενο πολιτικών και διπλωματικών αντιπαραθέσεων και στις δύο χώρες, παρά το γεγονός ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτές των υπολοίπων συναδέλφων τους αξιωματικών του ΝΑΤΟ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη».

Να σημειωθεί ότι σε χτεσινό δημοσίευμά της με τίτλο «Τούρκοι καταφεύγουν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τον Πρόεδρο Ερντογάν», η γερμανική εφημερίδα «Westdeutsche Allgemeine Zeitung» σημειώνει ότι «σχεδόν 2.000 Τούρκοι πολίτες έχουν καταφύγει στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τις "εκκαθαρίσεις" στην πατρίδα τους», λέγοντας ότι «οι εξόριστοι φοβούνται το μακρύ χέρι του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ιδίως τώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ακυρώσει το άσυλο που χορηγήθηκε στους Τούρκους στρατιωτικούς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ