Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο και την προετοιμασία της απεργίας αύριο Παρασκευή
  • Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας: Εκτενή αποσπάσματα από τη διακήρυξη της ΔΑΣ για τη μάχη των αρχαιρεσιών
  • Μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι: Εντείνουν τις προετοιμασίες για την επιτυχία του πανελλαδικού αγωνιστικού δεκαήμερου στα τέλη του Γενάρη
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και ενίσχυσή της καλεί η ΔΑΣ

Εκτενή αποσπάσματα από τη διακήρυξη

Από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
Από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
Να στρατευτούν στη μάχη των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της, με στόχο ένα πιο ισχυρό και πιο μαζικό συνδικάτο, συσπειρωμένο στις γραμμές του ΠΑΜΕ, ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, τις επιδιώξεις της εργοδοσίας, καλεί όλους τους μεταλλεργάτες η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), ο ταξικός συνδυασμός που βρίσκεται στη διοίκηση του Συνδικάτου.

Οι αρχαιρεσίες ξεκίνησαν χτες από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, με μεγάλη συμμετοχή. Συνεχίζονται την Κυριακή 14/1 στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, ενώ ολοκληρώνονται στα μέσα Φλεβάρη.

Για ένα Συνδικάτο ακόμα πιο ισχυρό, με δραστήρια συμμετοχή των χιλιάδων μελών του

Στη διακήρυξή της για τις αρχαιρεσίες, η ΔΑΣ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Θέλουμε ένα Συνδικάτο που με τη δραστήρια συμμετοχή των χιλιάδων μελών του, θα μπορέσει να συγκρουστεί ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά, να βάλει εμπόδια σε κυβέρνηση και εργοδότες που ήδη υλοποιούν άγρια επίθεση στη ζωή μας και στα δικαιώματά μας (...).

Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε! Προϋπόθεση: Κανείς μεταλλεργάτης να μην μείνει μόνος, αδιάφορος, αμέτοχος.

Τώρα, όλοι μπορούμε να συμβάλουμε. Να ξεπεράσουμε φόβους και δισταγμούς. Να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς που μας λένε πως με τον αγώνα δε βγαίνει τίποτα. Αυτά τα λένε όσοι πράγματι δε θέλουν να βγει τίποτα για τους εργάτες, όσοι θέλουν ακινησία και ανέγγιχτη την καπιταλιστική κερδοφορία και ιδιοκτησία. Οσοι θέλουν να είναι κυρίαρχη η ηττοπάθεια και η μοιρολατρεία για να υλοποιούν ανεμπόδιστα την αντεργατική τους πολιτική.

Από τη Σαλαμίνα ξεκίνησαν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου
Από τη Σαλαμίνα ξεκίνησαν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου
Εχουμε πείρα και μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ξέρουμε πως υπάρχει άλλη λύση: Το Συνδικάτο Μετάλλου όλα αυτά τα χρόνια συγκρούστηκε με τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν, γιατί είναι αυτοί που μας κλέβουν τον ιδρώτα και τη ζωή, μας εκμεταλλεύονται για να θησαυρίζουν. Με τον αγώνα μας καταφέραμε να έχουμε ορισμένες κατακτήσεις, να αποτρέψουμε τα χειρότερα, να σταματήσουμε αντεργατικές επιδιώξεις. Πρωτοστατήσαμε για να μην κατασχεθούν σπίτια συναδέλφων, να μην κοπεί το ρεύμα, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αυτοί που ήταν άνεργοι. Προσπαθήσαμε μέσα από αυτόν τον αγώνα να δείξουμε ότι τελικά ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθούν οι εργάτες είναι αυτός που κοντράρεται με το δήθεν μονόδρομο του κεφαλαίου.

Ετσι θα συνεχίσουμε. Γιατί: Εμείς παράγουμε, εμείς είμαστε αυτοί που δημιουργούμε τον πλούτο και αυτοί είναι που μας κλέβουν "νόμιμα", για να κερδίσουν περισσότερα, για να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον, έχοντας πάντα θύματα εμάς τους εργάτες και τις οικογένειές μας. Αυτοί θησαυρίζουν μέχρι και για τα τρισέγγονά τους και εμείς δουλεύουμε, σακατευόμαστε, ίσα - ίσα για να συντηρούμε τις δυνάμεις μας ώστε να ξαναπάμε για δουλειά».

Παραμύθια για μικρά παιδιά τα περί «δίκαιης ανάπτυξης»

Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «δίκαιης ανάπτυξης», επισημαίνει: «Να πάνε αλλού να τα πουλήσουν αυτά τα παραμύθια, για τα μικρά παιδιά. Εδώ δεν πιάνουν, απορρίπτονται. Η "δίκαιη ανάπτυξή" τους, προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα με μισθούς 511 και 586 ευρώ, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Προϋποθέτει πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών, 2μηνες συμβάσεις εργασίας, κατασχέσεις μισθών από την εφορία, επίσκεψη για συνταγή στο γιατρό 10 ευρώ λες και πληρώνουμε πρόστιμο επειδή αρρωστήσαμε, ανέργους να επιδοτούνται ο 1 στους 10.

(...) Να τη χαίρονται τη "δίκαιη ανάπτυξή" τους. Ας την πανηγυρίσουν με τα κόμματα αυτά που ψήφισαν μαζί το τρίτο μνημόνιο. Επίσης με τη δολοφονική και εγκληματική Χρυσή Αυγή που όλη την ώρα ζητά και άλλα προνόμια για τα αφεντικά, που σκυλιάζει ενάντια στο Συνδικάτο και στους αγώνες του. Να τη χαίρονται μαζί με τον ΣΕΒ που λέει "Επιτέλους έφτασε η ανάπτυξη. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...", ζητώντας όλο και πιο πολλά προνόμια για τους βιομηχάνους.

Με εμάς όμως τους εργάτες έχουν κηρυγμένο πόλεμο».

Ταξικοί εχθροί και όχι συνέταιροι με το κεφάλαιο

«Συνάδελφοι μεταλλεργάτες, η εργοδοσία και διάφορα παπαγαλάκια που άλλο δεν σκέφτονται παρά πώς θα μείνουν οι εργάτες εγκλωβισμένοι και υποταγμένοι, θέλουν να μας πείσουν πως είμαστε "συνέταιροι", εργάτες και αφεντικά. Τους λέμε: Αν είμαστε συνεταίροι, τότε να δουλεύουν αυτοί 12ωρο ή να είναι αυτοί άνεργοι, ή εκ περιτροπής, ή να απολύονται αυτοί και να παίρνουμε εμείς τα κέρδη. Αυτά τα παραμύθια πιάνουν μόνο στα συνδικάτα όπου κυριαρχούν η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ, το ΜΕΤΑ και άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν και το θράσος να αυτοονομάζονται "ανεξάρτητες". Στην πραγματικότητα φυσικά είναι πλήρως εξαρτημένοι σε ό,τι επιβάλλει η εργοδοσία, θέλουν τους εργάτες χειροκροτητές της μίας ή της άλλης εκδοχής της καπιταλιστικής διαχείρισης. Μας θέλουν χειροκροτητές σε διάφορους "σωτήρες" που αφού μας "σώζουν" μας αφήνουν ακόμη πιο ξεζουμισμένους, έχοντας χάσει χρόνο, έχοντας ρίξει άσφαιρα και ακίνδυνα πυρά. Στηρίξανε και έστρωσαν το δρόμο να περάσουν όλες οι σφαγές μισθών και συντάξεων, να περάσουν όλες οι αυξήσεις σε φόρους, να καταργηθούν όλα τα επιδόματα, να είναι οι εργαζόμενοι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα αίσχη των εργοδοτών.

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, στα ΕΑΣ, στον ΠΙΤΣΟ, την Χαλυβουργική, που πλειοψηφούν αυτές οι δυνάμεις, οι εργαζόμενοι είναι έρμαιο των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

Στο κλαδικό συνδικάτο Μετάλλου είμαστε στην αντίπερα όχθη:

  • Με χιλιάδες μεταλλεργάτες παλέψαμε με πολύμορφο 9μηνο αγώνα και υπογράψαμε μετά από 7χρόνια Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με σημαντικές αυξήσεις και κατοχύρωση σημαντικών δικαιωμάτων. Τώρα, δίνουμε μαζί τη μάχη για την εφαρμογή της Σύμβασης.
  • Παλεύουμε καθημερινά σε εκατοντάδες χώρους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στην απληρωσιά, στην ανασφάλεια.
  • Συγκρουόμαστε με τη γραμμή του κεφαλαίου, με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που αυτήν όλοι τους προσκυνάνε. Εμείς είμαστε με το δίκιο του εργάτη, με τις ανάγκες του και τα δικαιώματά του. Ξέρουμε πως τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Στο Συνδικάτο μας, λέμε "τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες"».

Το Συνδικάτο είναι το σπίτι μας, το όπλο μας!

Η ΔΑΣ καλεί τους μεταλλεργάτες να πάρουν όλοι μέρος στις εκλογές και να ψηφίσουν μαζικά το ψηφοδέλτιό της.

Να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς για «να μας βλέπουν ως εφιάλτη στον ύπνο τους όλοι αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα, που μας πετάνε στην ανεργία, δηλαδή οι βιομήχανοι, η εργοδοσία, η κυβέρνησή τους και τα κόμματά τους.

-- Η μάχη των αρχαιρεσιών είναι μάχη που δίνουμε απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Αυτοί μας θέλουν μακριά από το ταξικό συνδικάτο, μόνους και ανυπεράσπιστους.

-- Εμείς όμως ξέρουμε: Το Συνδικάτο είναι το σπίτι μας, είναι το όπλο μας. Για αυτό σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας ! Εμπρός όλοι στη μάχη!

-- Εμπρός για ισχυρό Συνδικάτο Μετάλλου κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, γιατί το μέλλον ανήκει στους εργάτες, όχι στους κεφαλαιοκράτες».

Οι απεργιακές προσυγκεντρώσεις την Παρασκευή στην Αθήνα

Για την απεργιακή συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και των συνδικάτων της Αθήνας, την Παρασκευή 12/1 στην Ομόνοια, έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις στις 11.30 π.μ.:

-- Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες και σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της Αθήνας.

-- Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιουχικές Οργανώσεις, σύλλογοι της ΟΓΕ και άλλοι μαζικοί φορείς της Αθήνας.

-- Σταδίου και Αιόλου: Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι.

24ωρη απεργία στα καράβια αύριο Παρασκευή

Στους καταπέλτες κατεβαίνουν αύριο Παρασκευή 12/1 και οι ναυτεργάτες, με 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, για την περιφρούρηση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά, οργανώνουν προσυγκέντρωση στις 6 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ καλούν τους ναυτεργάτες σε μαχητική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Σε μετρό και τραμ

Την απόφασή του να κηρύξει απεργία στο μετρό αύριο Παρασκευή 12/1 ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Αττικό Μετρό. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις συνδικαλιστών, απόφαση για απεργία την ίδια μέρα έχει πάρει και το Σωματείο Εργαζομένων στο τραμ.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (λεωφορεία) και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικός), όπου θα συζητηθεί αν θα κηρυχθεί ή όχι απεργία.

Η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) έχει πάρει απόφαση για απεργία τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, η οποία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι η Δευτέρα 15/1. Είχε προηγηθεί η απόρριψη, από την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου, της πρότασης των ταξικών δυνάμεων για απεργία αύριο Παρασκευή 12/1.

Απεργία και στα νοσοκομεία

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία αύριο Παρασκευή 12/1 πήρε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.«Η ΟΕΝΓΕ παίρνει θέση μάχης και συντάσσεται στον αγώνα μαζί με τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τα Εργατικά Κέντρα που έχουν προκηρύξει απεργία, την Παρασκευή 12/1, μέρα κατάθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει το γεγονός ότι μέσα στα αντιλαϊκά μέτρα του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνεται και ο νέος «πέλεκυς» στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο Δημόσιο.

Απόφαση για απεργία αύριο Παρασκευή έχει πάρει επίσης η ΕΙΝΑΠ, ενώ στάσεις εργασίας την ίδια μέρα προκήρυξαν τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο» και «Αττικόν». Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ αποφάσισε αγωνιστικές δράσεις αύριο Παρασκευή και 8ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα.

Από σήμερα το απόγευμα η απεργία στα πρακτορεία Τύπου

Απεργία που ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, στις 5 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα αύριο Παρασκευής, έχει προκηρύξει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, καλώντας ταυτόχρονα στην απεργιακή συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στην Ομόνοια. Υπενθυμίζεται ότι απεργιακή απόφαση έχει πάρει και η κλαδική Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου.

Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, την περιφρούρηση στις πύλες των πρακτορείων και των πιεστηρίων. «Την Παρασκευή δεν θα κυκλοφορήσει εφημερίδα, οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία απεργούν!», τονίζει. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η πολιτική της κυβέρνησης και των εκδοτών έχει από τον Ιούλη απλήρωτους και στο δρόμο τους συναδέλφους της "Ευρώπης" και έχει ξεθεμελιώσει σε μια νύχτα δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων στην "Αργος". Ο αγώνας που ξεκινήσαμε, για τις θέσεις εργασίας μας με τα δικαιώματά μας, συνεχίζεται και η απεργία που ξεκινάει την Πέμπτη και λήγει Παρασκευή είναι σταθμός. Εχουμε χρέος να αντισταθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν».

Το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων
Αύριο Παρασκευή 12/1Αύριο Παρασκευή, μέρα απεργίας Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

Αθήνα, 12 μ., Ομόνοια. Θεσσαλονίκη, 12 μ., Αγαλμα Βενιζέλου. Πειραιάς, 12 μ., πλατεία Καραϊσκάκη. Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Αμφισσα, 7 μ.μ., πλατεία Λαού. Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς. Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πρώην Νομαρχία. Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., ΟΤΕ. Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Ικαρία, 12 μ., πλατεία Ευδήλου. Καβάλα, 12 μ., Αντιπεριφέρεια. Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη. Κέρκυρα, 10 π.μ., Σαρόκο. Κεφαλονιά, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Λαμία, 5.30 π.μ., στην πύλη της ΛΑΡΚΟ. Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων. Λευκάδα, 10 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά. Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι της Μύρινας. Νάουσα, 12 μ., πλατεία. Πρέβεζα, 12 μ., εφορία. Ρόδος, 12 μ., έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας (κτίριο Εφορίας). Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο, Βαθύ. Σύρος, 12 μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νότιου Αιγαίου. Τρίκαλα, 12 μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου. Χανιά, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς.

Επίσης αύριο, το ΠΑΜΕ οργανώνει το απόγευμα συγκεντρώσεις στις εξής πόλεις:

Αλεξανδρούπολη, 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο. Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου. Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη. Καρδίτσα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Καστοριά, 7 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία. Κοζάνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου. Λήμνος, 11.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας. Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς. Ξάνθη, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Πτολεμαΐδα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Σχηματάρι, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο. Φλώρινα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς. Χίος, 6.30 μ.μ., είσοδος της Απλωταριάς.

Τη Δευτέρα 15/1

Τη Δευτέρα 15/1, μέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί σε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, με αναχώρηση στις 4 μ.μ. από τον ΟΤΕ.

Ακόμα, συλλαλητήρια θα γίνουν σε: Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου. Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο. Αρτα, 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς. Γιάννενα, 6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Δράμα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Ζάκυνθος, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη. Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη. Κομοτηνή, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λάρισα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου. Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς. Ξάνθη, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Πάτρα, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Πρέβεζα, 7 μ.μ., στη Θεοφάνειο. Ρόδος, 5.30 μ.μ., πλατεία Κύπρου. Σχηματάρι, 6.30 μ.μ., δημαρχείο. Τρίκαλα, 6 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου. Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Ενάντια στο σφαγιασμό των αναπηρικών δικαιωμάτων

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και της αυριανής απεργίας η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων διοργανώνουν αύριο, Παρασκευή, στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, που μαζί με το δικαίωμα στις απεργίες σφαγιάζει και τα επιδόματα και δικαιώματα των αναπήρων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών καλεί σήμερα, Πέμπτη, στις 3 μ.μ., το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καθώς το πολυνομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, δίπλα στα μέτρα περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος, βάζει «τσεκούρι» στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, μέσα από τον «επανακαθορισμό» όλων των ειδικοτήτων από «μηδενική βάση», ανοίγοντας το δρόμο «για παραπέρα υπονόμευση των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας». Επίσης, απαγορεύει τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένης διάρκειας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Το Συνδικάτο στηλιτεύει παράλληλα τη στάση της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία γνώριζε για το έγκλημα και παρ' όλα αυτά αρνήθηκε να προκηρύξει απεργία, αγνοώντας τις αποφάσεις και τα καλέσματα μιας σειράς σωματείων. «Ηξερε ο πρόεδρος Νίκος Τράκας, που κατά καιρούς καυχιέται ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Σκουρλέτη, ότι τα ΒΑΕ καταργούνται στις 31/12/2017. Ηξερε ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα συμπεριληφθεί και στο πολυνομοσχέδιο», τονίζει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι η ηγεσία της Ομοσπονδίας αφού «έβαλε πλάτη ώστε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, τώρα βάζει πλάτη και για να περάσει μια νέα θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων».

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου να πάρουν πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς, με συνελεύσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις, και να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων.

Παράλληλα, ο Σύλλογος ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης και το Συντονιστικό Αγώνα Συμβασιούχων καλούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τους συμβασιούχους σήμερα Πέμπτη, στη 1 μ.μ., στο ΕΚΘ, προκειμένου να καθορίσουν την αγωνιστική απάντηση που θα δώσουν στις βάρβαρες ανατροπές που φέρνει στη ζωή των εργαζομένων του κλάδου το πολυνομοσχέδιο.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κλιμάκωση της αγωνιστικής απάντησης με την απεργία αύριο Παρασκευή

Στην Ομόνοια, στις 12 μ., η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου

Με απεργία αύριο Παρασκευή 12/1 και συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις, κλιμακώνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

«Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα», είναι το κάλεσμα που έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ μπροστά στην απεργία αλλά και τις καθημερινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες που συνεχίζονται μέχρι και τη Δευτέρα, μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στην Ομόνοια, στις 12 μ. Στη Θεσσαλονίκη επίσης στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, και στον Πειραιά την ίδια ώρα, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Αποφάσεις για απεργία αύριο Παρασκευή 12/1 και αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου, Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Λαμίας, Νάουσας, Φωκίδας, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Σάμου και Ζακύνθου.

Επίσης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, και Λογιστών (ΠΟΛ). Ακόμα, στο Δημόσιο αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει μέχρι χτες οι Ομοσπονδίες: Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων υπ. Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Συλλόγων Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Από τη δυναμική παρέμβαση στο Μαξίμου

Eurokinissi

Από τη δυναμική παρέμβαση στο Μαξίμου
Τις μέρες που στις Επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ θα συζητούν και θα ψηφίζουν τη ρύθμιση που χτυπά την απεργία και όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί το κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά πόλεις και κλάδους απεργούν, διαδηλώνουν, συζητούν και ενημερώνουν τους συναδέλφους τους, στέλνοντας μήνυμα πως δεν θα παραδώσουν το όπλο της απεργίας στην εργοδοσία και στο πολιτικό της προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΜΕ καλεί σε καθημερινή, μαζική, μαχητική, αγωνιστική δράση τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ελευθεροεπαγγελματίες, όλο το λαό. Μετά τις χτεσινές και προχτεσινές κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις, σήμερα Πέμπτη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την αυριανή αγωνιστική απεργιακή απάντηση, με περιοδείες, συσκέψεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, ενώ ενημερωτικές εξορμήσεις προγραμματίζονται και για το Σάββατο 13/1 και την Κυριακή 14/1.

Τη Δευτέρα 15/1, μέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια, και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Δυναμική παρέμβαση στο Μέγαρο Μαξίμου ενάντια στα σχέδια ξηλώματος της απεργίας

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σωματεία και συνδικαλιστές μετέφεραν το πρωί της Τετάρτης το μήνυμά τους σε κυβέρνηση και εργοδοσία να μην τολμήσουν να απλώσουν χέρι στο απεργιακό δικαίωμα.

Σε μια πρωτοβουλία ενταγμένη στις καθημερινές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, σωματεία και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική διαμαρτυρία στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου.

Ανοίγοντας πανό με τα αιτήματά τους και φωνάζοντας συνθήματα, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να πάρει η κυβέρνηση πίσω τις ρυθμίσεις που τσακίζουν το δικαίωμα στην απεργία και επεκτείνουν τους πλειστηριασμούς. Το ίδιο αίτημα είχαν θέσει το απόγευμα της Τρίτης εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και σωματείων στην υπουργό Εργασίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Οι εργαζόμενοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι στην είσοδο του Μεγάρου, ενώ η περιοχή ήταν ζωσμένη από αστυνομικές δυνάμεις.

Πρόβαλαν τα αιτήματά τους για κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Απαίτησαν την απαγόρευση των πλειστηριασμών. Κατήγγειλαν τη φοροληστεία του λαού, καθώς και το πετσόκομμα των οικογενειακών επιδομάτων, που επίσης προωθείται με το πολυνομοσχέδιο.

Απηύθυναν, τέλος, κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τη συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, καθώς και στο συλλαλητήριο τη Δευτέρας, μέρα ψήφισης των μέτρων.

Κόντρα στον απεργοσπαστικό ρόλο του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού

Την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για να πάρουν απάντηση τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε ρόλο ανοιχτά απεργοσπαστικό, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βάλουν εμπόδια στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, συνολικά στην αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων και του λαού στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης.

Αφού πρώτα καταψήφισαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργία στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι ίδιες δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία βάζουν με κάθε τρόπο εμπόδια, είτε καταψηφίζοντας την πρόταση για απεργία, είτε αποφεύγοντας την πραγματοποίηση συνεδριάσεων.

Αντίστοιχη προσπάθεια κάνουν για να μην εκφραστεί ενιαίο απεργιακό μέτωπο δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχεται το σύνολο των εργαζομένων. Χτες η πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ, που έχει απορρίψει δυο φορές την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία, ανακοίνωσε ότι η στάση εργασίας που είχε προκηρύξει θα γίνει τη Δευτέρα (από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου) και όχι αύριο. Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει και οι πλειοψηφίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, για στάσεις εργασίας τη Δευτέρα (8 π.μ. έως 12 μ.). Στην πραγματικότητα επιχειρούν να καλλιεργήσουν σύγχυση, να εμποδίσουν εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν στην αυριανή απεργία. Κι αυτό όταν ήδη μια σειρά Ομοσπονδίες και δεκάδες σύλλογοι, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων, έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία αύριο, μαζί με τις Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα.

Οσο για την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η περιβόητη... «αγωνιστική ετοιμότητα» για την οποία έκανε λόγο στις ανακοινώσεις της, εξαντλήθηκε στο κάλεσμα που έγινε μόλις χτες για μια συγκέντρωση τη Δευτέρα το απόγευμα. Ο δε πρόεδρός της... περιδιαβαίνει σε ραδιόφωνα με «αναλύσεις» για τον «κόσμο που έχει μετατρέψει την οργή του σε μια εσωτερική θλίψη»!

Στις περιπτώσεις των σωματείων όπου η εργοδοτική πλειοψηφία στέκεται εμπόδιο στην απόφαση για απεργία προστέθηκε και το Σωματείο Εργαζομένων στην «Intracom». Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα», οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας καταψήφισαν στο ΔΣ την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία, στην οποία καλεί και το κλαδικό Συνδικάτο (ΣΕΤΗΠ). «Ξεπερνώντας μάλιστα κάθε προηγούμενο, μετατρέπονται ανοιχτά σε απεργοσπάστες, καθώς επιμένουν στην πρότασή τους τη μέρα της απεργίας να γίνουν συγκεντρώσεις εργαζομένων στην "Intracom Telecom" με θέμα την ενημέρωση από τη συνάντηση με την εργοδοσία, καθώς και συνάντηση με τον CEO της "Intracom Defense"!», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» και καλεί τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του ομίλου να πάρουν μέρος στην απεργία μαζί με το ΣΕΤΗΠ.

Κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος!

Κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος - Ολοι στον αγώνα, κανείς συμβιβασμός» και «Κάτω τα χέρια από την απεργία - Καμία θυσία για την πλουτοκρατία», Σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης 10/1 κινητοποιήσεις έξω από Ειρηνοδικεία, σε πολλές πόλεις της χώρας, αντιδρώντας στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, στην ποινικοποίηση της δράσης όσων αγωνίζονται για να προστατεύσουν την εργατική - λαϊκή κατοικία, στην παραπέρα «θωράκιση» των πλειστηριασμών που φέρνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οι ίδιες οι κινητοποιήσεις στα Ειρηνοδικεία, εξάλλου, εντάσσονταν στο πολύμορφο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης στο οποίο έχει καλέσει το ΠΑΜΕ ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο.

Στην Αθήνα, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, Λαϊκές Επιτροπές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην οδό Λουκάρεως έξω από το Ειρηνοδικείο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των πλειστηριασμών και του χτυπήματος του απεργιακού δικαιώματος.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έκανε την εξής δήλωση: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να αρπάξει την κατοικία του λαού βήμα - βήμα. Προχωράει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προχώρησε στην αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον αγωνίζεται ενάντια στην υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας και τώρα συνεχίζει, αρπάζει τη λαϊκή κατοικία όποιου χρωστάει στο Δημόσιο. Εμείς θα βρισκόμαστε συνέχεια στο δρόμο, θα αγωνιστούμε για να μη χάσει κανείς το σπίτι του. Οπως και να τους κάνουν τους πλειστηριασμούς, εμείς θα είμαστε συνέχεια μπροστά και δεν θα χαθεί κανέναν σπίτι, ούτε από τους τραπεζίτες, ούτε από το κράτος. Συνεχίζουμε τον αγώνα».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στη Θεσσαλονίκη, Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενώ στη διάρκειά της κατέβασαν τη σημαία της ΕΕ που βρίσκεται έξω από το κτίριο και την έκαψαν, καταγγέλλοντας την πολιτική της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου. Στην Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη κινητοποίηση έξω από την Εθνική Τράπεζα.

Δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς πραγματοποιήθηκαν από τα ταξικά συνδικάτα και στα δικαστήρια των πρωτευουσών των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στα Γιάννενα και στη Χαλκίδα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Κάλεσμα συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις αύριο Παρασκευή

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις αύριο, Παρασκευή 12/1, ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, υπογραμμίζοντας ότι οι διατάξεις του επιφέρουν νέα χτυπήματα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει προς ψήφιση ακόμη ένα αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα, αλλά και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε σπίτια, χωράφια, στάνες και ό,τι άλλο περιουσιακό στοιχείο».

«Το πολυνομοσχέδιο», τονίζει, «αφορά τους αγρότες και κτηνοτρόφους αφού από 21/2/2018 οι πλειστηριασμοί θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, ώστε να εμποδίσουν τις αντιστάσεις, ενώ επεκτείνονται και για χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν οι μισοί αγρότες και κτηνοτρόφοι χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και έτσι πάνω από το κεφάλι τους θα κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη ο εκφοβισμός της κατάσχεσης».

Προσθέτει, επίσης, ότι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μειώσεις σε επιδόματα πολυτέκνων, κάτι που αφορά χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Οπως επισημαίνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη δήθεν "ανάπτυξη", χαρατσώνει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά και αγροτικά νοικοκυριά, όπως γίνεται με το πολυνομοσχέδιο αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό», φέρνει αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και «αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κατά 2%, ενώ πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές θα θεωρούνται εισόδημα, για το οποίο θα φορολογούμαστε για φέτος στο 85% των εισφορών και από του χρόνου στο 100%».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Βρισκόμαστε σε περίοδο οργανωτικών συσκέψεων με στόχο την αγωνιστική απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς σε αυτές τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Πρώτος σταθμός είναι η συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται την Παρασκευή 12 Γενάρη σε όλη τη χώρα, όπου οι αγρότες θα συναντηθούν με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, προβάλλοντας επίσης τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουν αποφασιστεί στην πανελλαδική σύσκεψη των Μπλόκων».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο

Περιοδείες κλιμακίων Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και Ομοσπονδιών - Βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες χωριών της Θεσσαλίας

Από κινητοποίηση με τρακτέρ στον Τύρναβο το Δεκέμβρη
Από κινητοποίηση με τρακτέρ στον Τύρναβο το Δεκέμβρη
Σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα βρίσκονται οι προετοιμασίες για το πανελλαδικό παναγροτικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη του Γενάρη, που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές Μπλόκων, με περιοδείες κλιμακίων και συσκέψεις στα χωριά, καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους με τη μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις να δώσουν μια ακόμα σκληρή μάχη κατά της ΚΑΠ της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση, προς όφελος των μονοπωλίων και των μεγαλοαγροτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη 16/1, στις 12 το μεσημέρι, στη Λάρισα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα γίνει σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να εξετάσει την πορεία των προετοιμασιών και να πάρει αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα.

Σταθμός σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία είναι η συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στις εργατικές κινητοποιήσεις αυτών των ημερών, καθώς και το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης AGROTICA, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η μέχρι τις 4 Φλεβάρη.

Στη Θεσσαλία

Οργασμός προετοιμασίας επικρατεί στη Θεσσαλία, όπου, σε καθημερινή βάση, πραγματοποιούνται ενημερωτικές περιοδείες κλιμακίων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά και, ταυτόχρονα, γίνονται προετοιμασίες για τον πανθεσσαλικό συντονισμό του αγώνα.

Στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ, αύριο Παρασκευή 12/1 - μέρα απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης - τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών, ενώ τη Δευτέρα 15/1, θα συγκληθεί παγκαρδιτσιώτικη αγροτική σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στον Παλαμά.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι περιοδείες κλιμακίων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων σε χωριά, με το άμεσο πρόγραμμα να περιλαμβάνει: Σήμερα Πέμπτη 11/1, στα χωριά Καρδιτσομαγούλα (7 μ.μ.), Λεοντάρι (7 μ.μ.), Καλλιφώνι (8 μ.μ.), Λεύκη (7 μ.μ.), Ορφανά (7.30 μ.μ.), Φύλλο (8 μ.μ.). Αύριο Παρασκευή 12/1, στα χωριά Αμπελος (7 μ.μ.), Δασοχώρι (7.30 μ.μ.), Παλαμάς (8 μ.μ).

Στη ΛΑΡΙΣΑ, μαζικές ήταν οι συσκέψεις που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού στα Φάρσαλα και τη Νίκαια, όπου αναπτύχθηκε διεξοδικός διάλογος για τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και για τις αγροτικές διεκδικήσεις.

Στα Φάρσαλα, αποφασίστηκε να οργανωθεί από την Ομοσπονδία συλλαλητήριο με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία, την Παρασκευή 19/1, στις 11 π.μ. Στη Νίκαια, αποφασίστηκε από τις αρχές της επόμενης βδομάδας να βγουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Οι αγρότες της περιοχής καλούνται να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αύριο Παρασκευή 12/1 στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το πρόγραμμα συσκέψεων σε κεφαλοχώρια της περιοχής συνεχίζεται ως εξής: Σήμερα Πέμπτη 11/1, στις 7 μ.μ., στην Τερψιθέα (Πολιτιστικό Κέντρο). Αύριο Παρασκευή 12/1, στις 6.30 μ.μ., στον Τύρναβο (Εμμανουήλειο Πολιτιστικό Κέντρο). Την Κυριακή 14/1, στις 11 π.μ., στον Κυπάρισσο (καφενείο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ). Τη Δευτέρα 15/1, στις 9 μ.μ., στην Τσαριτσάνη.

Στα ΤΡΙΚΑΛΑ, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», σήμερα Πέμπτη 11/1, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο χωριό Αρδάνι, στις 12 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή αγροτών από τα χωριά των πρώην δήμων Παραληθαίων και Παλαιοκάστρου.

Κάλεσμα αγώνα στις συσκέψεις στα χωριά

Μιλώντας με τους αγρότες στο χωριό Τριάδα, ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), επισήμανε ότι φέτος προστίθενται και νέα μέτρα της κυβέρνησης κατά των μικρομεσαίων αγροτών (μεγάλη αύξηση στις εισφορές για τον ΕΦΚΑ, κατασχέσεις σε σπίτια και χωράφια, ενδεχόμενη αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, ενώ έρχεται, λίγο αργότερα, το μεγάλο τσεκούρωμα στο αφορολόγητο, που κερδήθηκε για τους αγρότες με σκληρό αγώνα στα μπλόκα), ενώ ταυτόχρονα παραμένουν όλα τα παλιά μέτρα που αποδεκατίζουν το αγροτικό εισόδημα και σπρώχνουν κι άλλους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες στη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα.

«Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, που απειλεί την ίδια την επιβίωσή μας», τόνισε, «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να οργανώσουμε ακόμα πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες ενάντια στην πολιτική που μας καταστρέφει και σε όλους όσοι εκμεταλλεύονται το μόχθο των φτωχών για να γίνονται πλουσιότεροι».

Στο χωριό Κυψέλη μίλησε ο Γιάννης Τσιούτρας, ειδικός γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, ο οποίος στάθηκε, ιδιαίτερα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει και να παραπλανήσει τον αγροτικό κόσμο, με το γνωστό και χιλιοειπωμένο παραμύθι περί «πακτωλού χρημάτων» που δίνονται στους αγρότες από την κυβέρνηση και την ΕΕ. «Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, πρωτοστατεί σ' αυτήν την προπαγάνδα εκτοξεύοντας συνεχώς ψέματα», υπογράμμισε, «όπως εκείνο που έλεγε στα περσινά μπλόκα ότι τάχα πάνω από το 90% των αγροτών θα πάρουν επιστροφή φόρου και διαψεύστηκε παταγωδώς με το που οι αγρότες έκαναν τις φορολογικές δηλώσεις. Είναι σίγουρο ότι όσο θα πλησιάζουμε προς την πανελλαδική κινητοποίηση αυτά τα κυβερνητικά ψέματα θα αυξάνονται και θα γίνονται ακόμα πιο προκλητικά. Μόνο που οι αγρότες τούς "έχουν πάρει χαμπάρι" και πια αυτή η προπαγάνδα αποπροσανατολισμού δεν πιάνει όσο παλιά».

Για τα μεγάλα προβλήματα που «καίνε» αυτό το διάστημα τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους μίλησε ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μικρό Κεφαλόβρυσο. «Η κυβέρνηση», ανέφερε, «ισχυρίζεται πως κάνει ό,τι μπορεί για τη βελτίωση του εισοδήματος του αγρότη και της ζωής στο χωριό, αλλά εμείς βλέπουμε να πάμε από το κακό στο χειρότερο. Οι τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας είναι εξευτελιστικές, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο, το ρεύμα, το νερό και τα άλλα χαράτσια που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ, ενώ μας "ξυρίζει" με τις ληστρικές εισφορές, δεν μας δίνει αποζημιώσεις. Τα χρέη αυγαταίνουν και αυξάνονται οι κατασχέσεις στα τραπεζικά βιβλιάρια. Οι αγροτικές συντάξεις παραμένουν πενιχρές και, μάλιστα, τελευταία, αποδίδονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Αν, λοιπόν, δεν αντιδράσουμε σε όλα αυτά - και η μόνη αντίδραση που μπορεί να έχουμε είναι ο αγώνας - θα χαθούμε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ